20 книжок, в яких понад 500 сторінок, що прочитаються на одному диханні

Мабуть, серед ваших книжкових почекунів назбиралось чимало грубасиків на понад 500 сторінок, до яких ніяк не доходять очі. А якщо ні, то поділимося нашими і побажаємо часу, щоб прочитати все.

Якщо берете участь у зимовому бінго, це завдання номер 2. 

Тепла, як 5 o’clock tea, хмільна, як витриманий стаут з лондонського пабу, солодка, як хлібний пудинг, хрумка, як риба з чипсами, ситна, як англійський сніданок, мила, як Шерлок BBC, дивна, як серіал «Доктор Хто», червона, як двоповерховий автобус, – ця книжка-твідовий піджак – ідеальний вибір для холодних часів. Соковитий переклад, суто англійський гумор і безцінне розуміння того, що кожен із нас хоч трохи, та й англієць. А ще вона ідеального розміру – трохи більше 600 сторінок.

Некоротка історія про Ямайку і США протяжністю у десятки років на 900 сторінках. Її можна назвати сагою, драмою мало не всього невеличкого ямайського народу, але насамперед це – добротний психологічний трилер, який знаходить вихід зі здавалося б безнадійного становища. Чи може концерт Співака (пророка?) зупинити кровопролиття та розрядити обстановку напередодні громадянської війни, чи так добре там, куди так хочеться втекти, і що чекає на змучену чварами Ямайку. 

Тридцять котів, вілла на Кубі та море алкоголю – це все Ернест Гемінґвей, майстер телеграфного стилю, шанувальник гулянок та красень, від якого мліють жінки. Чотири рази йому являлась любов, а серйозніших ран і контузій у нього було й того більше. Та чи все так просто було в улюбленця долі та жаху критиків… Мері Дірборн створила першу найповнішу біографію рупора втраченого покоління (640 сторінок!) та пройшла з ним весь життєвий шлях. Вийшло не менш цікаво, ніж у «Прощавай, зброє». 

Тут понад тисяча сторінок на двох і Нобелівська премія. Відомий британський прем’єр був не тільки талановитим політиком, а й ретельним кореспондентом (про це варто прочитати у його біографії «Герой імперії») та майстерним письменником. Він покаже Другу світову війну очима владної ланки, тих, хто вершить історію, віддає накази і, зрештою, святкує перемогу або ж платить репарації. Праця Черчилля – зовсім інший погляд на війну, яку тут звикли називати перемогою радянських військ. 

Моторошний кривавий трилер, сімейна фрік-сага, історія хвороби – усе це вдало переплелось на 700 сторінках незабутнього чтива. «Лонтано» називають одним із кращих романів Ґранже, і в це легко повірити. У напруженні від першої до останньої сторінки. Ерван Морван намагається піймати тінь з минулого – міфічну Людину-Цвяха, гучна справа якого прославила батька Ґрегуара, але в погоні за маніяком він розкопує дещо більше, дещо, про що, можливо, ніколи не хотів знати…

«Вартові» – еталонний графічний роман, ще й товстенний – понад 500 сторінок. Творіння легендарного Алана Мура (автора культових «В – значить Вендетта» і «Бетмен: Убивчий Жарт») та майстерного Дейва Ґіббонса (художника «Зеленого ліхтаря») захоплює, дивує і не відпускає. Вартові на сторожі справедливості, щоб не сталось, завжди справедливі, та не завжди етичні. У цьому виданні поміщенні не тільки «Вартові: Абсолютне видання», а й раніше не публіковані бонуси. 

Сонна хвороба косить жінок і перетворює їх на лялечок, передвісників метеликів – саме таким бачать жах майбутнього батько та син Кінги. Сплячих не можна турбувати, інакше вони стають геть некерованими та кровожерними, бо у сні їм добре та затишно. Ця інфекція не торкається Євки Блек, тому за нею починається полювання: дослідити, зберегти, убити. Її життя раптово стає аж надто цінним. Чоловічий світ охоплює хаос і все це триває 880 сторінок. 

Більше 700 сторінок пригод невгамовного майстра дедуктивного методу Шерлока Голмса та його вірного побратима-літописця доктора Ватсона – прекрасний вибір для цього завдання. Почнемо з «Етюду у багряних тонах», перейдемо до «Собаки Баскервілів», а там і до «Пістрявої стрічки» рукою подати. Оповіданням сера Артура Конан Дойла вже більше 130 років, а сучасники письменника навіть не дозволили йому літературно убити остогидлого персонажа.

Артур Гейлі дає нове дихання жанрові виробничого роману. Готель «Сент-Ґреґорі» у Новому Орлеані вітає гостей розкішшю та блиском, але чи варто вірити тільки фасадові? Тут безліч конфліктів, які переростають у сюжет для прекрасного психологічного трилера та напруженого детектива. Пітерові Мак-Дермотту, заступникові адміністатора, доведеться чистити авгієві стайні багаторічних проблем та попри все вистояти у пекельний тиждень.

Фантастична історія англійки, яка мала вплив на самого короля Сіаму (тепер Таїланд) – однієї із найзакритіших абсолютних монархій. Анна Леоновенс була кураторкою численних дружин та дітей Монгкута. Та, коли король стикнувся з політичним заколотом, і трон під ним захитався, довелось шукати підтримки у англійки, щоб разом не допустити державного перевороту. Книжка пережила п’ять екранізацій та досі заборонена у Таїланді, бо містить королівські таємниці. 

Ви ще не читали «Улісса» – найвидатніший роман ХХ століття, класику модернізму? Це ж must-read на понад 700 сторінок! Джеймс Джойс переносить нас до Ірландії початку ХХ століття та разом з Леопольдом Блумом проводить екскурс вулицями Дубліна, містифікаціями та історичними фактами, новими та старими світами. «Улісс» складний для розуміння без контексту, Джойс наситив його алюзіями, натяками, цитатами та посиланнями на інші твори, тому обов’язково користуйтесь додатковими матеріалами.

Друга книга Жоеля Діккера одразу стала бестселером. Психологічний роман, який поєднує у собі сімейну сагу та детектив продовжує історію Маркуса Ґольдмана вже відомого читачам з «Правди про справу Гаррі Квеберта». Письменник робить спроби дослідити, що відбувалось у його родині, що спричинилось до великої трагедії – випадок чи все ж це був результат постійних проблем і конфліктів. Маркусові доведеться докласти чимало зусиль, щоб розібратись у родині та собі. 

Чи вистачить всього життя повторів, щоб хоч раз зробити все правильно. Урсула Тодд народжується і помирає, народжується і помирає, здається, ця петля життя не має кінця… Народжується завжди 11 лютого 1910 року. Вона тоне в морі, гине у бомбардуванні… У 1930 році у Мюнхені вона у кафе стріляє у того, хто породить радикальний нацизм. Скільки разів потрібно пережити власне життя, щоб виправити історію ХХ століття і не допустити страхіть війни.  

Ця збірка – більше 650 сторінок кращих історії конкурсу фентезійних історій «Брама-2017», які відбирало прискіпливе журі. Тут ви побачите і вже знайомих авторів, і нові імена, які тільки дебютують у літературі – всього 27 прозових творів про магію світлу і темну, від дитячих оповідань до епічних полотен. «Багряні ночі» – мандрівка фентезійними світами, небезпечними та чарівними, красивими та неймовірними. Теплий порятунок від зимової нудьги. 

Це друга частина про джина Бартімеуса (перша менша за обсягом і не підходить до цього завдання, але її можна на «багато магії») і тут ще більше пригод. Натаніель, який тепер помічник міністра внутрішніх справ, розслідує напади на магічні організації. За цим стоїть «Спротив», який прагне позбутись чарівників. Крім того, у Лондоні хазяйнує Ґолем – впертючий і жорстокий велетень-руйнівник, на якого не впливає ніяка магія. Натаніеля та Бартімеуса чекають складні завдання.

Заключна частина серії «Цвинтар забутих книжок» – найважча книжка – аж 800 сторінок. Поліцейська Алісія Ґріс розшукує зниклого міністра Маурісіо Вальса, який геть не залишив слідів. У Барселоні дівчина зустрічає тих, кого підозрює у викраденні політика. Слід веде її у минуле Вальса, ще у часи Другої світової війни, коли майбутній міністр був комендантом в’язниці Монтжуїк, де відбувались жахливі речі. Чи вдасться Алісії розплутати цю загадку та докопатись до правди у лабіринті брехні. 

Чабуа Аміреджибі – сучасний класик грузинської літератури з непростою долею, адже походить з князівського роду, репресованого радянською владою. Він і сам пережив арешти. «Дата Туташхіа» – найвідоміший роман Аміреджибі. Дата Туташхіа – ім’я головного героя, який, на зразок Робін Гуда, мужньо бореться за справедливість і можливість бути з коханою. Хоча роман був закінчений у останній чверті ХХ століття, він не втратив гостроти та прихильності читачів

«Сеньйор Ніколо» – збірка історичних оповідань та повістей, які охоплюють більше 2 тисяч років і сягають навіть часів до нашої ери. Є тут і про скіфів, і про Київську Русь, і про козаччину, про важливі та маловідомі події – аж до ХХ століття. Поразки і перемоги, конфлікти і мир – цього не бракує у короткій прозі відомого письменника. Юрій Косач також творить об’ємні майстерні портрети історичних постатей, серед яких і таємничий геній «сеньйор Ніколо» – Микола Гоголь. 

Роберта Ленґдона закидає до Барселони. Він намагається розгадати таємничу смерть свого учня Кірша, який стверджував, що зробив неймовірне відкриття, яке підірве всі світові релігії. Він знайшов джерело людства? От тільки Кірш не встигає прочитати свою лекцію. Щоб дізнатись результати його досліджень, потрібно знайти ключ надскладного паролю. Ленґдон та директорка музею Ґуґґенгайма Амбра Відаль намагаються віднайти його.

Біографія австрійського психоаналітика Вільгельма Райха у книжці Крістофера Тернера переплітається з історичною добою, коли жив науковець. Післявоєнні роки у побуті студентства, зародження нацизму в Німеччині та швидке поширення цих поглядів Європою, культ сексу та анархії, войовничий фройдомарксизм. Захоплива розвідка про непросте життя науковця, його еміграцію, популярність його поглядів, знищення праць і арешт. Наука та псевдонаука – до чого ближчим був Вільгельм Райх? 

Юлія Дутка
Трилероїд, інтроверт та психоаналітик-аматор. Ви хочете про це поговорити? За фахом - журналіст, та більше тяжію до редагування. Люблю соло-подорожі, важкий метал, м’яке світло, волохатих корів, Скандинавію та бензопили. Мрію попестити ісландських коників та потиснути руку Чакові Поланіку.
http://tarels.blogspot.com/%20

551 thoughts on “20 книжок, в яких понад 500 сторінок, що прочитаються на одному диханні

    Залишити відповідь