Ви будете сміятися до сліз: 12 книжок з гарним гумором

Інколи нам всім треба трохи посміятися, щоб зняти напругу та розслабитись. Гумор корисний для здоров’я та покращує настрій. В цій добірці ми зібрали для вас 12 книг, які зроблять вам смішно. 

А якщо берете участь в осінньому бінґо, це одне з завдань – у вас ще є кілька днів, щоб надолужити! 

Важко живеться королям – їхня доля вирішена наперед, адже в погоні за престолом зрозуміло, який шлях зазвичай пройде головна особа королівства. Ланкрського правителя не оминула ця участь, і престол посідає герцог, в котрого ну дууууже сильні проблеми з ясністю розуму, а скоєний злочин повсюди його переслідує.

Вдвічі страшніше, коли у нездорових людей є мета – а в нового правителя вона є. Треба знайти й прибрати з лиця землі нащадка померлого короля – чого б це не вартувало. Втім, доля любить жартувати і передає маленького хлопчика з короною трьом відьмам – а це значить, почнеться боротьба влади та магії, приправлена кращими алюзіями на Шекспіра!

Смішно й захопливо – як завжди у Пратчетта. Глибоко й змушує замислитись – традиційно у сера Террі. Розчарованим не залишиться ніхто 🙂

Книга, яку українські поціновувачі Бакмана чекали давно й сильно, вже готова захопити вас – і не відпустить до останньої сторінки. Категорична та послідовна Брітт-Марі лишає рідний дім та чоловіка, що зраджував її довгі роки. Попереду – невідомість та довгий шлях до того, щоб дозволити самій собі зрозуміти, чого хоче Брітт-Марі як особистість – адже майже все життя вона жила для інших.

Годувати пацюка, тренувати футбольну команду, відкривати серце іншим та, звісно, прибирати все дочиста – складові цього шляху. Адже все має бути чистим, хоч Брітт-Марі й не з тих, хто засуджує інших 🙂

Якщо в попередній книзі Бакмана Брітт-Марі постала перед читачами прискіпливою та навіть злостивою, «Брітт-Марі була тут» стовідсотково змусить вас полюбити цю героїню.

Весело про війну? Гашек давно довів, що це можливо, а «Пригоди бравого вояка Швейка» вже стали визнаною класикою історико-сатиричного роману.

Події у книзі розгортаються напередодні та під час Першої світової війни. Починаючись у Празі, вони охоплять всю територію Австро-Угорщини, описуючи пригоди щирого та трохи недолугого Швейка.

Висміюючи гнилу систему, беззмістовні накази та жадібність правлячих верхів, Гашек вивів на очі читачів простого громадянина, який чи то виглядає божевільним серед ідеалістів, що ховаються від фронту за гаслами, чи то намагається таким виглядати, аби уникнути жахів війни та участі у кровопролитті. Ким він є – вирішувати вам. Те, що досі твір злободенний та неймовірно смішний – гарантовано.

Грубастик від Кейт Фокс, який нещодавно вийшов друком у Видавництві Старого Лева, сміливо можна називати ґрунтовною працею. Авторка зібрала для читачів як всім відомі характерні особливості англійців (тут і файв-о-клок-ті, і вівсянка), так і те, що стане для вас новиною. Чи існують в Англії класові розмежування та в чому вони проявляються? Як правильно говорити про погоду? А вітатися? Зауважте, що доречність привітань залежить і від місця зустрічі!

І, звісно, все це щедро заправлене гумором. Він тут не лише від авторки – сама праця пронизана тим самим витонченим, не завжди нам зрозумілим, але напрочуд тонким та вишуканим британським гумором.

Гедвіґ сім років, і вона живе з батьками на віддаленому хуторі в горах. Дівчинка з захопленням очікує початку навчального року, аби завести друзів та насолодитись спілкуванням, якого не вистачає – і Гедвіґ сповна отримає все, чого хоче!

Перший клас подарує маленькій бешкетниці таку саму подругу-авантюристку, і двох дівчат закрутить вихор пригод. Вони ж наче й хочуть вести себе добре, але стільки цікавого навкруги!

Окрім гарного гумору, ця невелика книжка ще й познайомить читачів з традиціями Швеції та тамтешньою системою освіти.

Перша книга королеви детективу, в якій на сцену виходить бельгієць з запаморочливими вусами, ідеально підійде як для знайомства з творчістю Агати, так і для того, щоб уже не вперше насолодитись її творами.
Затишний маєток, велика родина – і несподівана смерть власниці будинку. Отруєння! Хто ж з люблячих родичів пішов на убивство? Пуаро затято береться до справи та змушує працювати свої сірі клітинки мозку – як і через власні мотиви та ставлення до померлої, так і через бажання встановлення справедливості. А вірний друг Гастінгс, зазвичай недолугий та нездатний вирахувати злочинця, саме своїми коментарями буде допомагати Пуаро в розслідуванні.
Захопливий сюжет, витончений британський гумор – ідеальне комбо!

Макс завжди почувався «не своїм» у звичайному світі – абсолютна сова за режимом, він звик бачити дивні сни. Одного разу в такому сні йому зустрічається сер Джуффін Халлі, який запрошує його на посаду співробітника Таємного Розшуку в містечку Єхо.

Так починається серія пригод сера Макса Лабіринтами Єхо, де все незвичне та нове (адже це абсолютно інакший світ). А в силу того, що традиції та порядки Єхо для Макса незнайомі, окрім розслідувань читач знайде й безліч курйозних ситуацій.

Як би ви діяли, опинившись сам-один на Марсі? Марку Вотні випала нагода дізнатись про це не в теорії – команда, з якою астронавт прилетів підкорювати Червону планету, вважає його загиблим, а тому у повному складі направляється на Землю. Без Марка.

В кризових ситуаціях можна опустити руки та жаліти себе, а можна стати трохи Марком Вотні та підкорювати собі чужу планету. Важко уявити, як це все відбувається, але Вейр пояснить якнайкраще, з формулами та детальним описом. З «Марсіянина» та щоденника Марка ви дізнаєтесь, як отримати кисень на Марсі, як там же виростити картоплю та продукувати воду.

Читаючи та сміючись над тим, як Вотні сприймає ситуацію, все ж абсолютно серйозно розумієш: неможливо – це лише слово.

Якби улюбленці всіх українських дітлахів (і дорослих :)) тореадори Ява та Павлуша жили у Вірменії та були дівчатами, їх би точно звали Манюня й Нарка!

Спогади Наріне Абґарян про своє дитинство у маленькому вірменському містечку та дружбу з Манею змусять кожного реготати та згадувати про те, як було саме в нас. Ці історії без перебільшення дарують голосний регіт, тож будьте готові до здивованих поглядів, якщо читаєте у транспорті 🙂

Світла, добра й неймовірно смішна – саме такою є трилогія Абґарян про Манюню. Тож якщо ви ще не знайомі з дівчатками-шибайголовами та їх пригодами у Вірменії, швидше читайте та насолоджуйтесь!

Вже знайомі з дещо зухвалим магом Натаніелем та саркастичним джином Бартімеусом? Друга частина готова занурювати вас у вир пригод!

Місце дії, як і в першій книзі серії, – Лондон. Головні особи – ті самі. Тільки от Натаніель вже не просто хлопчик, що хоче стати могутнім магом, а помічник міністра внутрішніх справ. Висока посада – високі вимоги: у місті нахабніє підпільна організація, мета якої – забрати владу у чарівників, а тут ще й ґолем-винищувач з’являється на обрії…

Втім, з гострим на язик Бартімеусом Натаніель буде долати всі випробування і водночас дорослішати, беручи на себе відповідальність за події та вчинки у власному житті.

Скільки випущених стріл закриють Сонце? Що буде, якщо всі люди на Землі підскочать одночасно? Скільки деталей LEGO потрібно, щоб побудувати міст між Лондоном та Нью Йорком? Якою є сила Майстера Йоди з наукової точки зору?

На ці, здавалось би, дивні питання змістовно та з гумором (хоча й абсолютно науково) відповідає Ренделл Манро, який працював у NASA, а тепер збирає такі ось абсурдні питання та з задоволенням розширює горизонти читачів свого блогу 🙂 Буде однозначно цікаво та смішно – лиш не повторюйте описане в книзі в домашніх умовах!

Два неймовірних письменники могли створити лиш неймовірну книгу. «Добрі передвісники» – саме такий екземпляр! Поєднання добра і зла, співпраця янгола Азирафаїля та демона Кроулі, одвічне питання «Що переможе?» та… кінець світу. Який відбудеться в суботу. Наступного тижня. А розгрібати все доведеться, звісно, союзникам (тим самим янголу й демону).

Хлопчина, що має стати обраним – і зараз лиш головне, яку сторону він обере; всадники Апокаліпсису; Армагеддон… Сер Террі та Ніл створили вибухову суміш з екшну та гумору (інколи чорного), а видання від КМ Букс порадує вступним словом, примітками та цікавими фактами про те, як створювалась книга.

Оксана Ласка
Економіст за фахом, книгоман за велінням душі. Постійний шукач гармонії, внутрішнього дзену та місцин зі смачною кавою в Києві. Щодня подорожую тисячами світів завдяки історіям під обкладинками. Нюхаю книги та ловлю на шкірі мурашки від цього. Шанувальниця Кінга, Крісті, Пратчетта та Геймана. Фентезі та детективи – моє усе. Полюбляю нон-фікшн та класику дитячої літератури. Пишу про прочитане в Інстаграм, щосезону збираю таких самих шалених книголюбів для участі у Книжковому сюрпризі по Україні
http://www.instagram.com/wanderlust_reading/

1 176 thoughts on “Ви будете сміятися до сліз: 12 книжок з гарним гумором

    Залишити відповідь