20 книжок, про які всі говорять

Здається, всі вже прочитали цю книжку і поділились відгуками – знайоме вам відчуття? Ми спеціально додали до бінґо завдання, яке дозволить заповнити пробіли в популярній літературі, адже час читати те, про що всі говорять.

Одна з найгучніших новинок минулорічного Book forum, презентація якої зібрала у Пороховій вежі рекордну кількість книжкових блогерів. Спекотна літня історія про випробування власних сил, красивий і небезпечний спорт, який не тільки розвиває тіло, а й дисциплінує розум. Паркур об’єднує п’ятьох хлопців та одну дівчину, яка раптово вливається до запальної ватаги. Ким вона буде для них: чужорідним тілом чи тою об’єднавчою ланкою, яка зробить «Зграю» сильнішою? 

Автор не потребує додаткових представлень. Ви точно бачили хоча б один з його фільмів. Том Генкс, окрім акторства, має чимало захоплень. Зі збірки ми більше дізнаємось про нього як письменника… і колекціонера друкарських машинок. Кожна з історій могла би стати епізодом голівудського фільму, а деякі з них варті повноцінної екранізації. Тож беріться за книжку і вибирайте з двадцяти оповідань улюблене. 

Серія про приватного детектива Корморана Страйка та його невтомну помічницю Робін Еллакот нарешті вийшла українською. Харизматичний нишпорка з важким характером та великою дірою у бюджеті розслідує резонансну смерть красуні-моделі Лули Лендрі, яку всі довкола, а особливо поліція, вважають самогубством. Та родина загиблої не хоче вірити в те, що та добровільно вкоротила собі віку, адже дівчина насолоджувалась славою та виглядала щасливою. Що ж сталось насправді? Страйк з’ясує. 

Атмосферний письменницький дебют лідера гурту «Фіолет» влаштує для вас мандрівку незнаною Україною у компанії двох друзів: скромного оповідача та дивака Пі. Світ з погляду волоцюг, дорога яких не має місця призначення, адже, коли шукаєш себе, то ніколи не знаєш, чи зможеш зупинитись. Колоритні випадкові знайомства у придорожніх кафе, квиління жінок, які розтратили свою долю, та невловима таємниця, яка веде мандрівників до такого бажаного пункту призначення. 

Якщо ви хоч колись дивились серіали ВВС, то мали це помітити. Тому що вони не вміють цього приховувати. Англійці – дивні, навіть дивовижні, тому за ними так цікаво спостерігати, що й робила упродовж багатьох років антропологиня Кейт Фокс. Вона відкрила чимало природних правил, яким англійці підкорюються за замовчуванням. Чи знаєте ви, чому порушення черги є найбільшим гріхом? Чому обов’язково треба підтримувати розмову про погоду та чому паби є постійним місцем паломництва для більшості? Ні? Тоді гайда читати!

Чи завжди життя на курорті – суцільний відпочинок? Мілан Кундера зображує санаторій, де своє прагнення до материнства намагаються реалізувати тисячі жінок, і стикає шість дуже різних характерів: ловеласа-трубача та його красуню-дружину, романтичну медсестру та лікаря-новатора, а ще політичного в’язня та його вихованку. Шість персонажів – чи достатньо цього для великої трагедії? Цілком, адже, якщо у кадрі з’являється рушниця, то вона обов’язково вистрелить. 

Макс Кідрук – майстер технотрилерів, а ще він добряче вміє лякати. Пасажири рейсу 341 до Бангкоку не підозрювали, що вже за кілька годин їм доведеться шукати можливості для виживання, а дехто й до цього не дожив. Літак злітає, все, як звичайно: стюардеси просять пристебнути ремені безпеки та пропонують напої, а борт вже починає тріщати. До падіння залишається зовсім трохи. Хто виживе в безлюдді та пройде випробування катастрофою та гірськими вершинами? 

Роман, написаний дівчиною-підлітком, входить до шкільної програми у США. Невеликий за обсягом, але настільки глобальний і мудрий – важко повірити, що його написала юнка. Пронизлива історія невеличкого містечка родом з 60-х, де ворогують через класову приналежність. Бідняки та багатенькі – кожна їхня зустріч стає конфліктом. Розповідає Понібой – один із трьох братів-маснюків, якому всього за кілька днів доведеться блискавично подорослішати та втратити те, що так цінував. 

Класичні оповідання про найвідомішого у світі детектива, чиє ім’я стало символом проникливості та вміння бачити загальну картину за кількома деталями. Видання, оздоблене витонченими ілюстраціями, відкриває традиційний «Етюд у багряних тонах», який знайомить улюблених персонажів – нестриманого та впертого Голмса та його дипломатичного літописця Ватсона. Чи вдасться вам розкрити злочин та розгадати таємницю швидше, ніж нишпорці-скрипалю? 

Фільми Вуді Аллена можна назвати геніальними, а можна – й специфічними. Так от, його оповідання поєднують у собі і геніальну сатиру, і неординарне розуміння світу довкола. Не думайте, що буде легко осягнути нестримні вигадки культового режисера – нелегко, але приємно. Особливо збірка «Повний безлад» сподобається тим, хто не вважає людинолюбство своєю сильною рисою і поважає чорний гумор та парадоксальні закрути сюжету, а ще розуміє, що людській дурості немає меж. 

До вас вже приходила Панда розчарувань – уособлення всіх тих нереалістичних ідеальних картинок, які ми так хочемо бачити у своєму житті, щоб стало готовою картинкою для Instagram. Мислимо позитивно та силкуємось видобути те, чого немає… Досить! Менсон переконаний, що й негатив потрібен, адже він додає тверезості нашому баченню та конструктиву для виправлення проблем. Забивати – не означає здаватись. Забивати – означає мислити реалістично та вміло розставляти пріоритети.  

Роман безмежної доброти та дружби без кордонів, який повертає віру у людство. Вони листувались шість років: дівчинка з США та хлопчик з Зімбабве, а приводом стало завдання від вчительки. І поки однокласники вибирали європейців, Кейтлін написала у невідому їй африканську країну. Через роки підлітки стали найкращими друзями, підтримували одне одного і у радості, і в горі. Адже, коли для тебе відкритий весь великий світ, простіше знайти рідну душу.   

Перша книжка видатного шведського журналіста – весела та щемка, іронічна і глибока розповідь про тих, хто опинився за бортом життя та відчув свою непотрібність. Невигідні чи просто забуті, вони не бояться бути собою. Уве – буркотун-пенсіонер, який залишився зовсім сам і прагне надати своєму життю сенсу. Та чи готовий він до того, що для нього приготувала доля? У неї на Уве великі плани і заготовано чимало пригод та нових вражень, і навіть кохання, бо ще зовсім не пізно. 

Кожна її книжка стає неабиякою подією для українських читачів. За обкладинкою, схожою на рожеву мрію, – болюча історія, яка рве на шматки. У Костомарової шахраї відбирають квартиру, тож вона мусить тулитись на хуторі Перегуди, поки господар намагається віднайти правду. Меланії сняться мерці, і ці сни лякають дівчину. Її життя мчить на високих швидкостях: тут і незрозумілі зникнення, і кохання, і зрада, і знову сни – цього разу з живими, але від того не менш страшно.

Чи можна, раз за разом проживаючи життя, виправити всесвітню катастрофу та врятувати мільйони? Урсула Тодд за горнятком гарячого шоколаду стріляє в того, чиї огидні вуса за кілька років мали б стати символом нацизму. Раз за разом вона народжується 11 лютого 1910 року і проживає інше життя. В одному варіанті помирає ще зовсім малою, в іншому – смерть знаходить її в Лондоні, Берліні… Щоразу Урсула робить інший вибір, та чи зможе вона відшукати той правильний? 

Епічне темне фентезі напередодні великого протистояння Союзу та варварами Півночі, які йдуть великою лавою. Та коли постає маг Баяз, у Союзу з’являється надія на те, щоб відстояти свій суверенітет. Перший з-поміж магів збирає спільників, щоб втримати владу та не допустити хаосу руйнувань. На кону надто багато, щоб пускатись у небезпечний шлях на самоті. Поруч з Баязом чарівник Юлвей, варвар Лоґен Дев’ятипалий, полонянка Ферро та нарцистичний солдат Джезаль.

Книжка року ВВС – 2018, яку письменник творив аж 27 років. Роман, який видається збіркою коротких історій, які, здається, не мають жодних спільних рис, аж поки ви не візьметесь за останнє оповідання — воно пояснить та об’єднає попередні. Сюжет розгортається на Галичині у проміжку VII–XX століття та показує зловмисників, які постають перед судами різних держав та епох. Андрухович акцентує не так на злочинах, як на особистостях тих, хто переступав закон. 

Кожна його книжка стає неабиякою подією у літературному світі, а надто якщо це продовження саги з Робертом Ленґдоном. Колишній учень професора Кірш стверджує, що відкрив джерело, колиску людства, те, що може підірвати традиційну віру, та науковець не встигає розповісти про своє відкриття — його вбивають. Тож Роберт Ленґдон разом з директоркою музею Амрою Відаль намагається відшукати ключі до теорії, захованої за багатокроковим кодом, блукаючи та втікаючи вулицями Барселони. 

Книга-гра, яка може навчити чи ж просто розважити. Роздуми відомої телеведучої та поради від експертки з етикету Наталі Адаменко, які не варто брати під сумнів. Чи стане ніжно-блакитний томик тим поштовхом, який перетворить простачку Елізу Дулітл у прекрасну Галатею, – важко сказати, та спробувати можна. Адже щоб грамотно та елегантно порушувати правила, потрібно спочатку їх засвоїти. 

Роман переносить у недалеке майбутнє – кінець ХХІ століття, непростий час для людства, яке просто роздирають протиріччя. Загроза, невидима, але відчутна, немовби трохи далі, ніж може сягнути око. Інші вже поруч – що вони готують для людей? Екіпаж космічного шатла «Тезей» вирушає у небезпечну подорож, щоб віднайти домівку непроханих гостей, які раптово з’явились на Землі і так само раптово зникли. Що вони шукали та чому не дали про себе знати?

Юлія Дутка
Трилероїд, інтроверт та психоаналітик-аматор. Ви хочете про це поговорити? За фахом - журналіст, та більше тяжію до редагування. Люблю соло-подорожі, важкий метал, м’яке світло, волохатих корів, Скандинавію та бензопили. Мрію попестити ісландських коників та потиснути руку Чакові Поланіку.
http://tarels.blogspot.com/%20

15 thoughts on “20 книжок, про які всі говорять

    Залишити відповідь