Ви могли це пропустити: 20 захоплюючих книжок, що вийшли у 2018-му

2018-ий тільки-но завершився. Нових книжок видавці ще не навидавали, тож час дочитувати те, що не дочитали минулого року. В цьому списку – 20 яскравих книжок, що вийшли у 2018-му і які не варто пропускати. 

Друга книга Селесте Інг, яка зі своїм дебютним романом “Несказане” отримала нагороду Книжка року Amazon Books. “Усюди жевріють пожежі” – це книга в першу чергу про матерів і материнство. Крізь сюжет перед читачем постають багатодітна матір і матір, що покинула свою єдину дитину, жінка, яка не може мати дітей, і жінка, яка добровільно відмовляється від своєї вагітності. Питання абортів, сурогатного материнства, підліткової вагітності, непередбачуваності життя, все це Селесте Інг майстерно змальовує на сторінках свого роману.

Як з’ясували в цьому році українські читачі, Вуді Аллен не лише геніальний режисер, а й віртуозний письменник.  Коротенькі, але ємні оповідання Вуді зі збірки “Повний безлад” насичені їдким сарказмом. Про що б не розповідав автор: про людей, їжу, мистецтво чи злочини, — він робить це вкрай дотепно. Нехай іноді він перетинає межі абсурду, але не відпускає читача до останньої сторінки.

Головною помилкою буде порівнювати історію про одиннадцятирічну дитину, яка потрапляє в незвичайну школу, з відомим романом Джоан Ролінґ. І нехай на нас тут теж очікує світ магії і таємничий злодій, який зник багато років тому, ні і ще раз ні. Джессіці Таунсенд вдалось неможливе: з абсолютно ідентичної канви намалювати для нас зовсім іншу картину. Нам залишається лише зануритись у новий казковий світ і з нетерпінням очікувати на продовження у наступному році.

Ми вже звикли, що кожен рік Макс Кідрук радує своїх читачів новим романом. 2018-й не став виключенням. З кожною книгою ми отримуємо все більш захопливі пригоди, більше об’ємних, реальних героїв. І ось читачі вже разом з ними на висоті більше ніж 6 тисяч кілометрів борються з голодом, морозом і спрагою до життя. Борються за право залишитися людиною в ситуації, де немає бога.

Книга Балтиморів – це книга про заздрість. Книга, де кожен думає, що його близькому пощастило більше. Але як показує життя, кожен стикається зі своєю Драмою. Що це буде? Смерть? Зрада? Вбивство? Чи головна драма усього життя чекає ще попереду?

Перед нами розвертається ціла сімейна сага двох гілок однієї родини. І нам доведеться дізнатись, чи правда, в сусіда трава завжди зеленіша? 

Знаєте, є такі книги, після прочитання яких треба перепочити, обміркувати, заспокоїтись Але ця книга не така. Вона сама по собі відпочинок. Ідеальні ліки, якщо напав “нечитун”. Головне під час читання мати під рукою якісь смаколики. Бо це історія про те, як головна героїня, студентка, намагається поєднати свою любов до їжі та до письменництва. І нам доведеться разом з нею зануритись  у світ нью-йоркських ресторанів, високої кухні і дизайнерського одягу. Непогана перспектива!

God save the Queen! Бо якщо ви полюбляєте британську культуру, історію, літературу, ви не зможете пройти повз цю книгу. Здається, що Англія дала світові геніальних письменників, вчених, політиків, режисерів, акторів. Тому дізнатися про їх побут завжди цікаво. Може в них просто повітря таке? Особливе?

Справжня наукова робота наповнена фірмовим британським гумором. Якими правилами живуть англійці, як спілкуються, як харчуються і наскільки схиблені на етикеті?

Ця книга була потрібна читачам ще до того, як її видали. Саме  тому кошти на її видання були зібрані за допомогою краудфандінгу. 99 історій про неймовірних відомих і забутих жінок і 99 різноманітних ілюстрацій-портретів від 60 різних художниць. Книга, яка вчить читача, що не варто оцінювати людину за статтю. Жінки чи чоловіки – всі ми однаково сильні і можемо все.

Книжка, яка наповнена по самі вінця цікавими роздумами про глобальні проблеми людства, інформаційні атаки, фейкові новини, крах системи освіти, необхідність для людства релігій. Ювал Ной Харарі змушує нас вчитуватись в кожне речення, обговорювати прочитане, дискутувати і в спорах шукати істину. Знаходити і вирішувати, чи варто щось змінювати у власному житті.

Книжка про книжки – мрія книголюбів. Це ж тема, яку можна обговорювати без кінця. Ще й так легко і невимушено, як це робить Ростислав Семків. Ви наче сидите поряд із автором за філіжанкою кави, обговорюєте цікаві жанри, улюблені твори, ситуацію з літературою у світі загалом. Автор підказує, з чого краще розпочати свою відносини з книжками, щоб це переросло у справжню і велику любов.

Новеньке ілюстроване видання для фанатів Гаррі Поттера. Тут на нас чекають нові малюнки, зовсім не схожі на вже відомі на ілюстрації Джима Кея. Олівія Ломенек Ґілл змальовує драконів, фенікса, вовкулаку швидкими, але точними рухами, наче вугіллям, передаючи фантастичність цих створінь. А в середині на нас чекає великий розворот з неймовірним українським залізопузом!

На цю книгу українські читачі чекали багато років, але нарешті в 2018 році змогли обрати навіть обкладинку. Чорну з янголом чи білу з дияволом? Іскрометний гумор двох зірок фентезійного жанру об’єдналися, щоб розповісти нам епічну історію найсмішнішого армагеддону. На нас чекає фінальна сутичка між Добром і Злом! Кінець світу! Чотири вершники Апокаліпсісу! Страшно? Страшно смішно, коли до справ беруться Кроулі і Азірафаель.

Спочатку він журналіст і ведучий новин, а потім оператор корекції траєкторій Центру керування польотами Національного управління з аеронавтики та досліджень космічного простору США і письменник-дебютант. І тепер ми не можемо відірватись від його коротких оповідань про його напарницю Франческу і роботу, яка звичайним людям здається просто дивовижною.

Книга для тих, кого цікавить мистецтво, а можливості відвідувати світові музеї нема. Але за допомогою цієї книги можна надолужити упущення і ознайомитися з найвидатнішими шедеврами образотворчого мистецтва і водночас зацікавити навіть дітей роботами всесвітньо відомих художників.

Ця книга простою і доступною мовою розповідає, як генії створювали свої шедеври. Від первісного мисливця до Вінсента Ван Гога, від Леонардо да Вінчі до Джексона Поллока.

На останню книгу Дена Брауна нам довелось чекати більше чотирьох років, але воно було того варте. Нас знов затягує у вир пригод разом професором Робертом Ленгдоном. Мільярдер, принц, священник, філософ, куратор музею. З ким тільки не доведеться нам стикатися на сторінках цієї книги. І можливо навіть з Полем Гогеном шукати відповідь на питання “Звідки ми прийшли? Хто ми? Куди ідемо?”

Ми можемо спокійно видихнути: в сучасній українській літературі є якісна підліткова проза. Магічний світ, чарівна дівчина, в який хтось впізнає саме себе. Захоплива історія, яка занурює читача у вельми цікавий, химерний світ і змушує згадати давньогрецьку міфологію. Ніяких супер особливих дівчат, які повинні врятувати світ і від яких, чесно кажучи, ми вже втомилися.

Ідеальна книга, щоб вправніше писати якісні рецензії для Yakaboo. Вільям Зінссер розкаже, як не боятись почати писати, як зрозуміти свою аудиторію, не перевантажувати мову зайвими словами, утримувати увагу читача. Якщо ви хочете розпочати власний блог, писати огляди, статті, цікаві інтерв’ю, чи може може власні мемуари вже потребують того, щоб побачити світ? Тоді ця книга точно потрібна вам.

Ідеальна книга, щоб нагадати самим собі, що наша країна привела у світ видатних людей. Що тут є і завжди були непересічні особистості. У книзі немає Тараса Шевченка чи Лесі Українки. Але на цих сторінках можна знайти багато відомих людей: Соломію Крушельницьку, Казимира малевича, Марію Приймаченко чи Ігоря Сикорського. Тут із подивом можна дізнатись, що українці причетні до підкорення космосу, створення перших комп’ютерів, антибіотиків і навіть Супермена! 

Близька і зрозуміла історія в’єтнамської авторки. Короткі оповідки дівчини, а потім жінки, про те, як в її країну прийшла війна і їй з родиною довелося бігти з рідного дому в пошуках кращої долі. Те, що починалося наче громадянська війна, в підсумку залишило великий шрам на тлі історії людства.

Книга про війну, біль і, головне, про В’єтнам. Спроба розповісти про цей дивовижний народ, їх життя і традиції.

В цьому році Видавництво Старого Лева продовжило видання книжок з всесвітньо відомого циклу Дискосвіту. І ми отримали цілих чотири нові історії про Смерть та його учня, про відьом Бабуню Дощевіск, Тітуню Оґґ, романтичну Маґрат Часник, невдаху чарівника Ринсвінда і про туриста Двоцвіта. Разом з ними ми побуваємо в Ланкрі і Анк-Морпорку, і навіть врятуємо Диск від жахливої катастрофи 

Анна Дудко
Фотограф yakaboo.ua. Завзятий книголюб. Коли усі дітлахи мріяли бути космонавтами, лікарями, пожежниками, бажала бути продавцем у книгарні
https://www.facebook.com/profile.php?id=100001472294686

12 thoughts on “Ви могли це пропустити: 20 захоплюючих книжок, що вийшли у 2018-му

    Залишити відповідь