У гості до Санти: 10 книг фінських письменників

Фінляндія – єдина країна, в якій офіційно зареєстрований Санта-Клаус. Напевно, тому тут добре розвинена дитяча література. Книги багатьох дитячих письменників із Фінляндії відомі на весь світ. Інші жанри та літературні напрямки тут теж зустрічаються, і ними ніяк не можна нехтувати. У Фінляндії багато що варте уваги, а література – тим більше. Далі – 10 книжкових підтверджень цієї тези.

Добірку відкриває одна із найвідоміших нині фінських письменниць. Попередній роман Оксанен виданий у 30 країнах світу. Цього разу авторка пропонує читачам зануритися у світ Норми – жінки, яка постійно потрапляє в пригоди. З одного боку, це пов’язано з її особливістю. З іншого, головну героїню обставини змушують бути активною. Норма опинилася в світі шахрайства й брехні, з якого їй потрібно вибратися.

Ця книга – переробка на «собачий» лад твору, що належить перу фінського класика Алексиса Ківі. У центрі подій – семеро братів. Пси ніяк не можуть вирішити, де їм буде краще: на природі чи серед людей. Всі семеро не дуже тямущі в науці, зате майстерно знаходять пригоди. Собачата постійно потрапляють в халепи, з яких завжди знаходять вихід завдяки силі колективного мислення та відвазі.

Елла – першокласниця. Дівчина доведе багатьом дітлахам, що ходити до школи – це не нудно, принаймні, у Фінляндії. Елла розповість про цікаві та насичені будні школярів. Разом із головною героїнею читачі потраплять до фінського музею, театру й зоопарку. Елла – розважлива дівчина, наділена чудовою манерою оповідача та авторським гумором від Тімо Парвели. 

Скульптор Андре зібрався в подорож до Бретані – загубленої посеред гір місцевості. Тут люди живуть за своїми законами, поклоняючись печерним галькам та остерігаючись чужинців. Сюди свого часу переїхав батько Андре – відомий артист перформансу. Чоловік зник, а син хоче його знайти.  Скульптору цікаво, чому батько проміняв сцену на мовчазне бретонське село, ізолювавши себе від усього світу. Та спочатку, як і годиться, головному героєві потрібно розгадати таємниці самого поселення.

Роман-антиутопія, в центрі якого – жорстокий і навіть страшний світ. Зим більше немає. Та хорошого в цьому мало, бо Земля перетворилася на спекотну пустелю. Сонце висушило всі річки, залишивши на їх місці тільки пошрамовані заглибини. Найцінніший ресурс у цьому світі – прісна вода. Отримати життєво необхідно рідину непросто, оскільки її контролюють військові. Воду можна отримати тільки за спеціальною картою, а взамін людина має робити все, що їй накажуть. Порушити закон, тобто спробувати вижити самотужки, – значить, наразити себе на серйозну небезпеку.

Фінський філософ вирішив допомогти людям, які хочуть, зрозуміти, що таке щастя. Це питання виявилося складним, а знайти конкретну й однозначну відповідь на нього практично неможливо. Частково у вирішенні цієї дилеми читачам допоможе Айраксинен. Автор спробував зрозуміти, чи можна поєднати насолоду зі щастям і чи можна знайти його в конкретній країні. Філософ також розкрив свою думку стосовно того, чи є щасливими добропорядні й чесні люди. 

Ще одна дослідницька книга, в якій цього разу мова йде про великі, або навіть найбільші міста світу. Автор постарався зрозуміти, що саме зробило ці населені пункти масштабними не тільки за розміром, а й за рівнем життя. Відповідь виявилася простою – толерантність. Великі міста США, Італії, Туреччини, Китаю, Франції та інших країн вийшли на високий рівень життя саме завдяки толерантності. Автор показав, що людяність, терпимість і взаєморозуміння здатні забезпечити життєздатність великих міст на довгі роки.

Софія разом із татом, бабусею й дідусем переїхала на острів, подалі від великого міста. Дівчина багато часу проводить з бабусею. Родичі гуляють, досліджують нові для них території й багато спілкуються. Софія говорить з бабусею про все, крім втрати матері. Однак це не заборонена тема. Навпаки, міцні сімейні узи найкраще показують, наскільки важливо пам’ятати про тих, хто на небі.

Гілья Ілвескеро провела в Італії декілька тижнів. Там вона познайомилася з Давидом, з яким провела кілька ночей. Одного разу  коханець головної героїні зник прямо з її орендованого дому, а ввечері на канапі жінка побачила труп незнайомця. В кишені цього чоловіка Гілья знайшла телефон Давида, а в кімнаті – загадковий лист і калейдоскоп. Жінка вирішила розгадати таємницю зникнення коханця, навіть повернувшись до Фінляндії. Та виявилося, що місцева служба безпеки теж цікавиться випадком в Італії, а Гілья потрапила до списку підозрюваних. Сторону головної героїні приймає тільки констебль, готовий ризикнути кар’єрою заради правди. 

Події в повісті розгортаються в 1939 році в повоєнній Європі. Доля спочатку звела разом фіна й німкеню, а потім кинула їх у шалений вир подій. Небезпечні ситуації ледь не позбавили життя кожного із нових знайомих, але вони просто мусять вижити заради одне одного. 

Сергій Завалко
Журналіст, спортивний і літературний оглядач. Люблю ігрові види спорту, поезію і літературу. Пишу вірші. Читаю в основному поезію і художню літературу. Люблю жити, радіти життю, дізнаватися щось нове і активно відпочивати.

11 thoughts on “У гості до Санти: 10 книг фінських письменників

    Залишити відповідь