15 книжок, де добро перемагає все на світі

«У що ти віриш?»
«У перемогу добра, бо тільки так вдається
не збожеволіти у нашому жорстокому  світі»

Пропонуємо вам помандрувати у 15 книжкових всесвітів, де добро дасть перцю злу і святкуватиме яскраву перемогу.

Коти – створіння неоднозначні. Їм бракує послужливості і дружелюбності собак. Здається, що вони нас переважно зневажають (тобто вважають своїми слугами чи навіть рабами). Та, коли почнеться навала щурів, коти проявлять справжнє людинолюбство, вони ж не хочуть втратити вірних чухальників пузиків та носіїв їжі. Тож вмощуйтесь зручніше та налаштуйтесь на незабутню подорож нетуристичним Парижем у компанії плямистої кішечки Бастет та мудрого сіамця Піфагора. 

Аквамен та його кохана Мера протистоять зграї зубатих водяних монстрів, які взялись полювати на людей з прибережного містечка. Добряче побиті ненажери з плавцями мусять тікати від супергероїв. Декого з викрадених вдається повернути до життя, та, вочевидь це не остання загроза, яка причаїлась в океані, тож Артурові та Мері треба пильнувати, щоб втримувати рівновагу між людським та підводним світом. А ще історія про те, як у акваменській родині з’явився милий песик.

Татко тільки про неї й говорить. Мері те, Мері се. Хто ж вона така, ця Мері? Робимо підказку: вона руда, прудка та родовита. Мері – англійська верхова, навчена літати ракетою на перегонах. Її поява в родині Ковальчуків знаменує одну з сімейних катастроф. Та Андрійкові й Марійці вдається перемогти злі наміри дивакуватого негідника Вихиляса. Секрет їхнього успіху: благородна мета, злагоджені дії та готовність зробити все можливе заради найрідніших. 

Відьмаків ніхто не бачив вже дуже давно. Відразливі та небезпечні істоти, які хотіли панувати світом, були знищені. Та одного разу прадавнє зло відродилось. Чорна-пречорна пір’їна покружляла і впала в траву. У ту саму ніч принцеса воїнів вирушила до лісу за своєю улюбленицею ложкою, і там перестріла принца чаклунів – найлютішого ворога. У той момент вони навіть не підозрювали, що вже за кілька митей разом боротимуться проти наймогутнішої магічної істоти – підступної та непередбачуваної. 

Добро і любов у коротких образках, написаних Блаженнішим Любомиром на схилі життя, зачарують простотою та житейською мудрістю і дітей, і дорослих. Автор розповідає про дива, на які здатне шанобливе ставлення, моральність та доброчесність. Він не тільки ділиться спостереженнями, а й наводить приклади з власного життя, не завжди безгрішного. Всі люди помиляються, але важливо вміти визнати свою неправоту та виправити її добром. 

Морріган Кроу – прокляте дитя, її звинувачують у всіх бідах рідного містечка. То не так глянула і когось вхопило серце, то пройшла повз, і зірвалась буря… Жахливо живеться цій дівчинці, а ще до того всього, коли їй виповниться одинадцять, прийде смерть. Хоча натомість з’являється дивакуватий Юпітер Норт, який переконує Морріган у тому, що з її талантами час вирушати до Невермура – міста, де все трохи по-іншому. А щодо перемоги над злом? Морріган доведеться рятувати нову домівку.

Садок Вейверлі, а особливо старезна яблуня приваблюють всіх у містечку, адже Клер готує такий несамовито смачний джем, а її випічка підкорює з першого шматочка. Тітонька Еванель ж дає кожному дрібничку, яка йому незабаром згодиться. Дивні ці Вейверлі, дивні і чарівні. Коли сестра-утікачка Сідні повертається до рідного дому, в житті Клер багато змінюється. Сестрам доводиться протистояти ревнивому звірові, який хоче повернути ту, яку вважає своєю. Та магія Вейверлі врятує тих, хто на неї сподівається.

Найстрашніше зло – невидиме, те, що причаїлось всередині нас. Метт Гейґ розповідає про власний досвід боротьби з депресією – уявним дементором, який робить світ навколо безрадісним. Його сповідальна книжка «Чому варто жити далі» дає надію тим, хто зневірився та втратив сенс життя. Вона без купюр розкаже про те, як подолати розпач та через страждання відшукати себе таким, яким хочеш бути і допомогти добру перемогти у своєму світі. 

Роман про вселенське добро, яке не зупиняє навіть океанська товща води. Історія про листування та щиру дружбу дівчинки з США та хлопчика з Зімбабве, які познайомились завдяки шкільному завданню. Коли однокласники вибирали Європу, Кейтлін звернула увагу на Африку, і це стало початком захопливої пригоди. Шість років в листах підтримки, спільне дорослішання та досвід, який змінив життя героїв, подарувавши віру у те, що світ не без добрих людей.

Добрий Дружко – вірний собака Ітана, та коли чоловік помирає, чотирилапий залишається сам. Так само не вистачає дідуся його онуці. Дружко відчуває, що Клеріті потрібна підтримка, і стає для неї рятівником у непрості часи. З Дружком вона знаходить розраду та знову стає життєрадісною. Та матір дівчинки стає на заваді цій дружбі, тож Клеріті залишається сам на сам зі своїм сумом. Але добро перемагає, тож дівчинка і пес знову будуть разом, незважаючи ні на що. 

Дитячий роман-антиутопія про ідеальне суспільство, де не буває збоїв, немає болю і страху, кровопролить та сумнівів. Жодних сварок чи пошуків сенсу – все вже давно вирішено. Легко і просто, рівновага у всьому, але якось аж надто гарно, щоб бути правдою. На чому тримається цей бездоганний світ? Джонасові випало вчитись у Хранителя, того, хто береже спогади про реальність, знає, що таке почуття та насправді може відчувати. Перед хлопцем постане непростий вибір. 

Пригоди Юрка Туряниці тривають. Столицю охоплює хвиля загадкових пожеж, спалахують історичні будівлі. Хто посягає на пам’ятки? Слід вказує на гімназію, де теж коїться щось дивне. Восьмикласник Юрко та детектив Шпиг з його вірним псом Джентльменом розслідують цю таємницю, та чи вистачить їм сили протистояти зловмисникам, які хочуть пустити з димом історію? Чи вдасться їм спинити вогненну стихію, яку використовують для руйнування? 

Близнюки народжуються на світ єдиними, і часто ділять одне життя на двох. Ми бачимо дорослішання та перехідний підлітковий вік тих, хто з першого подиху звик бути разом. «Я віддам тобі сонце» – книжка про вибір і про право бути іншим, про любов та біль, про страх того, що не зрозуміють і не приймуть. Він про творчість і мистецтво, яке дає віру в майбутнє та допомагає знайти себе. Добро та вміння прощати перемагають, а герої досягають того, що прагнуть усім серцем. 

Трохи незвична назва для цього переліку, та й жанр гостросюжетного бойовика… В «Американському убивці» мова піде про антитерористичну діяльність. Дівчина Мітча загинула у теракті, тож він прагне помсти і пристає на пропозицію спецслужб. Так починається тривале тренування, яке дозволить хлопцю стати шпигуном високого класу та зривати плани терористів. Разом з ним читачі вирушать на Близький Схід та намагатимуться спинити кровопролиття.

Приготуйтесь до запаморочливої подорожі до вікторіанської Англії разом з сером Філіпом Пулманом. Нашим провідником стане Саллі Локгарт – освічена юна леді, яка нещодавно втратила батька і залишилась зовсім сама у протистоянні з недоброзичливцями, які полюють на рубін раджі – камінь з лихою славою. Рятуватись втечею не вдається, тож Саллі знаходить союзників, готується дати бій катюгам та встановити справедливість. 

Юлія Дутка
Трилероїд, інтроверт та психоаналітик-аматор. Ви хочете про це поговорити? За фахом - журналіст, та більше тяжію до редагування. Люблю соло-подорожі, важкий метал, м’яке світло, волохатих корів, Скандинавію та бензопили. Мрію попестити ісландських коників та потиснути руку Чакові Поланіку.
http://tarels.blogspot.com/%20

72 thoughts on “15 книжок, де добро перемагає все на світі

    Залишити відповідь