5 причин, чому варто прочитати «Тигролови»

Пригодницький роман «Тигролови» Іван Багряний написав за два тижні в 1943 році, перебуваючи на Західній Україні. Це – автобіографічний твір. В центрі роману його власні почуття і переживання, перенесені під час заслання на Далекому Сході. Йому, як і головному герою Григорію Многогрішному, довелося багато страждати тільки тому, що він любив свою Батьківщину. Хочете дізнатись, про що ж насправді ця книга?


Ось 5 причин , чому варто прочитати цей роман:


1. Неймовірна жага до життя і свободи


«Ліпше вмирати, біжучи, ніж жити, гниючи!»

Заради того, щоб вижити людина знатна зробити все можливе. Не втрачаючи надію на порятунок, Григорій Многогрішний втікає з потягу, який везе його в нікуди. На вірну смерть. Бо чи можна назвати життям вирок «25 років каторги»?

Саме бажання до свободи є однією з головних тем роману. Боротися треба до останнього! Не зупинятися, не переставати вірити. “Сміливі завжди мають щастя” – ці слова з роману здатні надихнути, спонукати до рішучих дій. Адже, якщо не спробувати, то тоді точно нічого не досягнете.


2. Любов до Батьківщини


Кожна сторінка книги просякнута любов’ю до рідної землі, до українського народу. Григорій Многогрішний – це втілення в одній особі всього українського народу – волелюбного, сильного, нескореного. Він любить свою Батьківщину, заради неї страждає, але не зраджує, не відмовляється від своїх переконань.

В пошуках кращого життя тисячі українців вирушають на край землі. Чи доберуться вони до свого нового дому? Чи буде там краще? Родина Сірків осіла на новому місці, серед дикої природи. Вони полюбили цей край, але ніколи не забувають рідної України.

“Як згадаю материні розмови, тії сади вишневі, тії степи широкі, ріки тихі, ночі ясні, зоряні і все, про що мати розповідала, та й сама бачила, хоч малою була… От я тут живу вік, а волошок тут не бачила. А там я з них, та барвінку, та з чорнобривців вінки на Купала плела. Нема їх тут. І васильків нема тут… Зберігся пучечок, з України завезений, – якось нові переселенці подарували, – і пахнуть вони рідним краєм, тією Україною…”


3. Захоплюючі пригоди


Жанр “Тигроловів” не є типовим для української літератури. Напружене розгортання сюжету, екзотичний фон подій, єдність сильної людини з природою – це все є характерним для пригодницького роману.

Дія роману відбувається на Далекому Сході. Серед дикої природи. Тут все живе за власними законами. Тайга зберігає в собі багато страшного і таємничого. Потрібно навчитись виживати в таких умовах. Інакше не можна. Людині потрібно боротися з природою, полювати. Тільки так можна вижити.

Життя героїв наповнене мисливськими пригодами. Вони живуть полюванням, досліджують навколишній світ. Читаючи “Тигроловів”, ви самі дізнаєтесь багато нового.

“Третьої ночі звалився в купу сухої трави та бур’яну, кимось зібрану в улоговині. Звідти щось вискочило з гуркотом і ухканням і подалося геть, ламаючи суччя; він збагнув, що потрапив до лігва якогось страхітного звіра, але не додумав цієї думки до краю, як уже спав.”


4. Справжні почуття


В нашому житті нам часто доводиться боротись з чимось. Наші почуття приносять нам і радість і страждання. “Тигролови” – це книга про справжні почуття, про боротьбу не тільки людини і природи, чи людини з людиною. А ще й про боротьбу із самим собою. Головний герой, врятувавшись, потрапляє до родини Сірків. Він й уявити собі не міг, що саме тут зустріне своє кохання. Але він не може дозволити собі зізнатися у своїх почуттях, адже розуміє, що може нашкодити і коханій і її сім’ї.


5. Татуювання


Нещодавно у видавництві “Основи” вийшла альтернативна версія “Тигроловів”. Ілюстрації до неї виконав татуювальник Денис Темний.

Тату Денис почав робити приблизно рік тому, а в ролі ілюстратора книг спробував себе вперше. Він є прихильником олдскульного, тобто традиційного американського татуювання. Саме його він взяв за основу оформлення “Тигроловів”. Під час роботи над книгою Денис спробував уявити, які малюнки міг би носити на собі головний герой.


Ольга Галай

Ольга Галай
Викладач німецької мови. Мрійниця і фантазерка. Не люблю сидіти на місці, тому постійно шукаю нові захоплення – рукоділля, посткросинг, подорожі, кулінарія. Незмінними залишаються тільки книги. Це можуть бути детективи, трилери, казки, романтичні історії, класика, автобіографії. А до них ідеально підходять кава та плед. І кішка, якщо вона в настрої.

20 thoughts on “5 причин, чому варто прочитати «Тигролови»

    Залишити відповідь