14 товстих книжок, яких вистачить надовго

Фото: bookshelfporn.com

Ця добірка створена спеціально для тих, хто не любить короткої прози (а хто любить – тицяйте сюди). Бо що ж там – тільки звик до стилю автора, а твір вже закінчився. Тут чтива на кілька безсонних ночей, тиждень або й місяць – все залежить від вас.


1

Джон Ле Карре «Нічний адміністратор»


Попри те, що на обкладинці красуються стрункі актори Том Хіддлстон, Елізабет Дебікі та Г’ю Лорі, ця книга – справжня товстунка – 688 сторінок. Це шпигунська історія з англійським шармом на фоні швейцарських засніжених гір, розпечених пісків Каїру… Дуже атмосферна розповідь для тих, хто скучив за Бондом і його бездоганними манерами.

Тут ви зустрінете справжнього збройового барона у личині джентльмена і побачите, що ховається за пишними фасадами та розкішними інтер’єрами фешенебельних готелів. Це та й зовсім не та історія, яку розказали у міні-серіалі.

Читати: Нічний адміністратор. Відомий шпигунський роман вийшов українською


2

Стівен Кінг «Воно»


Ох, ця кінообкладинка, так гарно відтінює історію, якій вже більше 30 років. Та коли читати цю книгу, як не тепер? Коли вийшла, кажуть, дуже непогана екранізація. Хоча правдиві кінгомани вже давно проштудіювали один із найтовстіших творів Короля. Зачекайте – 1344 сторінок! Ця книга ідеально підходить для тих, хто досі не боїться клоунів.

Думаю, Стівен Кінг недарма назвав страховидло фройдівським Воно, адже найогидніші пориви беруть початок з несвідомого. Якщо ви готові випустити чудовисько з дитячих жахіть та пережити разом з малечею кілька ночей моторошних пригод, то ось воно – «Воно»!

Читати: Вийшов трейлер до нової екранізації роману “Воно” Стівена Кінга


4

Джордж Р.Р. Мартін «Пісня льоду й полум’я»


Тут спокійно можна брати будь-яку частину, вони всі мають більше 800 сторінок. Але варто все-таки починати спочатку, тим паче, коли є класний український переклад. Та, якщо вірите у власні сили – дуже рекомендую читати цю сагу саме мовою оригіналу. Настільки соковитої мови, пересипаної архаїзмами і новотворами, ще пошукати.

Буде складно – я от за три роки тільки три частини осилила, бо таку книгу проковтнути за раз не виходить, але кожна сторінка дарує невимовне задоволення. Як можна так вишукано описувати, будувати елегантні діалоги і вбивати персонажів цілими загонами. І ще: кожен фан серіалу просто зобов’язаний прочитати ці книги.

Читати: Молоді мечі коштують дорожче старих імен


5

Валерій Шевчук, цикл «На березі часу»


Валерій Шевчук відомий насамперед своєю психологічною та готичною прозою, але нещодавно живий класик презентував збірки есеїв про сучасників. У його книгах можна побачити Павла Тичину, Миколу Лукаша, Бориса Антоненка-Давидовича, Павла Загребельного… Історія, розказана сучасником з неабияким літературним талантом, – чудовий вибір для тих, хто любить хорошу публіцистику.

Серед цієї підбірка ця книга чи не найстрункіша – 576 сторінок, але ж у неї є продовження. Хто ж хоче прочитати Шевчука художнього, то під категорію літературних товстунчиків підходять його «Чотири романи», «Три листки за вікном» та «Дім на горі».

Читати, не можна пропустити: топ-15 письменників сучукрліт (частина 1)


6

Грегорі Девід Робертс «Шантарам»


Цю книгу радять читати у кризових ситуаціях, щоб все навколо здавалось не таким безрадісним. «Шантарам», як кожна реальна історія, дихає життям, він різнобарвний, як Індія, терпкий, як втечі й переслідування, а ще він п’янить, як наркотики, з якими доводилось мати справу авторові.

Історія чесного контрабандиста все ж не має нічого спільного з сюжетами, оспіваними російським шансоном. «Шантарам» – це 800 сторінок і ще 864 другої частини, які, як показує досвід, можна проковтнути на тиждень-два. Пригоди, шаленство і трохи романтики – а дайте ще!


7

Дейв Еґґерс «Сфера»


Якщо у вас немає часу на 800 сторінок, у нагоді стане ця майже струнка красуня на 520. «Сфера» перенесе у світ соцмереж. Хоча… ми вже у ньому. Ця антиутопія покаже, що неправильно розставлені пріоритети – все у віртуальне життя – можуть зруйнувати хитку рівновагу у людській психіці.

Чи буде таким наше майбутнє? Повна інтернет-публічність як еталон? Чи, може, вдасться уникнути страхіття, змальованого у «Сфері»? І наш світ не перетвориться на суспільство людей у полоні смартфонів. Час покаже, та у кожній антиутопії є якась частка правди.


3

Павло Загребельний  «Роксолана»


Класичний твір, без якого важко уявити українську літературу. Сюжет, без якого взагалі не уявити український кінематограф. Роман Павла Загребельного не претендує на історичну точність, він – швидше романтичне зображення побуту однієї з найвідоміших українок, яка стала улюбленою дружиною султана Сулеймана Пишного.

800 сторінок перенесуть вас до розкошів східного палацу і покажуть розумну та освічену жінку, «що сміється», ту, яка вийшла за межі гарему і постала перед іноземними правителями як королева, а не ще одна красуня з гарему.


8

Ніл Ґейман «Американські боги»


Боги у міфологіях – всесильні, екстравагантні і випещені людською увагою. В Америці боги – забуті. Мабуть, немає у світі країни, де їм повелося б гірше. І саме тому Ніл Гейман відправляє їх туди для повільного агонізуючого вимирання. Бо чим відрізняється бог, у якого вже не вірять, від людини – тільки безконечним життям без мети.

Це, мабуть, єдиний твір, у якому для головного героя нормальне життя закінчується після в’язниці. А ще тут можна побачити любов після смерті. Заінтриговані? Читайте 696 сторінок і тегайте – #Гейманоманія має тривати!

Читати: #ЧитаємоРазом: «Американські боги» Ніла Ґеймана


9

Ганья Янаґігара «Маленьке життя»


Маленьке життя часто супроводжують великі проблеми, особливо, якщо не вдається відпустити травмуюче минуле. І каратись, каратись, каратись, а для оточуючих виглядати як цілком успішна зреалізована людина. Так і до нервового зриву недалеко.

Товстунка на 880 сторінок, яка, вочевидь, не схожа ні на що, що ви читали до неї. Вона дуже сучасна, і хоч по-серіальному надто драматична, але, щоб достукатись до серця читача, авторові почасти доводиться застосовувати увесь можливий інструментарій.

Читати: Маленьке життя: 10 причин читати і не читати


10

Джо Гілл «Пожежник»


Після розлогих і нелінійних «Рогів» я – велика фанатка Джо Гілла. І «Пожежник» – це саме та книга, яку читатиму для цього завдання. Син Стівена Кінга створив практично супергероя у костюмі вогнеборця. У місті, де від хвороби згорають живцем, має бути неймовірно багато пожежників, та не всі вони можуть протистояти вірусові «Дракон».

Жахастики з пандемією особливо заразної і небезпечної хвороби частіше трапляються у кіно, ніж у літературі. Тому передчуваю справді страхітливе чтиво на 704 сторінки і новий книжковий досвід.


11

Філіп Зімбардо «Ефект Люцифера. Чому хороші люди чинять зло»


У порівнянні з іншими пунктами переліку ця книга ще струнка – всього лиш 584 сторінки, але аспекти, які вона зачіпає, роблять її важчою за цеглину. Праця Філіпа Зімбардо – це фундаментальні дослідження з безліччю експериментів, мета яких проникнути у найглибші і найтемніші закутки людської душі – туди, де зароджується жорстокість, туди, де живе страх.

Мотиви, спонуки – «Ефект Люцифера» може пояснити кожен особливо поганий вчинок. І вона вкрай потрібна для того, що людство не запустило режим самознищення і одного вже нечудового дня не знищило планету.

Читати: 10 книг з психології, які допоможуть зрозуміти себе і світ навколо


12

Елізабет Гілберт «Природа усіх речей»


Цю товстунку – 704 сторінки – можна полюбити вже за неймовірної краси обкладинку. І ще це книга написана жінкою для жінок про свободу і несвободу вибору, а ще непросту долю науковиці у світі, де панують чоловіки.

Авторка «Їсти, молитись, любити» у цій книзі поклоняється гострому розумові, якому під силу збагнути «природу усіх речей». А ще вам сподобається образ жінки, що реалізувалась усупереч суспільним канонам, за яким щастя можна знайти тільки у сімейному затишку.

Читати: Роман Елізабет Ґілберт про науку на зламі століть виходить українською (уривок)


13

Клайв Стейплз Льюїс «Хроніки Нарнії»


Ідея видати всі сім частин однією книгою – просто прекрасна. Так народилась товстунка на 912 сторінок фентезійного щастя. Через шафу – і до пригод магічної Нарнії. Ніколи не знаєш, за якими дверцятами ховається велика таємниця.

Для когось ця книжка – зустріч з улюбленими персонажами (привіт, Аслане!), для когось зовсім новий казковий світ. І, хоч головні герої тут ще зовсім діти, зачіпає вона чимало дорослих тем. З «Хроніками Нарнії» можна рости та дорослішати, навіть якщо вже дорослий.

Читати: Родом з дитинства: 10 книжок улюбленої дитячої класики


14

Френк Герберт «Дюна»


«Дюна» – чи не найгучніша науково-популярна новинка цього року, класика, яка нарешті вийшла українською. Культовий роман, у якому є і міжгалактичні подорожі, і пригоди, і конфлікт, який не так просто подолати- все-таки і на віддалених планетах жадоба теж править бал. А ще книга має пікантний аромат прянощів.

656 сторінок футорології, сміливих припущень і добре досліджених фактів – такою є «Дюна». Вона безпечно сподобається шанувальникам sci-fi, а ще подарує цьому жанру ще більше фанів.


То ж вибирайте товстунку до душі і успіхів в осінньому бінґо!

Юлія Дутка
Трилероїд, інтроверт та психоаналітик-аматор. Ви хочете про це поговорити? За фахом - журналіст, та більше тяжію до редагування. Люблю соло-подорожі, важкий метал, м’яке світло, волохатих корів, Скандинавію та бензопили. Мрію попестити ісландських коників та потиснути руку Чакові Поланіку.
http://tarels.blogspot.com/%20

13 thoughts on “14 товстих книжок, яких вистачить надовго

    Залишити відповідь