Цукерберґів більше не буде

Щодо яких важливих істин дуже мало людей погоджуються з вами? Коли знайдете відповідь на це питання, зробіть це своєю візитівкою.

Пітер Тіль у книзі «Від нуля до одиниці: Нотатки про стартапи, або Як створити майбутнє» виглядає максималістом. Здається, що він перебільшує в усьому: розповідаючи про свій успіх у бізнесі як співзасновник PayPal та Palantir, про особисті статки у 2,2 млрд доларів і здобутки в освіті ― він бакалавр філософії у Стенфорді та доктор юриспруденції.

Важко повірити у його відверті лібертаріанські погляди, у енергетику, яка виходить за рамки, у його самовпевненість. І нарешті, у Тіля натхненне і всеохопне бачення майбутнього ― від тривалості людського життя до створення повноцінного штучного інтелекту. Усе це можна знайти у його книзі про стартапи, яку «Наш формат» видав українською 2015 року.

Щоправда, перебільшення цілком може бути заслугою Блейка Мастерза. Він зібрав конспекти лекцій свого вчителя Пітера Тіля, і вони разом уклали їх у видання.

«Від нуля до одиниці», безсумнівно, варто читати, навіть якщо ви не живете у світі стартапів та венчурних інвестицій. Це все одно, що випити потрійний еспресо натщесерце: він теж змушує вас почуватися надлюдиною, пробудитися ― принаймні тимчасово. Потрійний еспресо вприскує у кров кофеїн, і ви відчуваєте, як він біжить вашими судинами. Пітер Тіль вселяє у вас ідеї – і це куди більш відчутно.

Книга написана на двох рівнях. По-перше, це чудовий зразок чтива на тему бізнесу. По-друге, це повноцінний політичний маніфест. Щоб читати «Від нуля до одиниці» лише на одному з рівнів, доведеться докласти зусиль ― настільки вони переплетені.

Перше, на що Тіль звертає увагу: ви зміните світ, лише якщо розвинете якусь ідею з нуля. Тільки так можна змінити правила гри і стати у ній переможцем. Пітер Тіль вводить нове розуміння монополії. У його версії це позитивне явище, яке відкриває новий, цінний ринок. Це акт творення. До певної міри тут відчутна філософія Айн Ренд, хоча сам Тіль у тексті заперечує це.

Чи автор використовує слово «монополія», лише щоб нас спровокувати? Імовірно, але таким чином йому вдається привернути увагу ось до чого: бізнес стає успішним, коли він об’єднується, а не конкурує. Пряма конкуренція висмоктує сили. Натомість об’єднання додає цінності: компанія може поставити вмотивовану і високу плату за свої послуги чи товари. У короткостроковій перспективі це здається страшенно негуманним і несправедливим, але тільки тоді, ― каже нам Тіль, ― економіка буде зростати у геометричній прогресії.

Як так виходить? «Творчі монополісти», як він їх називає, дають споживачам ширший вибір, створюючи нові рівні достатку. Тіль пише, що прогрес людства побудований на монополіях, які вигідно відрізнялися від решти представників галузі. «Усі щасливі компанії різні», ― перефразовує він Толстого.

На думку автора, найважливіше завдання бізнесу ― створення нової цінності ― не можна вкласти у формулу. Тіль розповідає про найуспішніші бізнес-проекти останніх п’ятдесяти років і зауважує, що вони всі різні. Він наводить приклади Річарда Бренсона, Говарда Г’юза, Білла Ґейтса та Стіва Джобза, навіть Елвіса Преслі, Леді Ґаґи, Майкла Джексона та Брітні Спірс. Єдине, що їх об’єднувало тоді і зараз, на думку Тіля, ― це їхня відмінність, неповторність.

Він крок за кроком пояснює, у чому може полягати успіх. При цьому Тіль наголошує: це не рецепт. Монополія, про яку він говорить у своїй книзі, обов’язково повинна бути творчою і неповторною в усіх сенсах.

Все ж деякі поради автор дає. Прочитавши книгу, ви отримаєте сім елементів, які допоможуть створити успішний проект. Під кінець Пітер Тіль підсумовує їх, сформувавши сім питань, які треба поставити собі ще до початку. Навіть якщо ви не збираєтеся запускати бізнес, вони вам знадобляться. І найменший проект, на думку Тіля, приречений, якщо в ньому не буде цих сімох складників: пропорції ті ж. А вже які саме елементи потрібні кожному проекту ― читайте у книзі.

Імовірно, якісь ідеї Пітер Тіль запозичив у інших людей. Подекуди, я переконана, у Айн Ренд, чию причетність він заперечує. Але «Від нуля до одиниці» ― цікаве і корисне чтиво не лише через це. Книга освіжає і збуджує розум. Пітер Тіль через текст змушує вас думати, а це найважливіше. Він надихає подолати власний рубіж від нуля до одиниці.

Катерина Кролевська

Купити в Yakaboo.ua

15 thoughts on “Цукерберґів більше не буде

    Залишити відповідь