10 незвичайних казок, які варто читати у дорослому віці

«Одного разу ти станеш настільки дорослим, що знову почнеш читати казки» – писав Клайв Стейплз Льюїс. Ми переконані, що казки потрібно читати завжди і навіть підготували добірку захопливих історій для тих, хто вже виріс і вважає, що «Попелюшка» – це нереалістично і нудно. Ці дорослі казки точно не змусять позіхати і здивують оригінальністю.


Processed with VSCO with a6 preset

Діана Сеттерфілд «Тринадцята казка»


Британський роман в жанрі неоготики, що став одним з найбільш обговорюваних бестселерів нашого часу. Чимало таємниць, містика та заплутаний сюжет – явні плюси книги.

В центрі оповіді – любителька читання Маргарет Лі, що отримує пропозицію від відомої письменниці Віди Вінтер. Остання просить Маргарет стати її біографом. До цього Віда уникала особистих історій та безсоромно брехала журналістам. Втім, здається, саме Маргарет судилося дізнатися таємницю цієї жінки, яка дивним чином стосуватиметься її самої.

Screenshot_5

Фото: instagram / @maybe_natasha

Жан-Поль Монген, Лоран Моро «Божевільний день професора Канта»


Перетворити філософію у казку – геніальна ідея! Так вирішив і знавець німецької філософії Жан-Поль Монген, який розповів про 24 години з життя «критика чистого розуму» Іммануїла Канта у форматі дитячої казки. Звісно, тільки дорослі зрозуміють скільки професіоналізму знадобилося автору для такої легкої оповіді. Ілюстрації Лорана Моро доповнюють цю чудову книгу.

Це не єдина казка про філософа. З цієї серії також рекомендуємо такі книги як: «Закоханий Сократ» Саліма Мокаддама та Яна Ле Бра, «Носоріг Вітгенштайна» Аннабель Бюкстон та Франсуази Арменьо, «Привид Карла Маркса» Донатьєн Марі та Ронана Декалана.

Processed with VSCO with a6 preset

Ніл Гейман «Кораліна»


Один з найбільш відомих творів сучасного майстра магічного реалізму. Критики описують «Кораліну» Ніла Геймана дуже промовисто, називаючи її історію «Аліси в Країні Чудес, яку вигадав Стівен Кінг». Головна героїня повісті переїхала з батьками у старий будинок. Одного разу дівчинка знаходить там зачинені двері. Не важко здогадатися, що за цими дверима на Кораліну нічого хорошого не чекає.

«Це несправедливо, що всі казки дістаються дітям.» – сказав в одному з інтерв’ю Ніл Гейман. Виглядає на те, що англійський письменник старається виправити цю несправедливість і продовжує писати казки для дорослих – не тільки «Кораліну», а й «Океан наприкінці стежки», «Американські боги», комікси про «Піщану людину» та інші книги.

Processed with VSCO with a6 preset

Маріам Петросян «Дім, в якому…»


Хоч «Дім, в якому…» і дуже важко назвати казкою, але ряд особливостей наближають книгу Маріам Петросян до текстів, які ми зібрали у цьому списку. У світі цього роману є Дім і є те, що знаходиться поза ним. У Домі живуть діти з обмеженими можливостями. Старші дають імена молодшим, передають традиції, діляться досвідом. Місце і час дії визначити неможливо; фантастичні епізоди оповіді вплітаються в реальність, що тільки доводить «Дім, в якому…» – велика метафора, яку і потрібно розгадати читачам.

Processed with VSCO with a6 preset

Джоанн Харріс «Шоколад»


Атмосферна історія про одну жінку та її донечку, що повністю змінюють життя мешканців маленького французького міста. Вієнн Роше та Анук приїжджають під час карнавалу і одразу ж відкривають власну цукерню. Таємнича жінка не просто продає шоколад, вона з легкістю вгадує бажання кожного відвідувача цукерні і подає йому саме ті ласощі, про які він завжди мріяв.

Голлівудська екранізація роману з Жюльєт Бінош та Джонні Депп зробила «Шоколад» ще популярнішим.

Screenshot_1

Фото: instagram/@snowdropss

Фенні Флегг «Рай десь поруч»


Якщо вас не лякають релігійні сюжети і ви не ставитеся надто серйозно до фантазій письменників на ці теми, то читання книги Фенні Флегг принесе тільки позитивні емоції. Ця книга про 89-річну Елнер, що не втратила з віком легкого сприйняття життя та оптимізму. Елнер вилазить на дерево за смачними плодами і тут починається найцікавіше – старенька потрапляє прямо до раю, де має можливість поспілкуватися з Богом.

Читати: 10 книжок з найбільш неочікуваними та оригінальними назвами

Screenshot_2

Фото: instagram/@doesmybooklookbiginthis

Анджела Картер «Кривава кімната»


Нові інтерпретації та варіації добре відомих казок, які, втім, беруть від оригіналів зовсім небагато. Практично кожна з історій «Кривавої кімнати» отримує власний неочікуваний фінал та змінений конфлікт.

Якщо вас не лякають жорстокі історії, які часто руйнують будь-які надії на хороший кінець, то можете ризикнути, взявшись за книгу Анджели Картер.

Processed with VSCO with a6 preset

Макс Фрай «Ключ з жовтого металу»


Світлана Мартинчик, більш відома як Макс Фрай, створила історію власного Буратіно. Щоправда, оригінальну казку у цій книзі впізнати практично неможливо – є лише кілька натяків, які змушують згадати добре знайомий з дитинства сюжет.

Старий Карл колекціонує ключі. Втім, жоден з них не може відчинити таємничі двері у його будинку. Карл знаходить потенційного власника потрібного ключа і просить свого сина Філіпа відправитися за ним. З того моменту життя Філіпа Карловича стає кардинально іншим.

Читати: Макс Фрай: вершитель із 20-річним стажем

Processed with VSCO with a6 preset

Террі Пратчетт «Відьми за кордоном»


Навіть, якщо ви ще не готові братися за цілу серію книг Пратчетта «Плаский світ» (а це більше сорока творів), то радимо звернути увагу на його розповіді про відьом. Англійський письменник показує їх абсолютно не такими, як до цього звикла більшість.
«Відьми за кордоном» – гумористичне фентезі про справжніх Хрещених Фей. Тільки у варіанті Пратчетта одна з них має не допустити весілля Попелюшки та принца.

Читати: Плаский світ Террі Пратчетта: як не заблукати і не звалитися за Край

Processed with VSCO with a6 preset

Казки братів Грімм


Мабуть, казки братів Грімм варто перечитати у дорослому віці, як мінімум, для того, аби здивуватися наскільки важко назвати їх оповідями для дітей. Деякі з них по-справжньому моторошні і багато з сучасних фільмів жахів не справляють такого сильного враження.

Якоб і Вільгельм Грімм збирали німецький фольклор і не намагалися прикрасити жорстокі історії. Наречений-людожер, скриня-вбивця, трупи у підвалі, самогубства… – так, це те, що чекатиме на безстрашних читачів цих «казок».

Читати: 10 книжок, які надихають на нові звершення


Яна Онишкевич

Яна Грицай
Блогер, письменниця. Вивчала журналістику у Львівському національному університеті імені Івана Франка. Люблю казки братів Грімм, "Маленького принца" і екзистенціалістів. Якби у мене була можливість побалакати за кавою з будь-якою історичною особистістю, то обрала би Франца Кафку. Впевнена, що одна хороша книга може змінити життя.
http://www.unicornstime.in.ua

31 thoughts on “10 незвичайних казок, які варто читати у дорослому віці

    Залишити відповідь