10 нетипових книг про любов, які вас здивують

Багато-хто не любить книги про любов через їхню банальність. Зазвичай у таких романах все, і справді, розвивається занадто передбачувано. Що ж, ми поспішаємо зруйнувати стереотипи і пропонуємо оригінальні твори, які здивують як сюжетами, так і незвичайними персонажами.


Марина та Сергій Дяченки «Ритуал»


Одні з найкращих українських фантастів написали неймовірну казку. Головна героїня – принцеса Юта – далеко не така прекрасна (принаймні їй так здається), як годиться бути принцесам. У дівчини кепський характер і вона переконана, що ніколи не дорівняється до сестри. Дракон, якому потрібно викрасти принцесу, теж спершу планує схопити сестру Юти, але помилково у його лапах опиняється саме Юта.

IMG_7049

Хто рятуватиме принцесу і чи її потрібно рятувати взагалі, хто такий цей дракон і як все зміниться завдяки щирості першого кохання? Обіцяємо, Ритуал вас дивуватиме і зачаровуватиме.

До речі, важко не помітити паралелі між «Ритуалом» Дяченків та «Красунею і чудовиськом».


Борис Віан «Піна днів»


Французький письменник та шанувальник джазу дивує, ймовірно, однією з найбільш сюрреалістичних та неочікуваних історій про кохання. «Піна днів» – його найвідоміша книга. Вона розповідає про Коліна та його дружину Хлою. Розмови про філософію Сартра; кімнати, які зменшуються; водяна лілія, яка зацвітає у легенях Хлої… Здається, у романі Віана нічого не можна сприймати буквально, втім це робить читання тільки цікавішим.

IMG_7056

До речі, книгу неодноразово адаптували для великого екрану. Найбільш вдалою нам видається екранізація Мішеля Гондрі 2013 року.


Юкіо Місіма «Сповідь маски»


Гранично щирий автобіографічний роман японського письменника, який свого часу (був написаний у 1949 році) шокував світ. До речі, це перша книга Місіми.

IMG_7054

«Сповідь маски» – роман не про кохання, а про почуття та емоції, які заважають жити, як всі. Кімі (так звуть головного героя «Сповіді маски») ще в дитинстві розуміє, що йому подобаються хлопці, а не дівчата. Він намагається якось це виправити, але спроби залишаються безрезультатними.


Мілан Кундера «Нестерпна легкість буття»


Історія Томаша та Терези, Франца та Сабіни – історія зрад, сумнівів та боротьби за свободу. Кундера ставить питання, відповіді на які ми маємо шукати самі: хіба один раз – це те саме, що ніколи? Чи наше життя – це звичайна випадковість та збіг обставин? І що робити з цією нестерпною легкістю буття?

IMG_7055

Роман чеського письменника читається на одному диханні. Звісно, це як через майстерне письмо автора, так і через філософські роздуми, які додають життєвій історії глибини.


Джордж Орвелл «1984»


Роман-антиутопія англійського письменника неодноразово був першим у авторитетних рейтингах кращих книг двадцятого століття. «1984» – сильна і безумовна страшна книга про небезпеку тоталітаризму.

IMG_7050

Втім, читати книгу Орвелла можна, як і романтичну історію Вінстона Сміта та Джулії. Такий дещо зміщений акцент додає «1984» нових барв.


Арундаті Рой «Бог дрібниць»


Арундаті Рой – індійська письменниця, сценарист, політична активістка, яку часто називають голосом Сходу. Її дебютна книга Бог дрібниць отримала значний успіх та принесла авторці Букерівську премію 1997-го року.

«Бог дрібниць» – сімейна сага, від початку якої ви розумієте, що врешті станеться щось дуже погане. У цій книзі гранично мало любові, але знаходити її між рядками – цінніше за все.

Головні герої книги – близнюки Еста та Рахель. Ми то живемо у їхньому теперішньому, то переносимося у минуле.


Юхан Харстад «Де ти тепер?»


Після двох збірок оповідань та новел у 2005 році вийшов перший роман норвежця Юхана Харстада. Книгу «Де ти тепер?» ми рекомендуємо як поціновувачам скандинавської літератури, так і шанувальникам повільного та вдумливого читання.

Матіасу було 29 років і він любив свою роботу садівника, понад усе йому хотілося і далі залишатися звичайним «гвинтиком» світобудови – непомітним, але потрібним. Ця книга – книга його думок і переживань.


Діана Вінн Джоунс «Мандрівний замок Хаула»


Ще одну чарівна казка у нашому рейтингу, яку корисно буде прочитати кожному дорослому.

IMG_7053

«Мандрівний замок Хаула» – найвідоміша книга британки Діани Вінн Джоунс. Після прочитання роману рекомендуємо оцінити і однойменне аніме Хаяо Міядзакі.

Після того як відьма перетворює юну Софі на стареньку бабусю, головна героїня вимушена покинути дім та шукати зловмисницю. Тут і починаються справжні дивовижі.


Бернхард Шлінк «Читець»


«Читець» – історичний роман, який став першим німецьким твором, що потрапив до списку бестселерів «The New York Times». Успішна екранізація тільки ще більше популяризувала книгу Бернхарда Шлінка.

IMG_7052

У центрі оповіді – Міхаель Берг і Ханна Шміц. Значна різниця у віці головних героїв, війна та нацизм – теми, які роблять роман знаковим. 15-річний Міхаель закохується в 36-річну Ханну, вона часто просить його читати їй книги; потім жінка зникає на 8 років. Вдруге герої зустрічаються на суді проти нацистських злочинців.


Трумен Капоте «Інші голоси, інші кімнати»


Трумен Капоте – це не лише «Сніданок у Тіффані». Пропонуємо познайомитися з автором ближче і оцінити перший з його надрукованих романів.

IMG_7051

«Інші голоси, інші кімнати» – історія дорослішання Джоула. 13-річний хлопець, який нещодавно пережив смерть матері, їде до батька, який покинув його одразу після народження.

Читати: Що читають працівники Yakaboo взимку

Читати: Лютневий мастрід: дихати, мріяти, говорити

Читати: 10 цікавих книг, які можна прочитати за один вечір


Яна Онишкевич

Яна Грицай
Блогер, письменниця. Вивчала журналістику у Львівському національному університеті імені Івана Франка. Люблю казки братів Грімм, "Маленького принца" і екзистенціалістів. Якби у мене була можливість побалакати за кавою з будь-якою історичною особистістю, то обрала би Франца Кафку. Впевнена, що одна хороша книга може змінити життя.
http://www.unicornstime.in.ua

32 thoughts on “10 нетипових книг про любов, які вас здивують

    Залишити відповідь