10 якостей справжнього лідера та книжки, які допоможуть їх виховати в собі

Фото: industryleadersmagazine.com

Якщо раніше, щоб вважатися лідером, досить було просто зібрати навколо себе людей, переконати їх у чомусь і взяти відповідальність, то сучасне суспільство диктує високі запити. Потрібно подавати приклад, надихати, навчати й, водночас, бути максимально ближче до людей, до своєї команди. Яким повинен бути сучасний лідер? Ми вибрали 10 ключових якостей і 10 книг, здатних допомогти їх виробити.


1. Сфокусованість


Розриваючись між зустрічами, повідомленнями та інформаційними потоками, залишатися зосередженим і сфокусованим вдається небагатьом. Але саме на них найчастіше тримаються справи. Важливо вміти фільтрувати справи, навчитися говорити “ні”, ставити цілі і йти до них. Лідери не дозволяють собі випивати й затримуватися допізна на заходах – вони покинуть вечірку першими, посплять, і вранці будуть активно працювати над новими звершеннями. Чи можна всьому цьому навчитися? Так! Книга «Практичне лідерство. Посібник для звичайних героїв» допоможе і спрямує на шлях «звичайного героя».


2. Впевненість


Не здаватися впевненим, а бути таким. Оскільки надихнути свою команду і зарядити на успішний проект можуть тільки ті люди, які самі впевнені в тому, що роблять. Ви можете сумніватися, але ви не маєте права нити та говорити, що все пропало, в колі команди. Будьте впевнені та беріть приклад з кращих! “Стів Джобс. Уроки лідерства”– книжка, яка допоможе повірити в силу власного погляду на те, чим ви займаєтеся.


3. Цінності


У кожного лідера є певні цінності. У когось це сім’я, в інших – самореалізація, чесність, довіра… Все, що ви транслюєте, чи на Фейсбуці або в реальному житті, має підтверджувати ваші цінності. Якщо у вас бізнес, пов’язаний з товарами для дітей, ви не можете публічно говорити, що вас дратує дитячий плач, наприклад. Якщо у вас весільний проект, то писати на Фейсбуці про те, як круто мати свободу без стосунків – не можна. Про те, як правильно будувати власний бренд, продовженням якого ви, власне і є, розповість книга «Zag. Найкращий посібник з брендингу».


4. Інтегрованість в життя команди


Лідер знає, чим живе його команда, у кого на вихідних помер папуга, і хто збирається до Грузії на наступному тижні. Так, при великому штаті це неможливо, але при маленькій команді лідер будує довірчі відносини, не просто цікавлячись для галочки “Як справи?”, але і щиро переживаючи за тих, хто поруч.

Лідер піклується про те, щоб його команді було комфортно з ним працювати, враховує прагнення кожного співробітника до розвитку і підтримує їх. «Командний підхід. Створення високоефективної організації» додасть необхідної інформації.


5. Вогник в очах

Лідер не просто веде за собою команду і ставить цілі, роблячи ці заради визнання. Він щиро горить тим, що робить, і робить те, чим горить. Не має значення, наскільки успішним може стати бізнес і наскільки ідеальна картина далека від нинішньої, лідер ставиться до всього з пристрастю! Ви лідер не тому, що так склалися обставини, і вам довелося ним стати, а тому, що це ВАШЕ, і ви можете бути корисні. «Мотивація й особистість» – одна з найкращих книг про те, як особиста зацікавленість впливає на бізнес.


6. Інноваційність


Без свіжих стратегій, поглядів і нових рішень ви не прийдете до іншого результату. Будьте інноваційним – генеруйте ідеї й дайте можливість кожному члену команди реалізувати свої! Інноватори – це лідери! Давайте вашим клієнтам рішення їхніх проблеми, спрощуйте їм життя швидше, ніж це зроблять конкуренти. «Дилема інноватора. Як нові технології нищать сильні компанії» – культова книга для тих, хто не боїться нового.


7. Спокій


Шлях від хорошого до великого завжди непростий, але хіба це привід витрачати нерви на речі, які не можна змінити? Якщо проблему можна вирішити за гроші – це не проблема, це витрати. Якщо рішення задачі залежить не від вас, навіщо тоді турбуватися в принципі? Зберігайте спокій, дивіться тверезо на речі, вирішуйте питання без паніки й з допомогою книги «Усвідомленість. Як знайти гармонію в нашому шаленому світі».


8. Постійне прагнення до самовдосконалення


По-перше, ви ж хочете бути інноваційним і генерувати нові ідеї, так? Щоб вони з’являлися, важливо постійно розвиватися, пробувати нові підходи в роботі з командою і систематизації бізнесу. У цьому допоможе бізнес-табір Made In Ukraine. За 6 днів ви пропрацюєте лідерські якості та управління, вирішите безліч проблем бізнесу ще до того, як зустрінетесь з ними в реальному житті, і подивитесь на себе, як на управлінця, немов на рентгені. Тим, хто з тих чи інших пропустить Made In Ukraine, рекомендуємо почитати книгу «Rework» про те, як створювати, очолювати й перемагати.


9. Широкий кругозір


Лідеру не властиво мислити односторонньо. Хочете бути управлінцем, якого ставлять в приклад – вмійте приймати точки зору інших, читайте, подорожуйте, пізнавайте і відкривайте нові культури й, звичайно ж, читайте цікаві книги, наприклад, «Оригінали. Як нонконформісти рухають світ». Чим більше у вашому колі спілкування людей з різними точками зору, з різним досвідом і різними сферами діяльності, тим більше досвіду ви приймаєте.


10. Щедрість


Алмазна мудрість Майкла Роуча, з якою можна познайомитися в книзі «Огранщик алмаза» переконує: чим більше ви віддаєте, тим більше отримуєте натомість. Щоб отримати що-небудь, допоможіть іншому роздобути це. Справжній лідер – безумовно щедрий. Він піклується про команду, партнерів, клієнтів. Чим більше він віддає, тим більше отримує в результаті.

І пам’ятайте: лідерству не можна навчитися, це можна виховати й прийти до цього через досвід. Хочете бути лідером – запасіться терпінням, додайте дисципліни – і вперед!


Читати: 10 книжок, які надихають на нові звершення

Читати: 7 книжок, які прокачають навички спілкування

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

3 472 thoughts on “10 якостей справжнього лідера та книжки, які допоможуть їх виховати в собі

    Залишити відповідь