Добірка вітчизняної літератури: 10 книг українських письменників

За кілька місяців існування рубрики добірок книг світових письменників ми розглянули практично всю Європу, США, Канаду, трохи Південної Америки, Африки і Азії. Пришов час поговорити і про вітчизняних авторів. Українська література – дуже багата. Перерахувати усіх помітних літературних постатей в одному матеріалі практично неможливо. Тому за традицією поговоримо про 10 книг від письменників, чия творчість зараз є найбільш актуальною та популярною.

Поліський довгожитель Яків Мех за свої 100 років побачив багато чого. Чоловік пережив п’ять держав і десятки різних правителів, поки не з’явилася незалежна Україна. Можливо, головний герой нічого не пригадував би із минулого життя, якби не дівчина-приблуда із запитаннями про любов. Це змусило старого Якова згадати минулі часи. Разом із тим у пам’яті чоловіка зринули спогади про кохання, біль утрати, родинні негаразди, війни, різні режими та боротьбу за владу. 

На дні Тихого затону в Десні живе міфічна істота. Ніхто ніколи її не бачив на власні очі, але місцеві мешканці бояться навіть наближатися до зачарованих вод. Істота періодично виходить із води і вбиває рибалок. Вона залишає за собою сліди, а значить, її можна вистежити та впіймати. Або хоча б побачити. Ніхто не хоче братися за цю справу, окрім опера Віталія Мельника. Детектив має погану репутацію, але вирізняється серед колег нестандартним мисленням, тому ця справа якраз для нього.

Збірка віршів від одної з найпопулярніших та найчастіше цитованих українських поетес сучасності. До книги увійшли різні твори Ліни Василівни – як за настроєм, так і за періодом написання. В цій добірці зустрічаються і ранні поезії Костенко, і пізніші, уривки з поем та, навіть, романів. На сьогодні, це найповніше видання вибраних творів поетеси.

Андрухович – не тільки видатний вітчизняний літератор, але й завзятий мандрівник. Письменник відвідав 111 міст, про які згодом написав 111 історій. Кожну подорож автор описав по-різному. Свої спогади Андрухович виклав у оповіданнях та есе, а деякі навіть у прозових віршах. З кожної подорожі письменнику є що згадати особистого та навіть інтимного – в прямому й переносному сенсі. 

Журналіст Андрій Крайній у свої 33 роки багато чого знає і вміє, але не має власного дому. Тому чоловік і бере у дивного незнайомця ключ від теплого помешкання, незважаючи на забобонні страхи. Пізніше головний герой дізнається, був цей випадок щасливим збігом обставин чи карою. А перед тим йому ще потрібно розгадати таємницю зникнення господаря квартири під номером 13, і завоювати серце неприступної жінки. 

Збірка вибраних творів видатного українського поета й письменника, чия творчість залишається актуальною вже багато років. Упорядники обрали популярні та навіть хрестоматійній твори Симоненка. При цьому зустрічаються також і не дуже відомі тексти письменника, що з якихось причин залишилися поза літературно-мистецьким контекстом.

Наприкінці ХХ сторіччя в США у будинку для пристарілих помер чоловік з українським корінням на прізвище Леонтович. Він називав себе братом того самого композитора, який створив всесвітньовідому різдвяну пісню «Прилетіла ластівочка» або ж Carol of the Bells на американський лад. Однак авторство приписують іншій людині. Чому? У книзі можна знайти відповідь на це запитання, та дізнатися авторську думку щодо загадкового вбивства композитора Миколи Леонтовича. 

Згідно з легендою, у кожної жінки є своя зоря. Саме вона, напевно, оберігає Василину в складних життєвих ситуаціях. Та може бути, що її захищає старовинний оберіг, подарований бабусею Терезою, або ж навіть сама бабуся, яка повернулася до онучки зіркою-птахою. Як би там не було, Василині потрібна допомога. Дівчина опинилася в центрі родинної історії, пов’язаної з давнім амулетом, прокляттям, таємницями, інтригами й самопожертвою. 

Герман збирався в коротку подорож навідати брата, котрий тримає бензоколонку в степах Донбасу. Однак поїздка виявилася непередбачуваною. Головний герой дізнався, що брат зник, а місцеві бандити хочуть прибрати до своїх рук його бізнес. До того ж, давні Германові друзі теж займаються якимись «темними» справами. Потрапивши до міста свого дитинства, головний герой має прийняти кілька важливих рішень, пов’язаних із теперішнім, минулим і майбутнім. 

«Кобзар» називають духовною реліквією українського народу. Це видання з-поміж багатьох інших виділяється оригінальністю. Воно є відтворенням першого «Кобзаря», власником якого спочатку був письменник і громадський діяч Данило Мордовець. Згодом перший примірник книги отримав нового володаря, а ще пізніше став справжнім національним надбанням. 

Сергій Завалко
Журналіст, спортивний і літературний оглядач. Люблю ігрові види спорту, поезію і літературу. Пишу вірші. Читаю в основному поезію і художню літературу. Люблю жити, радіти життю, дізнаватися щось нове і активно відпочивати.

17 thoughts on “Добірка вітчизняної літератури: 10 книг українських письменників

    Залишити відповідь