Озерна література: 10 книг від канадських письменників

Канада займає перше місце в світі за кількістю озер. Крім того, це найосвіченіша країна, оскільки 50% відсотків канадців мають вищу освіту. А ще тут пишуть цікаві книги, які нерідко стають бестселерами. Далі – 10 книжкових підтверджень вищесказаного.

Десь у Флоренції стоїть напівзруйнована вілла, що стала притулком для чотирьох людей. Тут зібралися колишній крадій, а тепер – герой війни, сапер, сестра милосердя та її обгорілий до кісток пацієнт із Англії. Кожний із них пройшов через справжнє пекло, побачивши страшну війну зсередини. Та попри це, люди залишилися людьми, здатними кохати. 

За цю книгу автор отримав Букерівську премію.

На острові принца Едварда, що в Канаді, живуть уже немолоді брат і сестра – Метью та Марілла Катберти. Родичі мають велике господарство, з яким їм стає складно справлятися. Брат із сестрою вирішують взяти із сирітського будинку хлопця, який би їм допомагав. Однак до Катбертів потрапила рудоволоса щупленька дівчинка Енн Ширлі. Родичі навіть не здогадуються, наскільки сильно ця людина змінить їхнє життя!

На Землю несподівано прибули «інші». Ніхто не знає, що це були за істоти та чим їх зацікавила людська планета. Вони швидко приземлились, просканували Землю і так само блискавично відлетіли. Про «інших» невідомо нічого, крім того, що під час відльоту вони залишили таємничий сигнал за межами Сонячної системи. Тільки через кілька років після цього люди наважилися вирушити за межі планети. Екіпажу космічного корабля потрібно дізнатися, чому землян навідували таємничі гості, уникаючи при цьому будь-яких контактів.

Жінка-фотограф вирушає до загадкового хутору, розташованого посеред хащ. Вона хоче знайти Теда Бойчука, якому вдалося вижити в страшній катастрофі. Однак фотограф не встигає познайомитися з місцевим героєм, оскільки він помер незадовго до її прибуття. Та на хуторі є й інші цікаві мешканці, наприклад, літні люди Том і Чарлі. Місцеві навіть не здогадувалися, наскільки круто змінить їхнє життя поява фотографа, а потом і ще однієї жінки.

Лора і Айріс – зовсім різні на перший погляд сестри. Одна – дивачка, інша – стримана. Та все ж вони – родичі. Жінок об’єднує не тільки спільна кров, а ще й спільна історія, що стала фатальною для одної з них. Життя сестер почало змінюватися після знайомства з ексцентричним письменником Алексом. Невдовзі Лора пропала. Айріс від молодшої сестри дісталася лише книга, головний герой якої розповідає коханці про сліпих убивць. Насправді, це не просто роман, а схованка, в якій можна знайти відповіді на деякі питання.

Збірка оповідань від Нобелівського лауреата. Проза Манро – це історії про звичайних людей, чиї долі завертають їх у парадоксальному, а часом і фатальному напрямку. В цих оповіданнях немає «сльозогінності», акцентованої на чомусь уваги чи повчальних ноток. У книзі зібрані історії про людей, які просто живуть, не ставлячи перед собою захмарних цілей. Однак доля має на кожного із них свої плани.

Ще одна збірка оповідань. Цього разу – від одного із найвідоміших письменників-анімалістів. Сетон-Томпсон не любив міста, тому багато часу проводив у лісі, малюючи та описуючи все, що бачив. Звідси і взялися герої «Оповідань про тварин». Читачі мають змогу познайомитися з лисом Доміно, вовком Лобо, псом Бінго, поштовим голубом Арно, кроликом Джеке та іншими яскравими представниками фауни. 

Флавія Де Люс – незвичайна дівчина. Вона не любить гратися з іншими дітьми, оскільки її найбільший інтерес – це хімія. Крім того, Флавія – юна слідча. Дедукція, котрій позаздрив би навіть Шерлок Голмс, неодноразово допомагала дівчині знаходити вихід із багатьох ситуацій. Одного разу Флавії випадає нагода з’ясувати причини таємничих смертей лялькаря і хлопчика. Справа виявилося дуже складною для юної слідчої, але маючи великий багаж досвіду, дівчина просто повинна дійти до суті.

Жінка-воїн керується жагою помсти, художник – мистецтвом, купець – любов’ю до пригод, шпигунка – необхідністю, а молодий вояка – обов’язком. Усі вони – зовсім різні люди. Однак їх долям судилося тісно сплестися. Життя кожного із них поставлено на карту у великому протистоянні двох імперій. Разом із головними героями у круговерть подій потраплять різні політики, пірати, торговці та, звичайно, прості люди.

Тема екології зараз дуже актуальна. Так думає і Наомі Кляйн – авторка трьох світових бестселерів. Письменниця провела чергову велику дослідницьку роботу, проаналізувавши роль великих корпорацій у блокуванні боротьби з кліматичними змінами. Кляйн упевнена, що багато хто із так званих «рятівників» світової екології займається популізмом, ігноруючи дійсно важливі проблеми. Серед них – багато відомих імен та компаній. 

Сергій Завалко
Журналіст, спортивний і літературний оглядач. Люблю ігрові види спорту, поезію і літературу. Пишу вірші. Читаю в основному поезію і художню літературу. Люблю жити, радіти життю, дізнаватися щось нове і активно відпочивати.

506 thoughts on “Озерна література: 10 книг від канадських письменників

    Залишити відповідь