Must read вересня: 12 затишних книг, які найкраще читати восени

Осінь – ідеальна пора для читання. Коли надворі стає все холодніше, то все чого хочеться – заварити ароматного чаю, закутатися в улюблений плед у клітинку та почитати хорошу книгу. Ці 12 книг якнайкраще пасують осінньому читанню, адже вирізняються напрочуд теплою та затишною атмосферою.


1

Мік Вікінг «Маленька книга хюґе. Як жити добре по-данськи»


Мік Вікінг – засновник Дослідницького інституту щастя у Копенгагені. Отож, про щастя він знає практично все і краще за інших може пояснити, у чому секрет життєрадісності данців. Вся справа у хюґе – магічному слові, що давно вже стало світовим трендом. Хюґе – це і пити какао з зефірками, і запалювати свічки, і зустрічатися з друзями, і влаштовувати пікніки, і милуватися зорями… Як пише сам Вікінг, справа не так у словах та речах, як в атмосфері та емоціях.

Якби цю невелику книгу (а прочитати її можна за оди осінній вечір) потрібно було би описати одним словом – то це була би «атмосферність». Прекрасні ілюстрації та фотографії, зручна верстка та легке наповнення – ви не помітите, як перегорнете останню сторінку, але точно помітите, що стали трохи щасливішими.

Читати: Хюґе або данські рецепти щастя на щодень


2

Гел Елрод «Чудовий ранок. Як не проспати життя»


Для школярів та студентів осінь – початок нового навчального року. Втім, навіть, коли вам не потрібно ходити на уроки та лекції, непогано присвятити цю пору року здобуттю корисного навику. Книга Гела Елрода – чудова нагода навчитися не лише рано прокидатися, а й починати кожен день натхненно та усвідомлено.

Автор слушно нагадує, що перша година після пробудження – головна; саме вона визначає, як пройде ваш день. Читачі «Чудового ранку» стверджують, що ця книга здатна змінити все життя на краще.

Читати: П’ять етапів ранкового пробудження. Уривок із книжки «Чудовий ранок. Як не проспати життя»


3

Елізабет Ґілберт «Велика магія»


У книзі «Велика магія» авторка бестселеру «Їсти, молитися, кохати» поділилася своїми поглядами на творчість. Безумовно, роздуми Елізабет Ґілберт здатні надихнути не тільки письменників, художників та музикантів, а й представників менш творчих професій.

«Зрозуміло тільки одне: всередині вас, безперечно, ховається щось дивовижне. І я впевнена у тому, що кажу, бо вірю в те, що ми всі – ходячі скрині із захованими скарбами.» – пише Ґілберт і закликає вирушити на пошуки отих внутрішніх дивовиж і віднайти Велику магію.

Шанувальники письменниці матимуть згоду дізнатися чимало цікавого про неї саму. Адже у цій книзі авторка ділиться численними життєвими історіями та розповідає про те, чим для неї є література.

Читати: Такі от прекрасні дива. Уривок із книжки Елізабет Ґілберт


4

Ґретхен Рубін «Проект Щастя»


Ця книга – проект американської письменниці, блогера та юриста Ґретхен Рубін, яка одного разу задумалася, чого насправді хоче від життя і щиро відповіла сама собі, що понад усе мріє бути щасливою. Рік свого життя вона присвятила пошукам щастя – вивчала, що думали і писали про нього інші і врешті склала власний план, встановила правила, що мають робити кожен день кращим, і почала працювати над самовдосконаленням.

Досвід Ґретхен Рубін – це гігантська порція мотивації для всіх, хто прагне почати нове життя з понеділка. З такою книгою-помічником це точно вдасться!

Читати: 5 книжок, з якими захочеться вчитися і розвиватися


5

Катерина Бабкіна «Заговорено на любов»


«Вірші, що мають бути в кожній жіночій сумочці.» – найкраща анотація дуже щирої, емоційної та ніжної збірки сучасної української письменниці та поетеси. Поезія Бабкіної передусім про почуття. Кожен вірш – це окремий всесвіт, інша історія, над якою хочеться міркувати і після прочитання.

Зручний формат дозволить носити книгу з собою та додавати поезії у буденність за будь-якої нагоди.

Читати: 5 поетичних книжок про весну і кохання


6

Марк Лівін «Рікі та дороги»


Новий роман українського письменника Марка Лівіна про хлопчика Матвія з синдромом Асперґера, що втікає до лісу, аби заховатися від покарання за вчинену вдома шкоду та порозумітися з власним «я». Автору вдалося описати світ очима особливого підлітка, що шукає себе та переживає не тільки через свою інакшість, а й через напружену ситуацію у сім’ї.

Автор зізнається, що текст у багато-чому автобіографічний. Роман «Рікі та дороги» письменник присвятив матері.

Читати: Чудова 13-ка. Підліткові новинки до Форуму Видавців


7

Анна Гавальда «Просто разом»


Герої цієї книги – звичайні парижани, що живуть разом, спілкуються, закохуються, шукають та знаходять себе. Прибиральниця, яка боїться бути художницею, хоч прекрасно малює; геніальний шеф-кухар; спадкоємець багатої сім’ї – у кожного своя причина бути самотнім та нещасним і своя причина бути щасливим також. «Просто разом» – це епізоди з їхнього життя, які творять деколи кумедну, деколи сумну, деколи дуже красиву, але завжди максимально справжню історію.

До речі, у 2007 році книгу Анни Гавальди було екранізовано. Головні ролі у фільмі зіграли Одрі Тоту, Ґійом Кане та Лоран Стоккер.

Читати: Зворушлива Анна Гавальда


8

Ніл Гейман «Зоряний пил»


Казка для дорослих від відомого англійського письменника-фантаста, що зачарує кожного. Головний герой книги – Трістран – пообіцяв дівчині, в яку закохався до нестями, принести зірку. Трістран відправляється на пошуки зірки, яка нещодавно впала з неба, і як же дивується, коли ця зірка виявляється живою.

У книги також є вдала екранізація, над сценарієм якої працював сам Ніл Гейман. Хоч фільм і зберіг атмосферу роману, втім шанувальники знаходять чимало відмінностей між обома версіями «Зоряного пилу».

Читати: #ЧитаємоРазом: «Небудь-де» Ніла Ґеймана


9786176909323-800x800

Фанні Брітт «Джейн, лисиця і я»


Це книга, в якій візуальна складова є не менш важливою за текстову. Намалювала «Джейн, лисиця і я» талановита художниця Ізабель Арсено. Основою книги стала п’єса канадського драматурга Фанні Брітт. Видання високо оцінили – чого тільки варта похвала від газети The New York Times, що назвало його однією з найкращих дитячих книг у світі в 2013 році.

«Джейн, лисиця і я» – графічний роман про дівчинку Елен, що намагається сховатися від знущань однокласників за допомогою читання. Елен захоплює «Джейн Ейр» Шарлотти Бронте. Втім, постійно ховатися у книжках – не вихід і Елен знаходить кращий спосіб, аби постояти за себе.

Читати: Біла ворона проти рудої лисиці


9

Кент Гаруф «Наші душі вночі»


«Наші душі вночі» – остання книга американського письменника-романіста Кента Гаруфа, що була видана вже після смерті автора. Це надзвичайно прониклива історія про старість, самотність та любов, що, врешті, і змінює все. Головні герої – вже немолоді Едді та Луї. Одного разу вона навідується до нього в гості і пропонує розмовляти та проводити ночі разом.

Невдовзі екранізацію цього зворушливого і ніжного роману Кента Гаруфа покаже Netflix. На головні ролі у стрічці було обрано Джейн Фонду та Роберта Редфорда.

Читати: Якби Ромео та Джульєтті було за 70


10

Аньєс Мартен-Люган «Щасливі люди читають книжки і п’ють каву»


Бестселер французької авторки, який не залишає байдужих. Аньєс Мартен-Люган пише про жінку, що втратила все – після загибелі чоловіка та дитини вона має вчитися жити заново. У чому сенс життя? Для чого тепер прокидатися щоранку? І чи взагалі можливо полюбити знову? – на такі ключові питання і шукає відповіді головна героїня роману.

Права на екранізацію книги вже придбані, отож невдовзі популярний роман може стати не менш популярним фільмом.

Читати: Аньєс Мартен-Люган «Вибач, мене чекають …»


11

Ліна Костенко «Триста поезій»


Кожен рядок з поезій Ліни Костенко давно став цитатою. Осінь – чудова нагода для того, аби перечитати вірші живого класика української літератури. До того ж, тексти Ліни Костенко настільки образні, що щоразу відкривають себе по-новому.

«Триста поезій» – це збірка, що складається з найбільш знакових поезій Ліни Костенко, найповніше вибране авторки за часів Незалежності України.


Читати: Осіннє бінго = фінал на носі! Завдання для #YakabooBingoAutumn

Яна Грицай
Блогер, письменниця. Вивчала журналістику у Львівському національному університеті імені Івана Франка. Люблю казки братів Грімм, "Маленького принца" і екзистенціалістів. Якби у мене була можливість побалакати за кавою з будь-якою історичною особистістю, то обрала би Франца Кафку. Впевнена, що одна хороша книга може змінити життя.
http://www.unicornstime.in.ua

923 thoughts on “Must read вересня: 12 затишних книг, які найкраще читати восени

    Залишити відповідь