10 фактів про «Щоденник Лоли»: як створювалась найочікуваніша книга літа

В кінці серпня вийде книга, на яку з нетерпінням чекають всі численні фанати серіала «Школа» — «Щоденник Лоли». В ній — передісторія першого сезону серіалу. Через які випробування пройшла Лола на шляху до своєї популярності? Чим переймається 15-річна дівчина, втративши коханого й опинившись через нього у дуже складній ситуації? Чому відома блогерка так не любить школу? Дізнатися про потаємне життя Лоли можна з її секретного щоденника, прочитати який дозволено лише відданим і щирим друзям.

Авторка книги «Щоденник Лоли» Ольга Купріян розповіла Yakaboo 10 цікавих фактів про свою книгу.

До речі, якщо зараз зробите передзамовлення «Щоденника Лоли», то прочитаєте його одними з перших!


one2


Я написала «Щоденник Лоли» за весну, три місяці. До того два тижні дивилася серіал і думала про характер персонажки, після того два тижні пішло на саморедагування. Усього – чотири місяці інтенсивної роботи. Це перший мій досвід написання великого художнього тексту на замовлення, такий формат дуже структурує. У роботі дуже допоміг синопсис – короткий план, зміст по розділах та епізодах. Для великого за обсягом тексту синопсис – це каркас, на який згодом нарощуються деталі та емоції.


two2


Книжка «Щоденник Лоли» написана за мотивами популярного серіалу «Школа» (другий сезон стартує на «1+1» якраз восени 2018-го, після виходу книжки, події якої зачепили перший сезон). Персонажі й частково події вигадала не я, але я наростила на це все внутрішній світ і мотивацію.


three2


Фактично «Щоденник Лоли» – це приквел до першого сезону серіалу й події першого сезону очима головної героїні (глядачі не відразу здогадуються, що це Лола :)). У щоденнику тільки два останні розділи написано за подіями серіалу, але фінал змінено на правдоподібніший із моєї точки зору.


four2


Я писала цю книжку переважно з телефонних редакторів (хвала, що вони є!) в метро, на зеленій гілці. Один розділ ніяк не могла закінчити й ходила колами біля входу в лікарню, де в той час лежала. Там якраз пригрівало сонечко, а в приміщенні було страшно холодно і не думалося. При цьому я старалася писати так, щоб було трошки смішно 🙂


five2


Інтерв’ю Лоли з собою я придумала, гуляючи в березняку, на природі взагалі гарно думається :). Цей розділ я наговорила на диктофон, а повернувшись до комп’ютера, допрацювала. Диктофон, як і нотатники в телефоні, – один із допоміжних інструментів у роботі людини, яка не завжди має змогу писати в блокнот ручкою, але завжди може виправдати наявність смартфона в руках.


six2


У щоденнику є прототипи з мого життя, епізодичні. Є епізоди, які я прожила й переосмислила так, щоб це було досвідом Лоли. Утім, я б не сказала, що це автобіографічні епізоди, адже вони нічого не говорять про мене як авторку. Автобіографізм тут лише додає описам правдивості.


seven2


Опис сексу дався мені непросто в тому числі й тому, що в українській підлітковій літературі лише впродовж останніх років встановлюється традиція описів сексу й еротичних сцен, і то ці випадки переважно поодинокі (але це поки що!). Якщо у творах, де оповідь ведеться від імені автора, можна уникнути довгих описів, то в щоденнику це не варіант – Лола не могла обійтися лаконічними штрихами свого першого сексуального досвіду.


eight2


Жанр щоденника – це і просто, і складно. Простота в тому, що треба придумати мотивацію тільки для одного персонажа, усе інше – через сприйняття цього персонажа. Складність у тому, щоб глибоко рефлексувати на «незручні» теми. Ну і будьмо відверті, Лола Гавриленко – дуже «незручна» персонажка. Спершу вона неймовірно дратує, а треба змусити читачів її полюбити! Для цього – спробувати полюбити самій. Ох, непросто це було! 

До речі, це друга моя спроба написати великий текст у формі щоденника. Перший публікувався частинами в журналі «Однокласник» (він називався «Щоденник старшокласниці»), але я його не завершила, бракувало структурного підходу до сюжету. Тут якраз став би у пригоді синопсис.


nine2


Я позичила Лолі свою любов до музики «Vivienne Mort», щоправда, з підказки продюсерки серіалу Олі Слісаренко. Цитати з пісень гарно вписалися в життя Лоли. Додали драматизму й глибини. Я хотіла зробити Лолу складним персонажем. Таким можна пробачити їхні не завжди мудрі вчинки.


ten2


Я вписала в сюжет реальні челенджі реальних блогерок і реальні поради для блогерів. Сподіваюся, читачам і читачкам буде корисно 🙂


Yakaboo
Найбільша online-книгарня України. Любимо книжки понад усе:)

15 thoughts on “10 фактів про «Щоденник Лоли»: як створювалась найочікуваніша книга літа

    Залишити відповідь