5 книг про ромів, що допоможуть краще зрозуміти цей народ і його культуру

Тема ромів, їхньої соціалізації в Україні та взаємовідносин з оточуючими наразі одна з топових. Що ми знаємо про цей народ, окрім низки стереотипів? Книг про це видано не так багато, але вони існують, а деякі навіть перекладені українською. Yakaboo зібрав 5 книг про ромів, які допоможуть розібратись, чим вони живуть, як влаштована їхня ієрархія та якими цінностями вони керуються.


1.Лідія Осталовська «Акварелі»


03_01_07

Польська журналістка Лідія Осталовська написала вже дві книги про ромів, але українською перекладена тільки одна — «Акварелі». Це розповідь про один із найменш досліджених ґеноцидів періоду Другої світової, жертвами якого були європейські роми.

Головна героїня книги — єврейська художниця Діна Ґотлібова — на прохання доктора з Аушвіца малювала портрети ромів, ув’язнених у німецькому концтаборі. Ці портрети були останніми в їхньому житті — опісля ромів вбивали.

Після війни портрети придбав Державний музей Аушвіц-Біркенау в Освенцимі, але художниця дивом вижила і захотіла їх повернути. Суперечка про те, кому належать портрети, тривала кілька десятиліть.

Книга написана за реальними подіями, і через це особливо цінна.


2.Карл-Маркус Гаус «Собакоїди та інші люди»


03_02_07Австрійський репортер Карл-Маркус Гаус описує життя ромів у словацькому місті Кошице. В кінці 80-х в одному з районів цього міста створили своєрідне «ґетто» — туди переселили всіх ромів з інших районів. Таким чином місцевою владою нібито було вирішене «ромське питання».

Журналіст яскраво описує, в яких умовах живуть мешканці цього району — побут, культуру та менталітет ромів, які там опинились. Кого і чому називають «собакоїдами»? Чому в шкільних їдальнях дітям не дають ножів? Як влаштована кастова система цього народу?

Про це, і багато іншого — в яскравому, місцями шокуючому репортажі, який минулого року переклали українською.


3. Димітр Томов «Табор, который уходит в небо»


03_03_07Цей роман про болгарських ромів став бестселером світового рівня. Його перекладали англійською, німецькою, французькою, італійською, швецькою, фінською та російською мовами, і навіть вивчають в декількох університетах.

Автор з гумором розповідає про особливість життя кочових ромів, їхню культуру, спілкування між собою та світогляд.

У 2006 році ця книга виборола премію в Болгарії, як найкраща прозова книга року.

 


4. Стівен Кінг «Худеющий»


03_04_07Так, навіть Кінг писав про ромів. Його описи цього народу трохи стереотипні, але атмосфера вас точно зачарує.

Роми в цій книзі Кінга володіють стародавніми секретами магічного мистецтва. Головний герой книги випадково своєю автівкою збиває жінку з табору, що переходила дорогу. Йому вдається уникнути покарання, але тоді за справу береться циганський барон. Він накладає на чоловіка страшне закляття — герой починає раптово втрачати вагу.

Що було далі — дізнаєтесь, якщо прочитаєте цей доволі відомий містичний роман.


5. Проспер Меріме «Кармен»


03_05_07В новелі йдеться про пристрасну любов розбійника Хосе до ромської дівчини Карменсити. Знаменитий письменник описав життя, звичаї та культуру іспанських ромів 19-го століття. Хосе вимагав від Кармен повного підпорядкування, проте Кармен, волелюбна ромка, відмовилася підкоритися ціною власного життя.

Для того, щоб точно передати характер героїні, Меріме детально вивчив наукові праці про циган, їхню мову.

Цей текст став основою однойменної опери Жоржа Бізе і був десятки разів екранізований.  


[irp posts=”9768″ name=”Прочитати світ. По книжці із кожної із 196 країн”] [irp posts=”28066″ name=”10 книжок про особливі мандрівки”]
Yakaboo
Найбільша online-книгарня України. Любимо книжки понад усе:)

174 thoughts on “5 книг про ромів, що допоможуть краще зрозуміти цей народ і його культуру

    Залишити відповідь