Від Мумі-тролів до Афинового ведмедика: 15 книг, які полюблять усі діти

Для дітей написано стільки неймовірних книг, що для того, аби перечитати всі, не вистачить і життя. У кожного з нас є свій літературний ТОПчик улюбленого з дитинства. Тож ця підбірка не претендує на вичерпність. Але в ній ми спробували зібрати найяскравіші і найновіші видання сучасних українських та закордонних авторів, а також книжкові серії, класику і нон-фікшн книжки, які мають всі шанси полюбитися наймолодшим читачам.

І так, це ще одна підказка до осіннього бінго.

Серії:

Надзвичайно затишна серія книг фінської казкарки Туве Янссон закохала у себе мільйони дорослих і дітей по всьому світі. Адже це історії про країну, в якій живуть милі і гостинні Мумі-тролі та інші істоти, які мандрують і облаштовують свою домівку, дружать одне з одним, а іноді й між собою сваряться, але завжди лишаються відкритими до всього хорошого і цікавого, до нових вражень та пригод. 

Дружелюбний Мумі-троль, дбайлива Мумі-мама, у торбинці якої знайдуться найпотрібніші речі, замріяний і неординарний Мумі-тато, кокетлива Хропся, єхидна Крихітка Мю та інші дивовижні герої кочують з однієї історії в іншу, знаходять нових друзів і зачаровують своїми неповторними характерами і захопливими пригодами. До кожної із трьох книг серії «Країна Мумі-тролів» увійшло по три повісті.

Які книжки гарантовано люблять діти? Ті, в яких малюнків більше, ніж тексту! Чи бодай стільки ж ☺ Серія книг про дівчинку Лотту і всі ті «катастрофи», які трапляються із нею, – це те, що потрібно для захопливого читання і нестримного реготання. «Щоденниковий» формат, короткі смішні нотатки і багато кумедних малюнків, смайликів, стрілочок та інших каракульок налаштовують на безтурботне і приємне проведення часу. В цих книжках (а в українському перекладі їх вийшло уже 6 із 10), попри їхній легкий розважальний формат, озвучуються і важливі питання, що стосуються дружби, стосунків «діти-батьки» чи навіть еко-активізму.

У першій книжці серії «Скрізь повно кроликів» ви познайомитеся із Лоттою, її сім’єю, друзями та однокласниками і дізнаєтеся, як вона намагалася завести домашнього улюбленця. У «Наскільки все куме-е-е-дно» Лотта створить музичну групу «Шалені кролики», щоб втерти носа шкільним «зіркам». «Заклинателька змій» – історія про те, як дівчинка поїхала на канікули на біохутір в Баварії. «Фокус-покус і кіно» – про те, до яких шалених штук можна додуматися, коли в тебе вітрянка і тобі страх як нудно. У п’ятій частині «Тварини, рятуйтесь!» Лотта разом з однокласниками розмальовуватиме паркан, а на канікулах у Швеції з нею трапиться «Останній цьомчик лося» (так називається шоста книга серії). Словом, буде гарантовано весело!

«Магічні» бестселери для юних читачів вміє писати не тільки Джоан Роулінг. Серія «Часодії», створена Наталією Щербою, має тисячі фанатів-підлітків на всьому пострадянському просторі. Сама авторка народилася у Білорусі, мешкає в Івано-Франківську і пише російською, але її книжки видаються і в українському перекладі, і встигли породити цілу хвилю фан-арту. Тож якщо ви досі не в клані «Часодіїв», пора долучатися!

Адже у цих книжках ідеться про чарівників-часодіїв, які чаклують, використовуючи тимчасові парадокси і ймовірності. Головна героїня серії – Василина Огнєва, якій не дуже пощастило з родичами, зате підфартило успадкувати від них потужний дар. Тому на неї чекає чимало випробувань, інтриг і пригод. Мандрівки між світами, часова магія, фантазійні персонажі, парадокси і лабіринти – аж подих перехоплює! У серії є шість книг, а отже, із Часодіями можна провести багато-багато приємних годин читання 😉

Класика:

Рудокоса фантазерка з вілли «Хованка» Пеппі Довгапанчоха – улюблениця дітвори в усьому світі. Бунтарка і веселунка, надзвичайно сильна і невимовно щедра, донька африканського короля і володарка неймовірних скарбів, вона віртуозно змішує правду з вигадкою, вміє щиро дружити і відчайдушно веселитися, захищати друзів і відстоювати свою думку. Ну хто з дітей не мріє про таку подружку, з якою не занудьгуєш ні на мить?

Пеппі Довгапанчоха – це символ безтурботного дитинства. Цикл книжок про цю дивну веснянкувату дівчинку давно став класикою дитячої літератури, і якщо – раптом! – ви досі не читали про пригоди Пеппі, швиденько виправляйте цю ситуацію! Адже добряча порція веселощів і пригод нікому не завадить, особливо в листопадові вечори.

Беатрікс Поттер – ще одна видатна казкарка, на її історіях зростали покоління британських дітлахів. Це дуже «англійські», цікаві казки не без моралі, героями яких є тваринки. Але не умовні зайчики-білочки-кошенята, а яскраві особистості, кожен з яких має своє ім’я і свою історію: кмітливий кролик Петрик, його кузен – татусь непосидючих діточок Веня Вухань, нахабне білченя Горішок, чистоплотна їжачиха пані Гороїжицька та інші. Такі герої одразу ж викликають симпатію і спонукають читача співпереживати усім їхнім пригодам.

Цю перлину світової дитячої класики зовсім недавно переклали і видали українською, та ще й з чудовими ілюстраціями. Це саме та книжка, яку ідеально читати на ніч своїм дітям – або тій дитині, яка живе в серці кожного з нас.

А тепер – до української класики! Напевно, більшість школярів подивилися видовищний український фільм «Сторожова застава» і зацінили спецефекти, сюжет і найсмішніші моменти. Тож не зайвим буде пригадати, що фільм знято за повістю неперевершеного майстра історичного фентезі Володимира Рутківського – і прочитати її.

Через дірку у часі п’ятикласник Вітько потрапляє в ХІ століття і знайомиться з легендарними богатирями – Олешком Поповичем та Іллею Муровцем. З ними він переживає карколомні пригоди, дізнається багато цікавого про історію рідного краю і зрештою повертається назад, у свій час. Історія знайома з фільму. Але у книжці Рутківського є дещо більше – яскраві, надзвичайно виразні персонажі, м’який гумор і тема міцного зв’язку між поколіннями, який триває крізь віки. Саме це і робить її особливою.

Сучасна зарубіжна:

Норвезький автор Руне Белсвік запрошує вас у суто дитячий світ, де в у казковій Річковій Долині живуть Булькало, Загрібайко, Пекар Лис та інші герої, де немає жодного сліду дорослих премудрих повчань, зате є неповторна затишна атмосфера. Герої поступово осягають довколишній світ, дружать і сперечаються, готують пудинг з брусниць, небилиць, горобини, яблук, кряблук, сонячного проміння, грибів та пісень і тішаться щоденним іграм і пригодам так, як це вміють робити тільки діти.

Особливою «фішкою» книжки є те, що її персонажі не мають чітко описаної зовнішності – автор згадує лише характерні для них деталі вбрання і невід’ємні атрибути, як-от крислатий капелюх, що захищає від дощу, або камінчики для булькання. Тож усе інше можна «домалювати» самому, увімкнувши уяву. І все це вкупі робить «Булькало» справді особливою історією – аж настільки, що в Норвегії її включили до списку «25 найкращих книг для дітей», разом з «Мумі-тролями» та «Вінні Пухом».

Поки всі сучасні підлітки ведуть блоги, Амелія на прізвисько Черепушка відроджує жанр традиційних особистих щоденників. І вдається їй це справді круто! Щоденник Черепушки – це шалено смішні історії і дотепні спостереження про життя дівчинки, яке включає в себе противнючу сестру, нудного тата, маму і її бойфренда, а  також  найбільшу мрію Амелії – мати собаку.  Щоденник вона заводить для того, щоб описувати всі пригоди, які відбуватимуться з нею на канікулах, і трохи малювати – хоча, скажемо чесно, перше їй вдається значно ліпше, ніж друге ☺

Черепушка – дуже відкрита, весела і безпосередня оповідачка, тому її щоденник стане чудовим чтивом для десятирічних дітей і дорослих, які не проти хоча б подумки у цей вік повернутися. 

Це надзвичайно сильна, глибока, зворушлива і світла історія про особливого хлопчика, який зважився на те, щоб зробити крок назустріч вороже налаштованому до нього світу. І своєю щирістю і справжністю зумів завоювати серця однолітків, зробити їх добрішими, співчутливішими, більш відкритими. Огест Пулман – хлопчик, що народився із важкими генетичними недугами і внаслідок операцій має спотворене обличчя. Але душа його – тендітна і ніжна, розум – гострий і меткий, а характер – сильний. В Огеста є люблячі батьки, чудова старша сестра і загалом приємне середовище. Але настає час переходити у середню школу — а отже, покинути свою зону комфорту і спробувати влитися у колектив, в якому доведеться боротися з упередженнями, проявляти себе, зазнати і страждань, і піднесеного щастя.

Ця історія розказана декількома персонажами, які дозволяють побачити Огеста, стосунки з ним, ставлення до нього з різних боків. Кожен із цих герої наділений почуттям гумору, тому їхні оповіді читати справді цікаво. А разом вони складаються у роман, який захоплює від першої до останньої сторінки і робить свого читача трішки добрішим і мудрішим.

Сучасна українська:

Серед сучасних український авторів Сашко Дерманський однозначно є улюбленцем дитячої аудиторії. Його твори школярі не тільки вивчають на уроках, але й залюбки читають на перервах. «Мері» – найсвіжіша книжка Дерманського, і йдеться у ній про те, як одного чудового дня звичайній родині Ковальчуків на голову зваляться пригоди у вигляді бігової конячки Мері, підступного пана Вихиляса та криничника Мефодія. І тато, мама, двоє дітей і вся їхня домашня живність шукатимуть спосіб, як впоратися із цим всім і повернутися до звичного життя.

Фантастичні локації, загадкові персонажі, «перелази» між світами, цікава говірка і багато пригод – завдяки всьому цьому ви заввиграшки «проковтнете» «Мері» і попросите ще. На щастя, у Сашка Дерманського є багато книжок, так само кумедних, захопливих і яскравих. Обирайте будь-яку – не пошкодуєте!

Вієчка – не звичайна дівчинка. Вона – маленька гномочка, яка разом з татом Жаринкою і мамою Талією мешкає у чарівному лісі. Не всі його мешканці такі доброзичливі і привітні, як родина Вієчки. Але добрий приклад здатен творити дива! Загалом до цієї книжки увійшли аж чотири історії про Вієчку. Перша – історія порятунку Вієчки та її мами від хижого птаха. Друга – історія про дружбу і сварку із подругою. Третя – про те, як Вієчка і її батьки допомогли хлопчику-сироті знайти його батьків. І четверта – про знайомство маленької гномочки із вужиком.

Щирі, зворушливі історії, дуже ніжні, казково-тендітні ілюстрації і героїня, з якою хочеться дружити – отакий рецепт вдалої дитячої книжки від Павла Матюші. Вона відкриває нову видавничу серію «Казка під подушку», і можете бути певні – після «Вієчки» малечі снитимуться лише чарівні сни.

Ви ще досі не #узграї? Тоді швиденько беріться за крутий молодіжний роман Анастасії Нікуліної. Ця історія про хоробрі серця і шалену вдачу трейсерів сподобається підліткам, які вже виросли із суто дитячої літератури, і дорослим, які охоче згадають буремні юні роки. П’ятеро хлопців, одна дівчина – і паркур як стиль життя, як постійний челлендж, який не дозволяє зупинитися, здатися, завагатися.

Динамічний роман «Зграя» оповідає про підлітків, які живуть паркуром, але поза спільним захопленням мають власні тривоги, таємниці і переживання. У цій книжці є і кохання, й адреналін. І цього достатньо, щоб змішати шалений коктейль, який знесе дах усім молодим читачам.

Нон-фікшн:

Для того, щоб досягнути чогось у житті, не обов’язково бути відмінником-тишком: з ледарів і бунтівників теж виростають генії. Доведено Ейнштейном, Діснеєм, Чарлі Чапліном та іншими видатними людьми. Кожен із них колись був дитиною із різним набором як талантів, так і капосних рис. Словом, неідеальною. Щоправда, і дитинство їхнє часто щасливим не назвеш. То як їм усім вдалося досягнути таких висот у науці, літературі чи мистецтві?

У цій книзі зібрані нехрестоматійні біографії 30 відомих особистостей. Про своє дитинство, проблеми і халепи, складнощі та лінощі і про те, як вони з цього виросли, генії розповідають самі. І від цього стають лише ближчими до юних читачів. Завдяки крутому візуальному оформленню, просто і цікаво розказаним історіям і привабливій концепції, ця незвичайна енциклопедія може не лише зацікавити маленьких бунтівників, а й змотивувати їх вдосконалюватися не гірше, ніж ці герої.

Техноказки від Мартіна Содомки – улюблене чтиво тих дітлахів, які цікавляться тим, як влаштована різна техніка, але водночас чекають не сухих інструкцій, а захопливої казки. І автор залюбки пропонує їм і те, й інше. З цієї книги читачі разом із кумедними персонажами-мишками дізнаються, як «з нуля» забезпечити залізничним сполученням окремо взяте королівство.

У конструкторському бюро кипить робота, над вирішення проблем працюють найкращі інженерні уми королівства, і з цього всього допитливий читач знайомиться з усіма етапами будівництва залізниці – від конструювання локомотива до вибору оптимального маршруту, прокладання мостів і тунелів, спорудження залізничних станцій і вокзалів, встановлення попереджувальних знаків, навчання персоналу… А головний герой казки, молодий інженер Макс паралельно ламає голову над тим, як додати потягу швидкості і підкорити серце непоступливою художниці Рахель…

Чарівний, наче сон літньої ночі, ніжно-барвистий, креативний і незвичайний, цей календар мрійника здатний заворожити і дітей, і дорослих. З Афиновим ведемедиком вони навчаться, як кожнісінький день перетворити на особливе свято, наповнити його приємними емоціями і яскравими пригодами, додати йому затишку чи, навпаки, гострих відчуттів. 

Дива тут чатують на вас буквально на кожній сторінці. До кожного місяця року Афиновий ведмедик задає неповторний настрій. А на кожен день призначає незвичайне свято, і вам треба лише ввімкнути фантазію, аби придумати, чим його наповнити. Як відсвяткувати День парасольок або День рудих котів у рудому листі, вирішувати тільки вам. Але, не сумніваємося, що це буде щось особливе.

Віталіна Макарик
Журналістка, редакторка, блогерка і пристрасна читачка і мама двох дітей. Люблю каву, цікаві тексти різних жанрів і підліткову літературу. Мрію про те, щоб у добі було більше годин, щоб встигнути написати і прочитати усе, що хочеться. Але коли кількість непрочитаних книжок у «списку очікування» скорочується до п’яти, починаю панікувати. Поки збираюся написати свій роман, з насолодою читаю чужі і обожнюю про них говорити.
http://vityska.pp.ua/

10 thoughts on “Від Мумі-тролів до Афинового ведмедика: 15 книг, які полюблять усі діти

    Залишити відповідь