5 дитячих книжок про моря та річки

Діти радіють: нарешті надворі літо, улюблена пора для всієї малечі! Можна відкласти підручники і зошити, заховати подалі шкільну форму, натягнути на себе шорти й піти назустріч пригодам. А ще в спекотні літні дні так хочеться опинитися на березі якоїсь водойми – хоча б подумки, гортаючи барвисті сторінки… Саме з таким настроєм ми обрали п’ять дитячих книжок про моря, річки, їхніх мешканців, про відпочинок і пригоди біля води. Попливли!

Катерина ЧЕРНЕНКО “Літні прогулянки Тобі”

Найменшим «читачам» ми радимо книжку-картонку «Літні прогулянки Тобі» одеського видавництва «Три мурахи». Серія «Прогулянки Тобі» – це чотири симпатичні видання про розваги малого песика Тобі в різні пори року. «Літні прогулянки Тобі» розповідають про літо в спекотному приморському місті, яке неможливо уявити без веселих купань із найкращими друзями. А ще разом із головним героєм діти погуляють в парку з атракціонами, відвідають стареньку сусідку на її городику та дізнаються, яка ягода має смак літа.

Наталія ЧУБ “Поні, який хотів побачити море”

Трохи старшим малюкам ми пропонуємо порозглядати чудово ілюстровану казку про дружбу дівчинки і поні – книжку Наталії Чуб «Поні, який хотів побачити море». Сюжет простий: поні Вітерець, що катає дітей у зоопарку, поділився з маленькою відвідувачкою своєю мрією побачити море, а вона змогла допомогла втілити її у життя. Цілком можливо, що дорослим книжка також припаде до душі, і доведеться трохи посперечатися з дітьми щодо права самому погортати її. А секрет цього явища полягає у дивовижних ілюстраціях Віки Ходоровської: кожну сторінку прикрашає повноцінна картина, яку хочеться розглядати, знаходячи для себе різні цікавинки. Ніжні відтінки акварелі, увага до найменших деталей малюнка, майстерне володіння художніми техніками – завдяки цьому успіх книги щонайменше наполовину залежить від талановитої ілюстраторки.

Оксана ЛУЩЕВСЬКА “Про кита”

Книжка відомої дитячої письменниці Оксани Лущевської «Про кита» – це не просто збірка коротких віршиків для тих, хто зібрався за шкільну парту, а й захоплива мовна розвага для немовлят, які вже пробують вимовляти звуки. На її сторінках маленький читач або читачка знайдуть і «почують» мешканців моря й узбережжя – восьминога, краба, черепашенятко, чайку тощо. З майстерних ілюстрацій визиратимуть і спілкуватимуться з малечею тварини на зразок барабульки, пелікана, камбали, яких, погодьтеся, не щодня побачиш. Можна їх досхочу роздивлятися й побалакати з дитиною: чим ці звірятка такі особливі? Заразом почати психологічну бесіду про морських страховиськ – не всі ж дітки сміливці. Чудесні, легкі, ніби пастеллю намальовані ілюстрації Віолетти Борігард звертають увагу малих читачів на важливі деталі – хвіст кита, дзьоб пелікана тощо.

Вірші Оксани Лущевської легко вчитимуться напам’ять молодшими школярами й по-справжньому зацікавлять наймолодших, адже останнім так хочеться все повторювати й наслідувати.

Анатолій ДНІСТРОВИЙ “Гармидер у Дніпрі”

Щоб не обмежуватися самими лише морськими книжками, ми пропонуємо почитати новинку, яку нещодавно випустило видавництво «Чорні вівці». Кумедні вірші про річкових риб допоможуть дітям 3-6 років (та й дорослим також) дізнатися, хто живе у Дніпрі. Ось що сказав про свою книгу автор, Анатолій Дністровий: «Головна суть – розповісти малюкам про існування різних видів риб. Мої риби хіпують, відвідують ресторани, співають любовні серенади, їздять на ламборджині, борються з поганою екологічною ситуацією у своїх водоймах, проводять виборчі кампанії… У багатьох віршах обігруються повадки реальних риб». Художниця Надя Каламеєць проілюструвала видання у спокійних зеленавих тонах, гарно передавши підводну атмосферу поезій.

«Гармидер у Дніпрі» – перша книга з трилогії, за якою мають з’явитися «Гармидер в акваріумі» та «Гармидер у Чорному морі».

Мар’яна ПРОХАСЬКО, Тарас ПРОХАСЬКО “Як зрозуміти козу”

Певно, мало хто не чув про кротячу трилогію Тараса і Мар’яни Прохаськів. І хоча за назвою нашій добірці більше личило б узяти другу частину, «Куди зникло море», більше водних пригод ми знайдемо в третій книзі, що має цікаву назву «Як зрозуміти козу».

Святий Миколай приносить бобреняті Загаті дивовижний подарунок – справжнісінький корабель. Тож щойно потепліло, команда звірят з Букового лісу – дві білки, двоє кротенят, бобреня та заєць – відправляється у своє перше далеке плавання. Цю дитячу історію варто читати всією родиною. Батьки знайдуть тут привід пофілософствувати, а дітлахи – помріяти та відчути смак пізнання. Це книжка в книжці, усередині якої є ще одна книжка – такий собі коловорот цього дивовижного світу. Є тут і неспішна плинність часу, і прийдешність поколінь, і безкінечна спіраль буття… А ще на сторінках завдяки традиційно чудовим ілюстраціям добре відчувається настрій: широчінь світових просторів поряд із затишком рідного провінційного лісу, привітний мандрівний бриз і тепло дружньої компанії.

bОгляд підготовлено порталом BaraBooka 

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

11 thoughts on “5 дитячих книжок про моря та річки

    Залишити відповідь