Ой, снігу-снігу білого насипала зима: 20 книжок з білими обкладинками

Щоб цілком та повністю проникнутись святковим настроєм навіть тоді, коли снігу обмаль чи немає (або він вже не такий свіжий і гарний), ми додали до бінґо завдання з білими обкладинками. Гайда читати!

Роман Яцека Денеля, який здається суцільним реченням, розповідає історію Кислотного Вандала з химерним прізвищем Кривоклят. Хто він – божевільний чи людина з особливим розумінням мистецтва? Разом з Кривоклятом ми плануватимемо наступний акт вандалізму та спостерігатимемо за терапією у клініці “Замок Іммендорф”. Тим часом преса вишукуватиме перчені деталі біографії, а касири в музеях втрачатимуть пильність та затиратимуть до дірок зображення поборника шедеврів. 

Славетний британський дослідник береться за дослідження ієрархій та мереж, розглядає їхню роль в історії та технологічному процесі. Коли мережі стали важливішими за ієрархії і чи справді це так. Ви будете здивовані, наскільки глибоко ці явища проникли у саме розуміння суспільства. Що ж править бал – площі – пласкі структури мереж чи вежі – ієрархічні піраміди? Книжка буде цікавою і прихильникам теорій змов, і тим, хто в них не вірить.

Гіларі Бойд – популярна авторка жанру грен-літ – любовної літератури про бабусь та для бабусь. У центрі сюжету – мила Ненсі, покинута чоловіком на схилі літ. Її головні заняття: приглядати за внучками та вчити музики нечисленних учнів. Розмірене і нудне життя, яке змінюється після дня народження найкращої подруги, де вона знайомиться з кантрі-співаком Джимом. Їм добре разом, але невелика недомовка переростає у велику брехню. Чи може у закоханих щось вийти, чи вже занадто пізно?

Віталій Зубков пропонує прогресивну методику вивчення іноземної мови, яка обіцяє вагомі результати вже за чотири тижні. Опановувати за методом автора проекту «Lingva.Skills» можна і геть нову для себе мову, і вдосконалювати ту, у якій щось знаєте. Програма відкриває незнані раніше горизонти: спілкування з носіями мови – ви розумітимете їх, а вони – вас. Підходьте до вивчення мов з максимальною ефективністю!

Роман від майстра короткою прози та знаного фінського письменника Юркі Вайнонена. Разом зі скульптором Андре він відправляє читача у мандрівку-пошук до таємничої Бретані, де обожествляють галок і де знайшов спочинок батько, якого герой ніколи не знав. Він досліджує пригоди Голосу і Шалу – тандему популярних артистів, які захоплювали своїми виступами глядачів. Та потім батько-Шал оселився у вітряку – що він там робив, чим жив – намагається з’ясувати син.

Економіст Дон Томпсон досліджує сучасний арт-ринок, власне, його найвищий ціновий сегмент. Показує, що спонукає поціновувачів мистецтва витрачати шалені гроші на витвори сучасників, чому деякі арт-об’єкти досягають такої вартості. Він мандрує міжнародними аукціонами та мистецькими ринками, аналізуючи поведінку тих, хто купує, і тих, хто продає. Що зробило Джеффа Кунса найдорожчим митцем сучасності і в чому таємниця його надувного пса – дослідження Томпсона вас вразить. 

Молода кішка Бастет мріє налаштувати міжвидову комунікацію, але ні миші, ні рибки, ні люди її не розуміють. Через самотність і брак уваги від своєї «служниці» Наталі вона починає спілкуватись з лабораторним сіамцем Піфагором. У цього кота є USB-порт, який дозволяє йому підключатись до комп’ютера і черпати інформацію про котячо-людську історію. На тлі всесвітньої людської кризи і терактів у Парижі у Бастет він знаходить вдячну слухачку.

Здавалось, які б злочини у мистецтві – тут все заради краси та естетики. Григорій Козлов пропонує насолодитись незвичним жанром – «мистецьким детективом» – та розкрити таємниці, про існування яких невтаємничені навіть не здогадуються. Одинадцять справ, кожна з яких присвячена окремому злочину. Чому з Вінсента ван Гога виліпили божевільного? В чому секрет слави Мони Лізи? Як копіюють твори мистецтва та видають їх за оригінали? 

Сімейна сага, дивне плетиво доль, яке тчеться у містечку Ж. Казимира разом з сім’єю – чоловіком і донькою переїжджає до галицького містечка з давньою традицією добування алебастру. Авторка серпантином проводить історію двома часовими лініями, натякаючи, що колись вони мають перетнутись. Ми бачимо давню любовну історію, яка обертається трагедією, і сучасне протистояння матері і химери, яка хоче забрати єдину доньку Казимири та Михайла.  

Дослідження сучасності від знаного систематизатора, який показав минуле у Sapiens і зазирнув у майбутнє у Homo Deus. Ця книжка про 21 урок, який потрібно засвоїти, щоб гідно зустріти століття змін та вижити в ньому. Харарі говорить про релігію і націоналізм, еміграцію та нетерпимість, протистояння тероризму та стирання кордонів, правду і фейки. Кожне його слово водночас і пророче, і звучить, як істина, до якої чомусь не дійшов власним розумом.

Біла обкладинка ховає у собі сірий побут сірої зони. У Малій Староградівці на Донбасі лишилось тільки двоє – бджоляр Сергій Сергійович і його недруг-сусід Пашка. Довкола стріляють, але в селі тихо і безлюдно. Заради бджіл, втомлених війною та поораними снарядами полями, Сергійович вирушає у мандрівку через блокпости – до однодумця-татарина в Крим. Герой відпочиває від пострілів, але перестає довіряти всім на світі, і навіть вулики з бджолами вже не вселяють довіри.

Дослідивши, як писали класики, літературознавець Ростислав Семків не зупинився, а пішов далі – тепер разом з ним ми правильно засвоюватимемо кращі зразки світової літератури. У захопливій мандрівці світом класики красного письменства навчимось помічати прихований зміст та взаємозв’язки, вдумливо аналізувати та по-справжньому кайфувати від непростих еталонних текстів. Крім того, у «Як читати класиків» є гарний список класичних мастрідів, який обов’язково знадобиться. 

Роман-епопея – лауреат Пулітцерівської премії розповідає про помилки минулого і сміливість прийняти себе таким, як є. Джеффрі Євгенідіс зображає сімейство Стефанідісів – грецьких емігрантів у США, родинне дерево яких має багато таємниць. Їх досліджує Калліопа – дівчина, яка відрізняється від одноліток. Вона не розуміє, що з нею коїться, поки не опиняється клініці. Калліопа перетворюється на Калла і починає жити новим життям подалі від батьків, які не можуть зрозуміти її справжньої суті. 

Сер Алекс Ферґюсон – ціла епоха в історії «Манчестер Юнайтед”, воістину золоті часи перемог та найвищих злетів. Талановитий тренер переконаний, що у побудові будь-якої команди та управлінні неї можна використовувати футбольні стратегії. Тож книжка не так про футбол, хоча і про нього теж, як про менеджмент та лідерство. Алекс Ферґюсон пояснює, чому важливо тримати дистанцію і якою вона має бути, вчить мотивувати та вишукувати найсильніших гравців, а ще ніколи не спочивати на лаврах.

Видатний ірландський письменник переосмислює трилогію «Орестея» генія античності Есхіла, показує смерть Агамемнона без втручання богів. Він показує жорстоку жінку Клітемнестру, яка готова на все заради своєї мети, але чи вистоїть вона проти власної отрути? Тойбін показує і її дітей, які самі розповідають про власну трагедію. Боги не винні, хто ж тоді? «Будинок імен» показує людські характери у їхніх пристрастях, слабкостях та недосконалостях.

Низка есеїв Ольги Фреймут та коротка проза визнаних авторів (українських та закордонних) у томику з лаконічною назвою «Про любов» – любов різну: романтичну та батьківську, патріотичну і дещо егоїстичну – тематичне вибране кращого за редакцією відомої телеведучої. Авторка називає другу книгу у серії «Школа пані Фреймут»: «обраною для обраних» та обіцяє продовження серії у такому ж стильному та витонченому оформленні. 

Лікуйте душевні рани позитивом, знаходьте щастя у кожній дрібничці, адже воно ходить між нами, можливо, не таке помітне, але завжди поруч. Луїза Хей навчить побачити його та відкинути те, що заважає поринути у щастя з головою. Вона знає, як змити з себе гнів, відмовитись боятись та відпустити біль. Дихати легше і глибше, ходити з прямою поставою, дякуючи за кожен крок. Щастя лікує, а маленький ключик від нього ховається у якійсь з ваших кишень.

Юлія Дутка
Трилероїд, інтроверт та психоаналітик-аматор. Ви хочете про це поговорити? За фахом - журналіст, та більше тяжію до редагування. Люблю соло-подорожі, важкий метал, м’яке світло, волохатих корів, Скандинавію та бензопили. Мрію попестити ісландських коників та потиснути руку Чакові Поланіку.
http://tarels.blogspot.com/%20

10 thoughts on “Ой, снігу-снігу білого насипала зима: 20 книжок з білими обкладинками

    Залишити відповідь