Що читати на вихідних: 10 книжок на будь-який смак і вік

Гортаєте безкінечні списки книгарні Yakaboo, але ніяк не можете вибрати, що почитати прямо зараз? Ми підкажемо, на які книжки варто звернути увагу на цих вихідних.

До речі, якщо берете участь у зимовому бінго, кожна з цих книжок підійде щонайменше до трьох завдань, а деякі і до цілих п’яти!

Сер Алекс Ферґюсон – творець найвищого розквіту футбольного клубу Manchester United. Його 26-річна ера (1986-2013 роки) – максимальна кількість перемог та титулів. Але ця книжка не тільки про футбол та тренування, вона про те, як на основі стратегії, яка спрацьовує у спорті, побудувати найкращу команду для успішної компанії. Як мотивувати найпотужніших гравців? Яку позицію зайняти лідерові? Чому не можна спочивати на лаврах і як йти до наступного титулу – ще вищих показників. 

Сто років від Бою під Крутами – героїчної потуги для збереження державності та оборони столиці. Сотні українських студентів вийшли на нерівну прю з багатотисячними військами Червоної армії під командуванням Муравйова. Вистояти понад усе, щоб зберегти та захистити найдорожче. У романі Костянтина Тур-Коновалова читачі бачать юних героїв не тільки у бою, а й у побуті, коханні, стають свідками зрад та диверсій. «На Аскольдовій могилі поховали їх…». Екранізовано.

Свята наближаються, тож час братись за різдвяну прозу. «Диво на Різдво» – антологія короткої прози сучасних українських письменників, просякнута ароматами куті та узвару, морозним повітрям та пряниковим духом, мандаринами і медом, проспівана колядками та розказана віншуваннями. На Різдво завжди стаються дива, а пригоди отримують несподівані та щасливі продовження. Щедро ілюстрована книжечка продовжує свята від Романа до Йордана. 

Україномовне та доповнене видання особистих нотаток найвідомішого за кордоном українського письменника Андрія Куркова. Неквапливий глибокий текст високої напруги розповідає про Революцію Гідності, анексію Криму, війну з 2014 року. Автор розмірковує про розвиток подій і показує, яким бачить життя на окупованому Донбасі: у місцях бойових дій та у сірій зоні. Книжка також вийшла англійською, французькою, японською, німецькою та російською мовами.

Історія зворушливої дружби доньки рабовласника та чорношкірої рабині. Дівчата відчувають себе мало не сестрами, і Сарі перепадає через це від свавільного батька – судді і заможного плантатора. Тим часом мати Гетті – кравчиня, шиє ковдру, яка показує історію роду, жахіття рабської долі і понад все прагне разом з донькою вирватись з цього порочного кола болю. Такі ж бажання і у Сари, та не кожен, хто народився з крилами, може піднятись у повітря та полетіти.  

Книжка, яка по всьому світу залишається популярною вже 20 років, вперше українською. За провокативною назвою ховається іронічна та мудра книжка, яка допоможе жінкам осягнути власну сексуальність, а чоловікам – краще розуміти жінок. П’єси, написані за мотивами розмов авторки з безліччю жінок різного віку, соціального та сімейного статусу. Такі різні, але єдині в одному – їм непросто говорити про це відверто, прийняти себе та пишатись тим, що мають. 

Нестерпний, скажений, різкий та язикатий супергерой у червоно-чорному трико – Дедпул повертається. Ви ж пам’ятаєте історію про милого канадця Вейда Вілсона, який згодився на експерименти, набув можливості для регенерації і став мало не демонічною сутністю (хоч і до того не відзначався янгольським характером). Набридливий та метастазний найманий вбивця у фірмовому безтурботному стилі знову рятуватиме світ від бандитів та себе. 

Перша спроба у сучасній (та й взагалі) українській літературі розібрати тему незаконного видобування бурштину – не як скандальне розслідування «кришування» і поділу сфер впливу, а як системну проблему, породжену великими і маленькими людьми. Динамічний та напружений, злегка фольклорний  і дещо наївний у розвитку персонажів роман покаже сьогодення без прикрас і зайвого шуму політичних агітацій та обіцянок. Відзначений премією «Коронація слова».

Тепла і солодкувата збірка тематичних зимових поезій для всієї сім’ї від відомих українських дитячих письменників та талановитих ілюстраторів. Тут і Миколай, і Різдвяний дух, і хвилюючий момент, коли Старий рік передає естафету Новому. А ще безліч зимових снігових забав з друзями. Найкраще читати «Сніговірші» біля каміна, загорнувшись у теплу ковдру з горнятком гарячого шоколаду або ж какао та імбирними пряниками.  

Яким має бути справжній чоловік? Чи має він бути саме таким, щоб вважатись справжнім? Про стереотипи та культурні конструкти розмірковує історик Андре Рош. Попри те, що препарує він французьке історичне бачення чоловіка, українці впізнають епізоди з рідних громад міст чи сіл. Науковець покаже, як і завдяки чому сформувалось сучасне сприйняття чоловіка, яким воно було за кілька століть до того, і що саме в історії мало найбільших вплив на формування чоловічих стереотипів.  

Юлія Дутка
Трилероїд, інтроверт та психоаналітик-аматор. Ви хочете про це поговорити? За фахом - журналіст, та більше тяжію до редагування. Люблю соло-подорожі, важкий метал, м’яке світло, волохатих корів, Скандинавію та бензопили. Мрію попестити ісландських коників та потиснути руку Чакові Поланіку.
http://tarels.blogspot.com/%20

16 thoughts on “Що читати на вихідних: 10 книжок на будь-який смак і вік

    Залишити відповідь