15 найкращих науково-популярних книг 2018 року

Науково-популярна література поєднує приємне з корисним: простими словами розповідає про складні речі. До вашої уваги пропонуються найкращі науково-популярні книги – цікава інформація в доступному форматі, яка змінить ваш погляд на багато речей. А ще це по-справжньому захоплююча і дуже весела розваа. Про що б не йшлося – еволюцію і життя на Марсі, царство тварин або самотність людей — відірватися від читання буде нелегко. Які ж книги цієї тематики вважаються кращими на сьогоднішній день?


Тім Гарфорд «Речі, що змінили світ. Історія економіки в 50 винаходах»
(Наш формат, 2018, пер. Роман Скакун)


речі що змінили світ

Краща книга 2017 року за версією Bloomberg Businessweek, Financial Time і Амазон! Лідер усіляких топів і неодмінна література до вивчення в американських університетах!

У зрозумілій манері автор викладає суть процесів економіки крізь призму оточуючих нас винаходів і предметів. Він стверджує: навіть найпростіші речі нашого життя, насправді, здатні запустити глобальні процеси, саме вони передують фундаментальним змінам. Все наше життя складається з дрібниць, здатних визначити баланс сил в економіці, змінити настрої в соціумі і, в цілому, відкрити мільйони нових можливостей.

Перед вами захоплююча історія мінливого світу і його функціонування у Всесвіті. З книги ви дізнаєтеся, як, наприклад, поява бритви Gillette позначилася на розвитку бізнесу або чому кондиціонер став не тільки приємним винаходом для нашого з вами комфорту, а й суттєво вплинув на заселення територій і цілих континентів! Тім Гарфорд виділив 50 речей, що змінили наш світ назавжди, де кожен винахід – це не тільки історія про людські ідеї, а й про невидимі оку процеси і складні системи, які нас оточують.

«Гарфорд зміг розповісти про економічне зростання, продуктивність праці, монополії, регулювання ринку без будь-яких спеціальних термінів, таблиць або графіків» — цитата «Wall Street Journal». І це, насправді, круто!


Кайя Норденген «Твій мозок – суперзірка. Використовуй на повну!»
(K.Fund, 2018, пер. Софія Кирей)


твій мозок суперзірка

Наш мозок працює на 10%, а решта 90% так і залишаються незадіяними протягом усього життя… «Нісенітниця!» – стверджує невролог з Норвегії Кайя Норденген. Якби мозок не працював, він би навіть не розвинувся в процесі еволюції, оскільки на це йшло б багато енергії! Втім, завжди можна підвищити його ефективність. Він організовує і реорганізує себе у відповідь на нові виклики чи освоєння нових знань і навичок, а також зберігає інформацію, отриману в результаті досвіду, тренування або навчання.

Якщо ви не говорите китайською – не біда. Мозок – це 86 мільярдів нейронів, які постійно змінюються. Ви завжди можете освоїти те, що ще не освоїли, а отже, стати краще.

У захоплюючій формі автор пояснює, що робить мозок таким, як він є, і як він насправді функціонує. Багато говорить про еволюцію мозку, починаючи з древніх рептилій і до людини розумної, торкається питань роздвоєння особистості, психічної складової, існування душі, пам’яті і спогадів, навігаційної системи мозку, а також чуттєвої складової, інтелекту і багатозадачності.


Торстен Герке «Спортивная анатомия»
(Попурри, 2016, пер. Сергій Борич)


спортивная

Останнім часом здоровий спосіб життя помітно витіснив звички епохи «втраченого покоління» 90-их років. У соціальних мережах та година красуються фото друзів і знайомих, що хваляться своїми результатами тренувань: біг, гойдалка, нескінченні тренажери … Насправді, щоб мати гарний вигляд, мати підтягнуте тіло, не обов’язково відвідувати спортивний зал. Витрачати гроші і час. Найкращий комплекс для тренувань – ваше власне тіло! Ця книга в доступній формі пояснює, як влаштований наш організм і як взаємодіють між собою його складові. Тепер кожен зможе зрозуміти, що відбувається під різним навантаженням з кістками, м’язами, сухожиллями і зв’язками. Докладно розглянуті всі м’язи, а також, що важливо, проблеми і травми, які можуть виникнути при тренуваннях. Тут же на фото показані вправи на закачку і розтяжку, які ведуть до усунення цих проблем.

Ця книга не є мануалом з правильності тренувань! Перш за все, до питання автор підійшов з анатомічної точки зору. Для студентів медиків і біологів – те, що треба.

Зміст книги поділено на глави частинами тіла, доповнено наочними ілюстраціями. Читаючи найкращі наукові книги, як ця, ви буквально заглянете всередину власного тіла 


«Великий атлас світу»
(КСД, 2018)


великий атлас світу

Вивчати світ – це завжди цікаво і захоплююче! Тим більше, коли під рукою найкраще сучасне картографічне видання. Ілюстрований атлас розширить ваше уявлення про планету Земля, навіть якщо до того ви пройшли шкільний і університетський курс. Адже світ настільки різноманітний, що в ньому завжди знайдеться щось незнайоме, інтригуюче.

Дане видання – звід докладних фізичних і політичних карт, а також довідкової інформації, корисної мандрівникам, всім, кому цікавий предмет географія. Тут є повні дані про материки: площа, середня висота над рівнем моря, річки, озера, гори і вулкани. Політична карта України оновлена – містить нові адміністративні назви. У розділі «Світ у цифрах» представлена інформація про всі держави світу. Їхнє місцезнаходження, територію, столиці, населення, офіційні мови, релігії, грошову одиницю, державний прапор. Географічні об’єкти запросто шукати, використовуючи алфавітний покажчик. Перед вами найкращий атлас в допомогу школярам, студентам, викладачам.


Божена Кропка «Твой второй мозг – кишечник. Книга-компас по невидимым связям нашего тела»
(Эксмо, 2018)


твой второй мозг кишечник

Кишечник – орган дуже цікавий: якщо працює як годинник, ми про нього навіть не думаємо. Однак варто йому відмовити, трохи що ми з’їли не те, як всі думки лише про нього! Дійсно, нехай і простий, але такий важливий, кишечник, виявляється, ще й визначає нашу здатність мислити, приймати рішення, жити і бути щасливими.

Вивчивши матеріали книги «Твой второй мозг», ви зможете адекватно оцінювати потенціал власного організму, резерви, зрозумієте, чому людина хворіє на те чи інше захворювання і як впоратися з цими недугами без ліків. Багато стереотипів щодо кишечника автор спростовує, наприклад, стверджує, що для схуднення не треба голодувати і вбивати свій кишечник. Досить просто стежити за ним і за необхідності правильно реагувати на його поведінку. По суті, перед вами вичерпне керівництво по травній системі для чайників. Книга-гастроентеролог, здатна подбати про ваш шлунково-кишковий тракт.

Певну цінність у книзі також мають численні тести, за допомогою яких можна вже «на місці» оцінити себе і свій кишечник, його стан. Організуйте стабільний режим дня, перейдіть на правильне харчування, змініть ставлення до свого здоров’я, використовуючи цінні поради Божени Кропко.


Десмонд Морріс «Голая обезьяна»
(Азбука, КоЛибри, 2018, пер. Віктор Кузнєцов)


голая обезьяна

«Людина походить від мавпи» – твердження, яке має під собою вагому основу. На ряду з космічною та релігійною теорією. Десмонд Морріс викладає оригінальну версію походження людини розумної, а також того, як стародавні тваринні інстинкти, тваринний початок у кожному з нас визначають розвиток сучасного людського суспільства. Тобто, книга наочно показує, ким ми є насправді!

Автор зачіпає масу цікавих питань. Як у людини сформувався сучасний вигляд – прямоходіння, безволосість. Чому у нас така складна міміка, мова; чому такі вивернуті губи, а у жінок великі груди, чим пояснюється жіночий оргазм (у інших приматів його немає). Чому наші жінки люблять надягати декольте, навіщо незнайомі люди розмовляють між собою про погоду, чому ми любимо коней і панд, але не любимо змій і павуків – все це має свої причини в контексті теорії еволюції. Цікаві відомості від автора про те, що всі ми, по суті, тварини, тільки еволюція зовсім випадково дозволила нам зробити величезний стрибок вперед і випередити по розуму братів наших менших.

Це не підручник, напханий сухими фактами, немає жодних посилань на дослідження або якісь наукові роботи! А просто розповідь, яку викладає вчений і яка спонукає поміркувати. Своєрідна відправна точка у подорожі по людському суспільству і становленню людства.

Книга має невеликий об’єм, але по інформативності випереджає набагато більш громіздкі найкращі книги про науку.


Карл Саган «Світ, повний демонів. Наука, як свічка у пітьмі»
(КСД, 2018, пер. Микола Климчук)


світ повний демонів

Захоплююча чтиво, яке звертається до всієї науки і ламає багато її стереотипів, висуваючи здорові ідеї! Факти, отримані в результаті багаторічного досвіду автора, відомого вченого, підкріплені логічними аргументами. Абсолютно природні речі в книзі переплетені з малоймовірними: тут вам і кола на полях, і викрадення інопланетянами, і тибетські химери. Затоплена Атлантида, ясновидці, маги, культи, помилки релігії і багато іншого, часом, є сусідами в одному розділі.

Карл Саган захоплююче і з гумором розповідає, що відбувається за відсутності критичного мислення та здорового скептицизму. Як переписувалася історія? Що відчували творці ядерної та водневої бомб після того, як усвідомили свою відповідальність? Наскільки добре влаштована система освіти в США? Яким чином працює судова система в США? Homo sapiens. Як ми цього досягли? Неймовірними труднощами і блискучими умами, чи з нами поділилися своїми секретами духи на прийомі екстрасенсів, інопланетяни, або Бог нашептав в вухо парафіянам закони квантової фізики? Хто несе ту свічку освіти в темряві безграмотності і забобони? Наука? Бог? Свята інквізиція? Еволюція? Конкуренція? Хто?! Автор вчить читача критично мислити і не забувати про здоровий глузд. Своєю книгою він не бореться з наповнюють світ демонами, а показує, чому боротися з ними необхідно.

Подібні найкращі науково популярні книги повинен прочитати кожен. Прочитати і прожити, обміркувати, не прийняти на віру, а критично розглянути з усіх боків. Це справжній гімн пізнання, свободи, розуму, любові до світу і Людини.


Білл Брайсон «Коротка історія майже всього на світі. Від динозаврів і до космосу»
(Наш формат, 2018, пер. Олена Замойська)


коротка історія

Вивчати науку треба цікаво, і тоді вона буде легко зрозуміла і захопить на все життя. За таким принципом будував свою промову в книзі відомий британський письменник і член Лондонського королівського товариства Білл Брайсон. Дивовижні досягнення науки він пояснює доступно, і навіть заглядає в майбутнє, намагаючись зрозуміти суть людського покликання. Багато років вивчаючи наукові праці і спілкуючись з антропологами, математиками, астрономами і фахівцями інших наук, автор розповідає історію про все на світі: від Великого вибуху і до розквіту цивілізації.

Книга поділена на шість частин: перша присвячена дослідженню космосу, друга – виміру розмірів і положення Землі і її життєво важливих елементів, третя оповідає про панування фізики, четверта – геофізики і вулканів, п’ята – створення життя з найдрібніших елементів, панування мікросвіту, а шоста – антропології та пошуку втрачених елементів еволюційного розвитку людини. Як же так вийшло, що колись (не зовсім точно ясно, коли), десь (не зовсім зрозуміло, де саме), кимось (чи точно «Кимось»?), був створений величезний і прекрасний Всесвіт, причому такий, в якій могло зародитися життя, життя розумне?! Сонячна система, атоми, хімічні речовини, радіоактивність таблиця Менделєєва, вулкани, материки, клітинну будову, динозаври, еволюція – ці та багато інших явищ в подробицях розібрані автором.

Головна мета книги – простежити довгий шлях виникнення нашого світу і нас самих, а також акцентувати увагу на глобальних проблемах і питаннях нашого розуміння сучасного світу і його особливостей, а також на небезпеки, що його підстерігають.


Джеффрі Вест «Масштаб. Универсальные законы роста, инноваций, устойчивости и темпов жизни организмов, городов, экономических систем и компаний»
(Азбука, 2018, пер. Дмитро Прокоф’єв)


Масштаб универсальные законы роста

Робота одного з найвпливовіших вчених сучасності! Фізик і візіонер Джеффрі Вест одного разу задався питанням: чому ми живемо саме стільки, не більше і не менше? І в результаті прийшов до цікавого висновку: всі ссавці, по суті, є версіями один одного, тільки в різному масштабі. І підкоряються одним і тим же законам. Пізніше Веста зацікавив розвиток міст і бізнес-систем – і він виявив, що на них поширюються схожі закони. Автор стверджує: в світі існують універсальні приховані закони, які керують усім, починаючи життєвими циклами найпростіших рослин і мікробів і закінчуючи великими містами. Розуміючи і усвідомлюючи цей закон, можна вирішити найбільші завдання людства, запобігти можливим катастрофам. Він – ключ до подолання раку і СНІДу, вирішення проблем стрімкої урбанізації, зростання населення і глобальної стійкості.

Матеріал Веста узагальнює принципи дії дрібних формувань – нашого тіла, і великих – великих міст і компаній, підносячи їх під єдиний знаменник. Показує дивовижну схожість систем, взаємозалежних, взаємодіючих і таких, що розвиваються з використанням мережевих структур, які існують у декількох різних просторових і часових масштабах.


Володимир Савельєв «Статистика и котики»
(АСТ, 2016)


статистика и котики

Читачеві, який не має чіткого уявлення про статистику, ця книга допоможе розкласти все по поличках. Автор висвітлює різноманітні завдання статистики та методи їх вирішення, не вдаючись у подробиці. Багато термінів і понять дано тільки у вигляді назв і, часом, прикладів застосування. Але при цьому те, що автор намагається пояснити, він пояснює добре. У книзі практично немає формул і чисел, і це здорово, хоча автор пішов далі простого пояснення понять медіани, стандартного відхилення і t-критерію Стьюдента. Таким чином, матеріал буде корисний початківцям, тим, хто хоче вивчити всі особливості функціонування науки – статистики.

Теоретичні аспекти книги підтверджені і доповнені різними цікавими прикладами. Відмінним рішенням автора було оформлення узагальнюючих заміток, де він описав головні висновки і тези. Саме такий конспект необхідний новачкові в статистиці. Перед вами настільна книга, або скоріше простий довідник, з якого можна дізнатися різні алгоритми дій в тому чи іншому випадку. Все просто і зрозуміло, так як і повинно бути у випадку з освітньої літературою!


Ервін Шредінгер «Что такое жизнь?»
(АСТ, 2018, пер. Ксенія Єгорова)


что такое жизнь

Класична наукова робота австрійського фізика-теоретика, лауреата Нобелівської премії, одного із засновників квантової механіки, розглядає клітину і організм як фізичні об’єкти. Автор намагається зрозуміти, чи підпорядковується  жива матерія стандартним фізичним законам, як квантова теорія узгоджується з генетикою і що являє собою життя з точки зору «поведінки» живих об’єктів.

Книга написана дуже жваво: трохи про атоми, трохи про розподіл клітини, трохи про те, що з себе представляють хромосоми, і ось уже мутації гена пояснюються як квантові стрибки енергії атомів в ділянці цього самого гена! Автор також багато розмірковує про те, що саме з точки зору квантової фізики могло лягти в основу розвитку життя на Землі.

Чому ми саме такі, які є? Чому наш організм повинен складатися з такого величезного числа атомів? Навіщо нам так багато генів і чому вони такі мікроскопічні? У цій книзі немає відповідей на всі ці питання, зате вона дає можливість задуматися про подібні речі. І це круто! А ще книга буквально напхана тонким гумором, вишуканими епіграфами і безліччю нових ідей, до яких ви ще обов’язково повернетеся. Безумовно, вона цікава, пропонує цінезвичний підхід до біологічних питань з математичної та фізичної точки зору.

До збірки також включена лекція Шредінгера «Свідомість і матерія», в якій автор розмірковує на тему, яка ще довго залишиться актуальною, – що є свідомість? І що таке світ, що не осяяний світлом свідомості? Гра без глядачів, нікому не відома, а тому… не існуюча?! Відомий фізик пропонує нам поглянути на феномен свідомості з найрізноманітніших сторін, і це дослідження виявляється більш захоплюючим за будь-який детектив.


Стівен Сломен, Філіп Фернбак «Ілюзія знання. Чому ми ніколи не думаємо на самоті»
(Yakaboo Publishing, 2018, пер. Мирослава Лузіна)


ілюзія знання

Ми живемо в дивовижну епоху: ніколи раніше знання, зокрема наукові, не були настільки доступними, ніколи перевіряти факти не було так легко, ніколи так багато людей не мали можливості вчитися чомусь новому. І, незважаючи на це, людей, які вірять у всесвітню змову, «шапочку з фольги» і інші антинаукові забобони, не стає менше, скоріше навпаки.

Американські вчені Стівен Сломен і Філіп Фернбак з перших сторінок переконують, наскільки мало ми знаємо про те, про що, здавалося б, знаємо багато. Абсолютна більшість людей не розуміє механізм дії приладів, якими ми користуємося щодня, навіть таких простих, як зливний бачок унітазу. Незважаючи на це, людство не тільки вижило, а й досягло небувалих успіхів у розумінні і навіть оволодінні навколишнього світу. Як так сталося? Автори пишуть про те, що всі ми живемо в спільнотах знання, а те, що ми вважаємо «своїми» знаннями, насправді розподілені навколо нас, і ми отримуємо ці експертні знання, навіть не помічаючи цього і не усвідомлюючи глибини свого неуцтва. Насправді, високорозвинені суспільства складаються з окремих осіб, що мають в голові на диво мало знань, і своїм розвитком вони завдячують ефективному інтелектуальному обміну.

У книзі розповыдаэться про багато галузей науки: психологія, політологія і теорія навчання, еволюційна теорія, історія, інформатика і робототехніка. Це дивовижна подорож углиб науки, де автори розповідають історію випробування американцями термоядерної бомби під кодовим ім’ям «Креветка»; на прикладі туалету показують, наскільки ілюзорна наша переконаність в знанні багатьох речей. А також пояснюють, чому спільна розумова діяльність дає в одному випадку радикалізацію, а в іншому виводить на новий рівень і служить інструментом вирішення проблем. Безлыч цікавих наукових фактів зібрані під однією обкладинкою!


Тор Хенсон «Триумф семян. Как семена покорили растительный мир и повлияли на человеческую цивилизацию»
(Альпина Паблишер, 2016)


триумф семян

Сучасна людська цивілізація, така, якою вона сьогодні бачиться, почасти є результатом еволюції багатьох процесів і сутностей. У тому числі насіннєвих і спорових рослин. Автор видання пропонує відвідати дивовижний рослинний світ, дізнатися його палеонтологічний літопис, вплив на прогрес людства. Ви побачите, як торгівля прянощами позначилася на світовому порядку, про те, як бавовна послужила двигуном економіки, промислової революції і політичних подій, а також про роль кави – «головних зерен бадьорості» – в розвитку творчої думки в епоху Просвітництва. Багато уваги приділено відносинам людини і насіння. Без насіння, наприклад, не було б фарб і картин Моне або Ван Гога. Насіння лежать в основі всієї нашої харчової промисловості внаслідок своєї здатності зберігати життєздатність і енергію і вміння людини цю енергію витягувати. Саме завдяки насінню групи древніх мисливців і пастухів стали осілими землеробами. Автор також описує досліди з насінням, проведені вдома і на власному городі. Загалом, вас чекає по-справжньому захоплююче занурення в світ сім’ядолей, ендосперму, алкалоїдів і тому подібних речей.

Ненав’язливий гумор і хороша образна мова допомагають автору говорити про найскладніші наукові гіпотези і теорії легко та цікаво. «Тріумф насіння» сподобається тим, хто любить дізнаватися нове про побутові речі (наприклад, про каву або бавовну), а також цікавиться ботанікою, еволюцією, і садівникам-любителям. Це найкращі наукові книги для всіх ерудитів.


Ювал Ной Харарі «Homo Deus. Людина божественна. За лаштунками майбутнього»
(Book Chef, 2018, пер. Олександр Дем’янчук)


homo deus

Неймовірні речі кояться в даний час: людина вмирає не від епідемій, голоду і війни, а від переїдання, старості і самогубств. Середньостатистичний американець, наприклад, має більше шансів померти від їжі з фаст-фуду, ніж від рук терористів! Проте, на відміну від минулих часів, ми, люди, навчилися справлятися, здавалося б, з найбільш непідконтрольними силами. Отримавши таку бажану могутність, задовольнивши власні базові потреби і ставши на Землі домінуючим видом, ми ризикуємо прийти до точки, коли абсолютне щастя, безсмертя і «богоподібність» не принесуть нам задоволення! Так, може, нам і не варто прагнути до досконалості?

Автор розповідає про те, як ми стали такими, якими зараз є, і малює наступну картину можливого майбутнього: еліти за рахунок біотехнології і генетичної інженерії будуть покращувати себе і своє життя, і створять богоподібний вид Homo Deus; з’явиться штучний інтелект, який «знає нас краще, ніж ми знаємо себе»; супер розумні роботи, в кінці кінців, вирішать, що існування решти людства не має сенсу…

Під фантастичним початком, Юваль Ной Харари піднімає важливу тему технотронного суспільства, його теперішніх та майбутніх проблем.


Ніл Деграсс Тайсон «Астрофізика для тих, хто цінує час»
(КМ-Букс, 2018, пер. М.Сидоренко, Д. Пілаш)


астрофізика для тих хто цінує часЯкщо ви хочете дізнатися про космос і про інші пов’язані з ним поняття, — перед вами найкраща книга. Один з найвідоміших сучасних популяризаторів науки, людина, що відкрила темну енергію, астрофізик з Американського музею природної історії в Нью-Йорку і директор планетарію Гейден Ніл Деграсс Тайсон зумів написати про складні речі просто і зрозуміло для кожного, незалежно від віку і освіти. Це не просто книга, а справжня подорож у світ сучасної науки з її останніми, до недавнього часу, неймовірними відкриттями. Темна матерія і енергія, міжзоряні перельоти, Великий вибух, гравітація більше не будуть набором малозрозумілих слів. Яка природа простору і часу? Яке наше місце у Всесвіті? Яке місце Всесвіту в нашому житті? Як так склалося, що ми живемо саме зараз і саме тут? Що таке темна матерія та енергія? Якою була найбільша помилка Ейнштейна? Яке майбутнє чекає на Землю? Це тільки частина питань, відповіді на які шукає автор. Він пояснює основне, додаючи, як вершки на какао, більш складні речі, і подає все з гумором. Коротко, але ясно, кращі книги про науку, зокрема «Астрофізика для тих, хто цінує час», знайомить нас з тим, що відбувається далеко в космосі, і не забуває акцентувати на головному. Ми шукаємо своє місце у Всесвіті, забуваючи, що ми і є той самий Всесвіт.


Сергій Черевань
Тато в декретній відпустці, майже футбольний хуліган, музикант та засновник веб студії, літературний оглядач та контент-редактор… Різнобічність — то моя фішка. До кожної зі справ підходжу відповідально, тому ніколи не дозволю собі писати неправдиві речі. Читав Гітлера, Пєлєвіна, Гарсію Маркеса. Хочу осягнути всі книги світу. Хоча, це, напевне, перетворило б мене на суперкомп’ютер… Мрійник. Оптиміст-максималіст.

1 377 thoughts on “15 найкращих науково-популярних книг 2018 року

    Залишити відповідь