Поїхали! 12 неймовірних тревелогів для дорослих та дітей

Коли дуже хочеться помандрувати світ за очі, відкрити для себе нові країни й зазирнути у найцікавіші куточки планети, але немає такої можливості, на допомогу завжди прийдуть книги. У цій добірці ми зібрали класичні та сучасні тревелоги для дітей і дорослих, написані як українськими, так і зарубіжними письменниками-мандрівниками. Тож вмощуйтеся зручніше, розкривайте книгу і гайда у подорож!


Класичні


1

1. Марко Поло «Книга чудес світу»


Ця книга – путівник по середньовічній Азії від знаменитого венеційського мандрівника Марко Поло – пропонує нам подорож не лише у просторі, а й у часі. Персія, Китай, Індія, численні краї і країни, ханства і халіфати періоду Великих географічних відкриттів постають перед нами у всій красі і привабі. Марко Поло детально пише про те, які народи населяють кожну місцевість, описує їхню зовнішність, релігію і рід занять.

Він вказує, де добувають лазурит і бірюзу, а де – вирощують фініки й фісташки, де водяться “красиві дикі осли”, а де – білі бики.

Він пише про краї, в яких гаптують тканини візерунками з птахів і тварин, і про країни, де тчуть тонку і гарну матерію з верблюжої шерсті. Стосовно деяких народів – можливо, тих, яких він ліпше пізнав – Марко Поло зазначає їхні культурні особливості (багатоженство, наприклад).

Поміж дещо формальними описами й переліками у книзі трапляються дуже цікаві напівлегенди-напіванекдоти. Так, з «Книги чудес світу» можна дізнатися історію про поклоніння трьох волхвів новонародженому Ісусу з точки зору самих волхвів; про старця, який з допомогою псевдораю готував асассинів; про хана, який першим запровадив паперові гроші та багато іншого чудесного і незвичайного.


2

2. Ілля Ільф і Євгеній Петров «Одноповерхова Америка»


У середині 30-х років минулого століття двоє радянських письменників вирушили у подорож Сполученими Штатами Америки. Можливо, будь на їхньому місці інші автори і відбувайся мандрівка в інший час, читачі отримали б грандіозне «розвінчування» усіх переваг і недоліків «буржуазного» світу. Але цими подорожніми були люди, які створили образ найбільшого авантюриста усіх часів і народів Остапа Бендера, а в 1935-1936 роках стосунки США і Радянського Союзу були досить теплими і приязними. І в результаті Ілля Ільф і Євгеній Петров двічі перетнули Америку, від Атлантики і Тихого океану й назад, і написали яскраву, живу і дотепну книгу, абсолютно вільну від ідеологічних нашарувань.

Для цих письменників заокеанська країна була чужим, далеким, але цікавим світом. Тому вони приміряють новий досвід на свої звичні погляди, переконання і стиль життя, але роблять це без жодних упереджень, чесно підмічаючи плюси і мінуси. А ще мандрівники знайомляться – і знайомлять читача – із такими непересічними американцями, як Генрі Форд і Ернест Гемігвей. Разом з ними ми дізнаємося про те, якими у той час були Лас-Вегас, Нью-Йорк і Чикаго, зазирнемо в індіанський вігвам і в мексиканське селище, завітаємо на гостину до Франкліна Рузвельта і до російських емігрантів. А ще – отримаємо нагоду дізнатися про закулісся Голлівуду.


3

3. Майк Йогансен «Подорожі філософа під кепом»


Про подорож до Америки мріяв і український письменник, перекладач й журналіст Майк Йогансен. Але за гіркою іронією долі, на той момент, коли у 1937 році в Москві виходила друком «Одноповерхова Америка», він чекав розстрілу у тюрмі НКВС. Але кількома роками пізніше, коли хмара сталінського терору ще не висіла над головою Йогансена, він здійснив кілька журналістських подорожей – до єврейських поселень, до болгарського національного району, до Дагестану, до Дніпро-Бузького лиману і до Казахстану. Підсумками цих мандрівок стали прецікаві репортажі, опубліковані у тогочасній періодиці. Вторік вони вийшли однією книгою в рамках серії «Наші 20-ті», заснованої видавництвом «Темпора».

У цій книзі – п’ять репортажів-історій, у яких поміж «подорожніми замітками» звучать голоси героїв Йогансена – випадкових попутників, місцевих селян, колег-журналістів з «глибинки», мисливців і рибалок (атож, Майк і сам не цурався цих занять!).

Автор вміє будь-яку історію оповісти так захопливо і майстерно, будь-яку добре знайому українцям місцевість описати немов далеку екзотику, що мандрувати із ним приємно і цікаво, куди б він не їхав – на близьку Слобожанщину чи у далекий Дагестан.


Сучасні закордонні


4

4. Ришард Капусцінський «Імперія»


Репортажна книга відомого польського журналіста Ришарда Капусцінського про Совєтський союз є свого роду збіркою досвідів спілкування (перетину) з цією «Імперією зла». Більшість із них зібрані у репортерських поїздках, але перший – найбільш особистий і травматичний, – спогад з дитинства коли в рідне місто автора – білоруський Пінськ прийшли “совєти”.

Розповідаючи про Імперію, Капусцінський не фокусується на метрополії – Москві, та й загалом російській її частині приділяє небагато уваги. Його більше цікавлять республіки, їхня унікальна культура, їхні больові точки, їхнє життя. З книжки можна дізнатися масу цікавих речей про Грузію, Вірменію, Азербайджан та інші, нині як незалежні, так і не дуже країни. Ця книга – не лише про культурне розмаїття, а й про те, як бездарна і злочинна політика Союзу руйнувала людські життя, долі цілих націй і унікальну природу.


5

5. Елізабет Ґілберт «Їсти, молитися, кохати»


Подорож може стати дієвим засобом проти депресії. Нью-йоркська письменниця, яке не може дати лад своєму життю, призначає собі «лікування», яке складається із трьох компонентів – чуттєвих насолод, духовних вправ і спроби поєднати у собі перше і друге. А щоб отримати його, вирушає у мандри трьома країнами, назви яких починаються на літеру «І» – Італією, Індією й Індонезією.

Відтак, її мандрівка складається у такий трохи кулінарний, трохи духовний тревелог, оповідь про подорожу у пошуках себе і свого місця в світі.

І хоча по Італії героїня їздить досить багато, її життя в Індії зосереджене у межах невеликого ашраму, а в Індонезії обмежується островом Балі, авторці вдається розповісти чимало цікавинок про кожну з країн: як вольовим рішенням експертів-лінгвістів сформувалася італійська мова і де в Італії найсмачніша піца, що таке енергія кундаліні і які мантри та духовні гімни важливі для йогів, чому зараз ніхто не пам’ятає про криваву історію Балі і як маркетологи зробили йому імідж “райського” острова. І навіть якщо ви вже бачили чудову екранізацію цього роману із Джулією Робертс у головній ролі, все одно раджу не оминати цієї книги, адже вона здатна дати набагато більше, аніж фільм.


6

6. Ніна Джордж «Маленька паризька книгарня»


Кольори, смаки, запахи, дотики, барвисті пейзажі і неймовірні люди Парижа й Провансу і багато-багато книг – усе це чекає на вас на сторінках роману Ніни Джордж. Одного дня книгар-відлюдник Жан Одинак розуміє, що має щось негайно змінити у житті. Він відв’язує з причалу свою плавучу баржу-книгарню і вирушає у подорож ріками Франції, намагаючись відродити у собі здатність відчувати життя. Компанію йому складають молодий письменник Макс і та майстер-на-всі-руки, мандрівник і геніальний кухар Кунео.

Вони проминатимуть численні міста і містечка, завітають до знаменитого серед бібліофілів «міста книг» Кюїзері, спатимуть під зорями, танцюватимуть танго, будуть звіряти один одному таємниці, плакати, прощатися з минулим, знаходити своє майбутнє.

Від самого Парижа і аж до сонячного Санарі-сюр-Мер, міста на Лазурному березі, на нас чекають красиві, пронизані любов’ю і світлом історії, дещо сентиментальні і дуже щирі розмови, які не залишать байдужим ні любителя книг, ні закоханого у Францію читача.

ЧитатиМандрівка у плавучій книгарні з мсьє Одинаком


7

7. Джеремі Кларксон «Джеремі Кларксон і світ довкола»


Якщо ви не знаєте, хто такий Джеремі Кларксон, і не розумієте специфічного британського гумору – вам спершу буде трішки важко з цією книжкою. Але якщо ви цінуєте доречний сарказм і передивилися усі випуски «Top Gear», то вам гарантована справжня насолода. Адже у цій книзі зібрані найгостріші, найдотепніші й найцікавіші колонки знаменитого журналіста Джеремі Кларксона.

І в них він стібеться з усього – британських політиків, журналістів, навіть із себе і своїх дітей. І робить це гостро, весело і бадьоро.

Книга «Джеремі Кларксон і світ довкола» – чудова нагода зануритися у повсякденне життя Великобританії, більше дізнатися про її міста і містечка, незвичайні історичні деталі та реалії зі світу політики та шоу-бізнесу.


Сучасні українські


8

8. Антон Фрідлянд «Путешествия вместо туризма»


Трохи історичних відомостей, трохи практичних порад, трохи власного досвіду і «секретних» локацій, про які не згадують туроператори – і перед нами корисна й цікава книжка, яка дасть чітку відповідь на запитання, навіщо їхати в ту чи іншу країну, чим вона особлива і які неймовірні враження ми можемо звідти привезти.

Найбільш вдалі маршрути, must-see місця, локальні фестивалі, які не можна пропустити, і традиції, які варто пізнати – усе це і не тільки є у книзі Антона Фрідлянда.

Її текст добре структурований, а кожен розділ, присвячений окремій країні, має однакову будову. На початку містяться ключові відомості – коли й навіщо туди варто їхати, які особливості візового режиму, як можна добратися і чим пересуватися по країні, а також про небезпеки, які можуть загрожувати мандрівнику. І якщо ці умови вам підходять, то з допомогою «Подорожей замість туризму» ви можете скласти маршрут власної мандрівки. А як ні – то бодай віртуально помандрувати до неї з Антоном Фрідляндом у ролі гіда-провідника.


9

9. Макс Кідрук «Подорож на Пуп Землі»


Ця книжка про те, що найнеймовірніша дитяча мрія може здійснитися – звісно, якщо робити до неї реальні кроки. Навіть якщо це мрія – поїхати на острів Пасхи, таємничий Рапа Нуї, найвіддаленіший від материка острів на світі, на який століттями не ступала нога українця. І от, щоб здійснити її, Макс і його товариш чехо-швед Ян, вирушають в шалену експедицію, через Еквадор, Перу і Чилі. Пустеля Атакама і таємничі лінії Наски, вулкани й гейзери, пісок і хуртовина на Екваторі – через усе це їм доведеться пройти, щоб нарешті побачити гігантів маої.

Якщо ви любите атмосферні книги, які відкривають для читача романтичні нові місця, то вона, можливо, вас розчарує.

У ній ви практично не знайдете описів місцевої кухні, архітектурних пам’яток, суспільних звичок. Зате книжка просто напхана пригодами. Вони сиплються із неї, як пісок з радіатора багатостраждального червоного «шевроле», якого герої ледь не вгробили в Долині Смерті. Тому, хто візьме її до рук, цікаво, корисно, весело і захочеться багато гуглити. Щоб якщо і не на власні очі, то бодай завдяки Інтернету побачити всі ті неймовірні місця, які відвідав Макс.


10

10. Артем Чапай «Авантюра XL»


Це захоплива історія про незвичайну, сміливу і ризиковану подорож США, Мексикою, Кубою, Белізом, Ґватемалою, Гондурасом, Сальвадором і Нікараґуа, розказана у дуже нестандартний спосіб — чимось на кшталт білого вірша. Уявіть собі сучасного перебендю, мандрівного філософа-кобзаря (тільки без кобзи:) ), котрий, повернувшись із далеких країв, неспішним речетативом оповідає вам про свої пригоди, відкриття, знахідки і любові. Саме таким і є основний текст цього тревелога.

В основі його – авантюрна пригода, здійснена українським хлопцем, студентом Могилянки, який між здачею останньої сесії і захистом диплома подався світ за очі, маючи лише рюкзак на спині, старенький лептоп і кількасот позичених доларів.

В «Авантюрі XL» ви знайдете дуже живі замальовки із життя мексиканців, белізців, кубинців. Того життя, яке не показують звичайним туристам (наприклад, як працює кубинська міграційна служба і як виглядає тамтешня тюрма). Цікаві антропологічні спостереження, невідомі факти з побуту, суспільного устрою й історії екзотичних для нас країн, — це те, за чим можна і варто полювати на сторінках «Авантюри».


Дитячі


11

11. Рейчал Вільямс «Атлас пригод»


Довкола світу з веселощами й пригодами – саме таку подорож обіцяє маленьким читачам Рейчал Вільямс. Можна розглядати чудові карти семи частин світу, можна дізнаватися цікаві факти про різні країни. А можна зануритися у запропоновані авторкою незвичайні пригоди й завітати на гостину до пінгвінів, роззирнутися з висоти «Лондонського ока» – знаменитого оглядового колеса, покататися на лижах у Баварських Альпах, взяти участь у Фестивалі ліхтарів у Гонконзі та віртуально пережити чимало інших надзвичайних досвідів.

Поєднання яскравих веселих малюнків із вписаним поміж ними текстом перетворюють цей яскравий атлас на барвистий комікс, який плекає у дітях жагу й цікавість до пізнання нового і пробуджує у них дух мандрівників.


12

12. Вільям Грілл «Антарктична експедиція Шеклтона»


І знову на юних читачів чекає пригода, та не звичайна, а крижана. Адже автор відтворює легендарну британську експедицію Ернста Шеклтона до Антарктиди й пропонує вирушити у неї разом із ними. Швидке знайомство із командою мандрівника, яка складається із людей і собак, а також із кораблем – і ось ми вже вирушаємо у героїчну подорож, яка пролягає крізь найзимовішу із зим і веде до далекої Антарктиди.

У цій книзі ви знайдете трохи героїчного пафосу, врівноваженого добрим гумором, багато красивих малюнків і значно менше тексту.

Усього цього вдосталь, аби зануритися в атмосферу експедиції, вболівати за її успіх, тішитися, коли герої долають небезпеки й перешкоди, надихнутися прикладом відважних і мужніх мандрівників і крізь літню спеку відчути прохолодний подих Антарктики.

ЧитатиУ серці моря крижаного


Читати: Читання для канікул: п’ять українських дитячих книжок про море
Читати: 13 атмосферних книг, які найкраще читати влітку
ЧитатиКниго-мандри. 10 українських книжок про різні куточки світу
ЧитатиГеній місця: 10 найкращих книжок про подорожі

Віталіна Макарик
Журналістка, редакторка, блогерка і пристрасна читачка і мама двох дітей. Люблю каву, цікаві тексти різних жанрів і підліткову літературу. Мрію про те, щоб у добі було більше годин, щоб встигнути написати і прочитати усе, що хочеться. Але коли кількість непрочитаних книжок у «списку очікування» скорочується до п’яти, починаю панікувати. Поки збираюся написати свій роман, з насолодою читаю чужі і обожнюю про них говорити.
http://vityska.pp.ua/

1 136 thoughts on “Поїхали! 12 неймовірних тревелогів для дорослих та дітей

    Залишити відповідь