10 фактів про королеву гуманістичної фантастики Урсулу Ле Ґуїн

Фото: Nnm.me

Сьогодні, 21 жовтня, виповнюється 87 років видатній письменниці наукової фантастики і фентезі Урсулі Крьобер-Ле Ґуїн. Володарка численних нагород “Г’юґо”, “Локус”, “Неб’юла”, “Світової премії фентезі”, а в 1997 році одна з фіналістів Пулітцерівської премії стала визначною постаттю не тільки в ніші фантастики, а й в усій світовій літературі. Її твори зачіпають важливі психологічні і соціальні теми, а також торкаються феміністичної тематики. Українською перекладено її цикл про Земномор’я (“Навчальна книга — Богдан”), який також став підґрунтям для створення анімаційного фільму визначної японської студії “Ghibli”. На честь дня народження письменниці пропонуємо прочитати десять цікавих фактів про її життя та творчість.

1. Урсула Ле Ґуїн є одним із рекордсменів премії «Локус» — загалом вона отримала 21 перемогу і була 72 рази номінована.


2. На творчість Ле Ґуїн справила велике враження антропологія, якою займалися її батьки. Вона описує свій дім як «місце збору науковців, студентів, письменників і каліфорнійських індіанців».


3. Урсула Ле Ґуїн ходила в одну старшу школу з іншим відомим науковим фантастом Філіпом К. Діком, однак знайомі вони не були. Опісля, під час письменницької кар’єри, вони трохи переписувалися і розмовляли по телефону, але так і не зустрілися в реальності.


4. В одному із інтерв’ю авторка жартує, що пишається тим, що захищала ранні роботи Філіпа К. Діка, коли він іще був не надто відомий. Вона продовжувала казати: «Цей хлопець справді талановитий. Він пише напрочуд оригінальні штуки. Так, вони не надто зручні, але непересічні. Вони інші, але дуже цікаві». Звісно, Філіп довідався про це — кому ж не подобається, коли іншому автору подобаються твої роботи — і захотів познайомитися. Тож він писав їй, а вона — йому. Інколи вона дозволяла собі ввімкнути менторський тон і казала, що жінки в його романах занадто передбачувані. Урсула не думала, що він візьме це до уваги, але він справді намагався думати над тим, як показує жінок у своїх творах.


5. Урсула Ле Ґуїн вважається одним із найперших феміністичних голосів у науковій фантастиці і фентезі. Вона одна із небагатьох авторів, яким вдалося подолати академічне презирство до «низької літератури».


55df8b4214000077002e4430
Ілюстрація: huffingtonpost.com

6. За словами письменниці, повість «Гробниці Атуану», друга частина циклу про Земномор’я, була написана ще до того, як виникло поняття серійності щодо фентезі, тому це радше сиквел, аніж продовження історії Ґеда, головного героя «Чарівника Земномор’я».


7. Письменниця отримала широке визнання за роман «Ліва рука темряви», який у 1970 році здобув нагороди «Неб’юла» і «Г’юґо».


8. Якось, у пізніх 60-х, Вірджинія Кідд, агентка Ле Ґуїн, подала її науково-фантастичне оповідання «Дев’ять життів», в якому більшість героїв — чоловіки, в журнал «Playboy». Коли його прийняли, вона розказала страшну правду про те, що ініціали У. К. Ле Ґуїн означали Урсула Крьобер. Автором історії була жінка. Редактор «Playboy» відповів, що все ще хотів би опублікувати оповідання, якщо вона дозволить залишити ім’я ініціалами, щоб не шокувати читачів жіночим автором. «Не бажаючи жахати цих вразливих людей, — каже Ле Ґуїн, — я сказала Вірджинії, що не проти». За кілька тижнів «Playboy» попросив біографію автора. «І в мить я побачила усю панораму життя У. К., — згадує письменниця, — такого собі гаучо в Патагонії, портового вантажника в Марселі, лідера сафарі у Кенії, боксера за винагороду у напівважкій вазі з Чикаго та абата в коптському монастирі в Алжирі». Зрештою Ле Ґуїн надіслала біографію. У ній говориться: «Багато хто підозрює, що роботи У. К. Ле Ґуїн насправді написані не У. К. Ле Ґуїн, а людиною з таким же ім’ям». «Playboy» опублікував її.


9. У грудні 2009 року Урсула Ле Ґуїн на знак протесту вийшла з Письменницької спілки, яка схвалювала Ґуґлівський проект оцифрування книг, що порушує авторське право.


10. Ле Ґуїн має трьох дітей і мешкає в Портланді штату Ореґон. Хоча вона зростала у нерелігійній родині, письменниця дуже цікавиться східними духовними практиками, такими, як даосизм і буддизм.

Оксана Пронько

Купити книжки авторки в Yakaboo.ua

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

62 thoughts on “10 фактів про королеву гуманістичної фантастики Урсулу Ле Ґуїн

    Залишити відповідь