22 письменники стали фіналістами Національної книжкової премії США

Фото: nytimes.com / Colson Whitehead, Jacqueline Woodson, Viet Thanh Nguyen and Rita Dove.

6 жовтня оголосили фіналістів однієї із найбільш престижніших американських премій National Book Award (Національна книжкова премія). До фіналістів потрапило 20 авторів у жанрах художня проза (фікшн), нон-фікшн, поезія та література для підлітків. До фіналістів потрапив цьогорічний переможець Пулітцерівської премії В’єт Тат Нгуєн.

Імена переможців оголосять 16 листопада у Нью-Йорку. Переможець окрім медалі та статуетки отримає 10 тисяч доларів. Окрему премію за “видатні заслуги в літературі” отримає Кейв Канем, літературний центр поезії афроамериканців, заснований у 1996 році.

2016 National Book Awards Longlist for Fiction

Художня проза (фікшн)

Кріс Бачелдер (Chris Bachelder) The Throwback Special  – про міцну чоловіку дружбу, та чоловіків, які збираються щороку, щоб переграти футбольну гру 1985 року, та водночас боряться із проблемами середнього віку та батьківства.

Полетт Джайлз (Paulette Jiles) News of the World  – дія роману відбувається після громадянської війни в Техасі. Головний герой відставник капітан бере до себе сироту, яку викрало індіанське плем’я.

Каран Махаджан (Karan Mahajan) The Association of Small Bombs – дія роману відбувається в Нью-Делі після терористичної атаки.

Колсон Вайтбред (Colson Whitehead) The Underground Railroad – про раба, який тікає із плантації в Джорджії та переховується в підземній залізниці.

Жаклін Вудсон (Jacqueline Woodson) Another Brooklyn – перший роман письменниці для дорослих, розповідає про її підліткові роки в Брукліні в 1970-ті

2016 National Book Awards Longlist for Nonfiction

Нон-фікшн

Арлі Расселл Хочшілд (Arlie Russell Hochschild) Strangers in Their Own Land: Anger and Mourning on the American Right – про подорожі Луїзіаною та спробою зрозуміти коріння консервативної ідеології.
Ібрам К. Кенді (Ibram X. Kendi) Stamped from the Beginning: The Definitive History of Racist Ideas in America – пояснює еволюцію расизму в Америці через життя пяти основних американських інтелектуалів.
В’єт Тан Нгуєн (Viet Thanh Nguyen) Nothing Ever Dies: Vietnam and the Memory of War – публіцистичне доповнення до роману про Вєтнамську війну, що здобув Пулітцерівську премію.
Андрес Резендез (Andrés Reséndez) The Other Slavery: The Uncovered Story of Indian Enslavement in America – досліджує багатовікове поневолення корінних американців конкістадорами, поселенцями і ангнійськими колоністами.
Хізер Енн Томпсон (Heather Ann Thompson) Blood in the Water: The Attica Prison Uprising of 1971 and Its Legacy – яскрава розповідь  про повстання в Аттиці, коли близько 1300 ув’язнених протестували проти поганого ставлення.

2016 Young People's Literature Longlist Books

Поезія 

Деніел Борзуцкі (Daniel Borzutzky) The Performance of Becoming Human
Ріта Дав (Rita Dove) Collected Poems 1974 – 2004
Пітер Гіззі (Peter Gizzi) Archeophonics
Джей Хоплер (Jay Hopler) The Abridged History of Rainfall
Солмаз Шаріф (Solmaz Sharif) Look

2016 Young People's Literature Longlist Books

Підліткова література

Кейт ДіКамілло (Kate DiCamillo) Raymie Nightingale – роман про дівчину Реймі, яка сподівається виграти конкурс Little Miss Central Florida Tire.
Джон Левіс, Ендрю Ейдін та Нейт Пауелл (John Lewis, Andrew Aydin & Nate Powell) March: Book Three – третя, заключна частина графічної мемуарної трилогії про рух за громадянські права.
Грейс Лін (Grace Lin) When the Sea Turned to Silver –  ілюстрована фантастична історія, на яку авторів надихнув китайський фольклор.
Джейсон Рейнольдс (Jason Reynolds) Ghost – про долю зірки в елітній середній школі.
Нікола Йон (Nicola Yoon) The Sun Is Also a Star – про дівчинку, сім’ю якої збираються депортувати на Ямайку.

Читати: 15 найцікавіших світових новинок осені

У 2015 році премію отримали: медаль за видатний внесок в літературу – Дон ДеЛілло, у жанрі художньої літератури – Адам Джонсон Fortune Smiles: Stories, у нон-фікшн – Та-Нехізі Коатес (Ta-Nehisi Coates) Between the World and Me, у жанрі поезії – Робін Кост Левіс (Robin Coste Lewis) Voyage of the Sable Venus, і в підлітковій літературі – Ніл Шустерман (Neal Shusterman) Challenger Deep.

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

18 thoughts on “22 письменники стали фіналістами Національної книжкової премії США

    Залишити відповідь