10 уроків письменницької майстерності від Стівена Кінга

Фото: stephenking.com

“Король жахів” Стівен Кінг є одним із найпопулярніших письменників світу. Його успіх надихає авторів-початківців, які з пристрастю вивчають творчість Кінга. У чому секрет майстра? Чим його “страшилки” чіпляють читача? Що значить писати по Кінгу? У 10 відповідях зібрані рекомендації американського письменника для всіх, хто відчуває в собі авторську жилку.

1. Пишіть про що хочете, аби вам це подобалося.

Кінг відомий найбільше своїми хоррор-книгами, однак насправді у нього є твори різних жанрів: трилери, романи, детективи, апокаліптика, фантастика і навіть один молодіжний роман. Мабуть, тільки в комедії він не досяг успіху. Очевидно, що Кінг пише те, що хоче і коли хоче, а його постійні читачі будуть читати все, що він напише.

2. Найстрашніше не обов’язково те, що сидить під ліжком.

Жахи – цікава річ. Те, що лякає одну людину, не обов’язково налякає іншу. Кінг може зобразити страшними звичайні речі, які стосуються людства в цілому. Суть його здатності лякати в тому, щоб оголити страх людини і виставить його напоказ. Коли ви пишете хоррор, не думайте про те, що раптово може вискочити серед ночі; думайте, які наслідки цього будуть для людини.

3. Не бійтеся прозорості.

Кінг залишає короткі коментарі на берегах. Історія, ідея, перипетії письменницького процесу – це не лише безцінний матеріал для тих, хто вивчає його творчість, але і пізнання автора, можливість зазирнути йому в душу і зрозуміти людину.

4. Пишіть про те, в чому розбираєтеся. Почасти. Іноді.

Пишіть про те, що знаєте – це, мабуть, найбільш загальна рекомендація, яка зустрічається на кожному кроці. Насправді це дурість. Тому що якщо ми всі почнемо писати про це, то всі твори в світі стануть нудними і будуть про те, як письменник сидів і витріщався у вікно в очікуванні натхнення. Але досвід може вдало вписатися у текст і по можливості повинен використовуватися. Як робив Кінг: він вплітав у свої історії власні пристрасті, смертельно небезпечне ДТП, рок-н-рол, старіння. Нехай ці вкраплення не завжди очевидні, але вони слугують напрямними лініями історії. Їх реалістичність і пережиті емоції можуть зайняти кілька сторінок.

5. Ставте великі цілі. Або маленькі.

Кінг написав кілька об’ємних книг, і вони про великі речі. Це жахи, які наздоганяють героїв двічі за життя, трансформація людей і суміш жанрів. Коли треба, письменник створює грандіозну річ, а іноді достатньо розповісти історію. Часто з маленької історії народжується велика. Тобто масштаб історії диктує обсяг книги. Не має значення, 40 тисяч слів ви напишете чи 200 – головне, щоб жодне слово не було зайвим.

6. Пишіть завжди. Пишіть багато.

З-під пера “короля” вийшло 55 романів, 11 збірок оповідань, п’ять публіцистичних творів, сім повістей і дев’ять інших робіт (у тому числі ілюстрацій і коміксів). Виходить в середньому по дві книги на рік. Це на рік читання. І незважаючи на те, що не всі ці книги мають однакове визнання та успіх, у них завжди є шанувальники.

7. Голос так само важливий, як і зміст.

Кінг чудово знає, що історія повинна початися до того, як буде розказана. Значення має особа, від імені якого почнеться розповідь, кількість оповідачів і час. Кожна історія має бути написана у своїй манері й ніяк інакше.

8. Форма викладу так само важлива, як голос.

Проза Кінга не вважається експериментальною, а даремно. Деякі з найбільш зухвалих романів представлені у справді цікавих формах: фрагментація на зразок серіалів; подвійна публікація, коли одні й ті самі герої потрапляють у різні ситуації, а їх історії переплітаються у двох різних книгах; вкраплення жанрів засобів масової інформації – інтерв’ю або газетної статті. І кожен з форматів потрібен для розповідання певної історії. Загалом, не треба боятися грати.

9. Ви не зобов’язані бути собою.

Деякі з кращих робіт Стівена Кінга на зорі письменницької кар’єри були опубліковані під іншим іменем. Часто вони стосувалися більш темного боку того, про що зазвичай писав автор. Непогано мати голос, черех який можна випустити назовні справжній морок, без будь-яких оцінок і суджень (а потім можна прикінчити цей голос на сторінках іншої книги).

10. Читайте про чужий досвід.

У 2000 році Кінг випустив книгу On Writing, що являє собою автобіографію навпіл із путіником із письменницької майстерності. У ній детально описаний процес написання книги, домовленості з внутрішніми демонами і подолання викликів, які постають на шляху автора. Це книга про особистий досвід. Немає ніякого універсального рецепту, коли мова заходить про створення книги. Робочий процес одного письменника може бути кошмаром для іншого. Деякі роками працюють над доведенням до досконалості чернеток; інші за шість тижнів здатні написати книгу, а протягом наступного року переписують її наново. Навіть якщо ви не є фанатом Стівена Кінга, його поради безцінні для письменника, що намагається знайти свій шлях.

За матеріалами The Guardian

26 thoughts on “10 уроків письменницької майстерності від Стівена Кінга

    Залишити відповідь