Нелюдські переживання та пристрасті: 20 книжок, в яких головні герої — не люди

Коли ще звірі говорили… В книжках вони говорять у наш час, тож ми добряче пошукали і знайшли низку книжок, де головні герої: звірі, чудовиська, легендарні персонажі – словом, геть зовсім не люди.

Перша частина культової серії коміксів про казкових персонажів, які через навалу кровожерних загарбників мусили залишити свої тридесяті королівства. Більшість з героїв тут схожі на людей – навіть Сірий Вовк перевтілився (як це йому вдалось – довга історія), та все ж не люди – живуть сотні років, не старіють, деякі навіть зберегти магічні сили. Ця історія починається з жахливого злочину – хтось вбив Рожинку, рідну сестру Білосніжки. Помешкання дівчини заляпане кров’ю, тож ймовірно у Казкополі орудує маніяк. Хто він – сумнозвісний Синя Борода, Джек з бобового стебла чи, може, збанкрутілий Прекрасний Принц? 

Якщо ви гадаєте, що бачили все, все ж малоймовірно, що вам вже траплявся скунс-детектив. Тільки без стереотипів: те, що ви ще не чули про таке, не означає, що скунси не можуть впоратись з такою роботою. Флетчер – монохромний смердючий нахаба, який, проте, має справжній талант до розслідувань. Діло, що смерділо, починається в ресторані – несподівані друзі Флетчер та Тео шукатимуть зловмисника, який залишає несплачені рахунки, отримають на горіхи від шефа та, на хвилиночку, створять власну детективну агенцію, яка займатиметься найзухвалішими справами. 

Тут не бракує людських персонажів і вони важливі, та все ж більшість головних ролей відійшла менш прозаїчним створінням: прадавнім богам та таємничим Завірюхам, яких можна було б назвати покращеними людьми: довший термін життя, більші витривалість і сила, менше емоцій. Діти Лютої – примхливої та холодної богині зими. Цей роман про те, що старі закони можна переступити, якщо віриш у свою правоту всім серцем, про те, що кохання створює, а не руйнує. Додатково виділю мотив спільноти – тут дуже важливо, що Завірюхи вміють триматись разом. 

Фантасмагоричний роман, у якому знайшли домівку чимало химерних істот. У Новому Кробузоні, місті яке вдається уявити тільки відпустивши уяву у вільне плавання, живуть ґаруди – птахолюди, хепрі – комахолюди, конструкти, що так схожі на роботів та пороблені – щось на зразок франкенштейнів, складені з різних організмів… Безліч рас, кожна з яких володіє власним ремеслом, тремтять перед жорстокістю глитай-нетлів – невблаганних пожирачів пам’яті. І над всім цим як вселенська мудрість височить павук Ткач.  

Колись коти врятують світ – Бернар Вербер вже це передбачив. Пухнасті мурчики – майстри дзену та потужні філософи зупинять знищення людства, адже, коли люди почнуть кровопролитну війну, найбільше радітимуть щури, які наберуться сили і підуть нищити тих, кого не дістала зброя. І тоді мислитель Піфагор (сіамський кіт) та граційна кішечка Бастет разом з величезною котячою армією покажуть їм, хто ж тут головний. Епічні битви та несподівані союзники – і що нарешті допоможе людям і кота зрозуміти одне одного. Обов’язкове чтиво для котолюбів. 

Прекрасне чтиво для змучених літньою спекою: Роберт Желязни огорне осінньою прохолодою, закружляє опалим листям та подарує довгоочікуваний дощ. Ми познайомимось з Нюхом – вірним псом Джека-Різника, незмінним супутником та свідком кривавих подій. З головою поринемо у ту особливу жовтневу ніч древньої магії Геловіну і візьмемо участь у Великій Грі, де ніхто не хоче бути просто учасником. Тільки перемога варта зусиль, бо поразка – це нищівний удар, після якого вже можна не звестись на ноги.

Це – перші шість книг з першого циклу про неймовірних котів – рекомендуємо одразу комплект (він у гарнюньому боксі і з магнітами!), бо від цієї серії важко відірватись, особливо, якщо ви котолюб, котоман та затятий читун. Котячі клани, магія, первозданна природа, давня ворожнеча, таємничі пророцтва та далекі мандрівки – ось такий набір для вдалого фентезі, яке підкорило мільйони читачів по всьому світу. Домашній кіт стає справжнім диким воїном та вершить історію, опиняється у вирі жорстокого протистояння не на життя, а на смерть.   

Маєте молодших братів-сестер? Чи, може, ви самі молодші? Навіть якщо ви – єдина дитина в сім’ї, спостерігати за традиційним конфліктом між старшим та молодшим братом у динозаврячому сімействі буде вельми цікаво. Ревнощі за «втрачений престол», переоцінка, яка стане підвалиною для міцної дружби та відповідальності за меншого, якому потрібно допомогти знайти своє місце у світі – все це спіткає стегозавра Заврика у першій дитячій книжці Мирослава Лаюка. Сподіваємось, письменник невдовзі продовжить цю динозаврячу тему. 

Ви не знайдете про туконі інформації в Червоній книзі, хоч вони й рідкісні. Їхніх видів – чимало, і кожен з них має особливе призначення. Хтось піклується про дерева, хтось про тварин, хтось проганяє зиму, щоб торувати дорогу весні – і всі вони знайшли у лісі свій дім. А ось цей симпатяга з наплічником-жолудем любить мандрувати і зараз прямує до друга. Здогадуєтесь, до того він йде? Він може чимало розказати про дружбу та життя у лісі, та тільки, якщо ви готові слухати і уважно дивитись. 

Червоне породження пекла з кам’яною рукою, кривава прадавня богиня, амфібія Ейб та монстрожаби – тут чимало нелюдських персонажів. У цьому виданні розміщені дві оригінальні арки про походження Геллбоя та його перші кроки на Землі, а також призначення брутального створіння, адже хлопчик з пекла прийшов не створювати – принаймні, у це вірять ті, хто його викликав – Распутін та його нацистські поплічники. Особливої уваги заслуговує скетчбук Майка Міньйоли, який показує, як еволюціонував улюблений персонаж.

Одного разу людська дівчинка Соня зустрічає рожевого та волохатого велетня – миле чудовисько Чу – і вони стають друзями. Виявляється, що Чу – не єдиний монстрик у світі, їх таких цілий ліс (чи болото, якщо правильніше). Три томи їхніх пригод (»Чудове Чудовисько», «Чудове Чудовисько в країні Жаховиськ», «Чудове Чудовисько і погане поганисько») читаються на одному подиху – і кожна нова частина ще динамічніша за попередню. Друзі разом долають випробування й перемагають небезпечного та підступного ворога.  

Щодня проходите повз них і не помічаєте – безпритульні собаки туляться по закутках та випрошують їжу. Вони намагаються не привертати багато уваги. Вони бояться. Маєчці пощастило – в неї тепер є сім’я – любляча та турботлива. Співчутливим господарям маленька чотирилапа покаже, що таке справжня дружба та радіти по-собачому. Вона надихає ділитись почуттями, ставати відкритішими та дарувати приємні емоції. Маєчка показує, що доброго друга можна знайти й на вулиці.

У цьому ілюстрованому фентезі персонажі незвичайні навіть для супергероїв, адже Орден лицарів – кролики. Узп, Намхерн, Вась, Ла-Крун, Рекстоун та Савамура – так їх звати, і кожен з них має свій набір талантів, надсил та духа-охоронця. У когось головна зброя – катана, а в когось – вибухова свинка. Хтось підкорив час і простір, хтось переміщується з надшвидкістю, а хтось навчився розчинятись у повітрі. Разом – вони неймовірна команда, яка вміє розгадувати загадки та давати на горіхи недоброзичливцям. 

Знайти щось класичніше за оповідання Редьярда Кіплінга про тварин важко. Хіба його «Мауглі» – сюжет про хлопчика, вихованого вовками. Ці казки письменник вигадав для свої дітей і тепер їх знають у всьому світі. Чому метелик тупав ногою, звідки в леопарда плями, а в слона – довгий хобот. Чому у верблюдів є горб, а коти гуляють на самоті – все це і багато іншого у барвисто ілюстрованій збірці казок-оповідок, яка запропонує новий погляд на тваринний світ. Звісно, Кіплінґ міг помилятись. А якщо ні? 

Пухнасте Латушо – мешканець чарівного лісу, де, окрім нього живуть десятки небачених звірів – веселих та готових до ігор. Латушо, мов хмарку з Пухового Дерева, одного разу підхопив вітер та поніс далеко-далеко. Так у пухнастого з’явились нові знайомі, які ніколи не бачили таких, як Латушо. Створіння намагається зрозуміти, хто воно та яке його призначення у світі. Мандрівка принесе йому підказки, але вирішити, яка відповідь буде правильною, доведеться самому.

Хлопчик на цвинтарі – що робити і хто винен? Головні герої тут – привиди і вампір (так, вони були людьми, але вже ні). Безпечна гавань для малечі – трав’яний острівець серед могил – здається, таке міг вигадати тільки Ґейман. Але й справді для хлопчика тут найкраще, світ людей неготовий його прийняти назад, та й сам герой став дещо дивакуватим (дикуватим?). Та нічне життя таїть чимало небезпеки, адже він, на відміну від своїх наставників, – не безтілесний і безсмертний. Чи варто йому залишатись на кладовищі назавжди? 

Рексик – персонаж не менш крутий, ніж Том і Джері разом взяті. Сільський песик з рудим вухом завжди готовий до пригод і капостей. Тут вам і концерти, і театр просто на подвір’ї, і сварки з котами – головний герой все ж собака. Разом з Рексиком на господарстві живуть корова Красуля, кінь Маврикій, коза Мальвіна, свинка Бальбіна, пес Азор, качка Крячка, кури та невгамовні розбишаки-коти, повні божевільних ідей. Тут не буває нудно, особливо Рексику та його малим шанувальникам.

Навіть якщо жителів Дискосвіту теоретично можна вважати людьми, то тамтешні чарівники – щонайменше супегерої. Чаротворець – це восьмий син восьмого сина, потужне джерело магії і щонайменше завелике его. Койн десь такий – надзвичайна сила і влада захопили його та зіпсували. А розбиратись з цим доведеться Ринсвінду – не надто вправному магу в компанії з героями Коніною та Найджелом, але найколоритнішим у цій античаротворчій коаліції буде капелюх архітектора, який гумором та кмітливістю може навіть затьмарити славнозвісний Сортувальний капелюх з «Гаррі Поттера».

Єнотик Бо мріє про небо, він хоче підкорити висоту на велетенській барвистій повітряній кулі. Він малює свою мрію і прагне всім серцем, щоб вона здійснилась. Летіти разом з ним має кротик Ом – помічник та вірний друг. Вони злітають – та чи встигнуть зробити все, що планували? Спіймати хмаринку ніжно-рожеву хмаринку? Повернутись вчасно, адже небо просто так не відпускає. Неймовірні пригоди повітроплавців-початківців чекають на вас у книжці Ірини Лазуткіної. 

Кажан Жан – ще той бунтарівник, адже він не кориться забобонам, а воліє сам знаходити відповіді на запитання. Він по-дитячому цікавий та допитливий, не боїться виходити за межі, окреслені світом дорослих. Він дозволяє собі мислити по-іншому та чинити нестандартно. Він – та чиста дошка, відкрита для світу, якою кожен з нас перестає бути під впливом суспільства. Зухвалий і водночас такий мудрий Кажан Жан знає, як пізнати себе, а також світ довкола. Для цього потрібно лише… 

Юлія Дутка
Трилероїд, інтроверт та психоаналітик-аматор. Ви хочете про це поговорити? За фахом - журналіст, та більше тяжію до редагування. Люблю соло-подорожі, важкий метал, м’яке світло, волохатих корів, Скандинавію та бензопили. Мрію попестити ісландських коників та потиснути руку Чакові Поланіку.
http://tarels.blogspot.com/%20

74 thoughts on “Нелюдські переживання та пристрасті: 20 книжок, в яких головні герої — не люди

    Залишити відповідь