Художні новинки від українських видавців: дівчина із перловою сережкою, антиутопія та Подерв’янський

Ми вже розповідали про новинки із жанру нон-фікшн, а тепер прийшла черга художньої літератури. Цього літа і далі процвітає тенденція з минулого року – перекладних творів. Видавці беруться за нові та вже не зовсім світові бестселери та повертають їх до життя в українському просторі. Серед новинок – історія про дівчину із перловою сережкою від Трейсі Шевальє, новий Кінг та четверта частина перекладу “Пісні льоду і полум’я”, а також вихід українського перекладу шведської антиутопії Карін Бойє. І на вершині цього торту новий роман Яни Дубинянської та повне зібрання творів Леся Подерв’янського.

“Дівчина із перловою сережкою” Трейсі Шевальє (ВСЛ)

В слід за історією “Щигля” із картини Фабріціуса, яка ожила в романі Донни Тартт, ВСЛ видає роман про інший ще більш відомий витвір мистецтва “Дівчину із перловою сережкою” голландського майстра Яна Вермеєра. Роман американо-британської письменниці Трейсі Шевальє розповідає про долю дівчини із картини. Яку вона уявила в образі служниці. Історія в наших краях не геть нова. У 2003-му роман екранізували із Скарлетт Йохансон та Коліном Фертом у головних ролях.

“Свій час” Яна Дубинянська (ВСЛ)

Кожен новий роман українського письменника – це подія. Навіть, якщо його переклали із російської. Яна Дубинянська – письменниця із Криму, пише російською та українською у жанрі фантастики. Видавці про роман: “…має кілька захопливих сюжетних ліній, дії його відбуваються у різних часових та просторових межах. Уважні поціновувачі літератури з задоволенням помітять у ньому цілком упізнаваних персонажів літературної тусовки, вгадають найулюбленішу книжкову подію країни і, звісно ж, старовинне і таємниче місто, що його охороняють кам’яні леви.”

“Супергерої” Олена Гусейнова (ВСЛ)

Друга збірка молодої поетеси Олени Гусейнової. Видавці розповідають: “Тексти рухаються в ній від ретро-іміджів до вкрай сучасних образів.  Герої рухаються містом, яке то засинає, то прокидається. Любовне життя, особиста міфологія, потреба і неможливість дому зникають в недосяжному «там». І проявляються в  невиразному «тут» як круті костюми та маски, як неослабна рішучість йти проти натовпу, як закони гравітації та квантової механіки. Головна суперсила героїв книжки в тому, щоби знати і пам`ятати. Бетмен пам’ятає, що не може просто вбити Джокера. Спайдермен знає, що просте життя не починається ніколи.” Інтригує.

Книга "ПЗТ" Лесь Подерв’янський

“ПЗТ” Лесь Подерв’янський (Наш формат)

ПЗТ– це найповніша канонічна збірка творів метра обсценної лексики. Шанувальники зацінять. Наш формат серйозно поставився до завдання, і створив окремий сайт присвячений створенню цього видання. Від переписок із письменником, вигадування назви (для якої ще й конкурс на ФБ започаткували – хто вигадає найцікавішу розгадку абревіатури ПЗТ) та затвердження обкладинки. Повне зібрання займає 416 сторінок.

“Каллокаїн” Карін Боє (Видавництво Жупанського)

“Каллокаїн” – роман-антиутопія, який згадують разом із “Ми” Євгенія Замятіна, «Прекрасний новий світ» Олдоса Хакслі та “1984” Джорджа Орвелла, який вийшов через 9 років “Каллокаїну”. Карін Боє – шведська письменниця та перекладач. Роман написала в 1940 році, через рік покінчила життя самогубством. Перед тим жила в Радянському союзі та Німеччині, де панували тоталітарні режими.  Дія роману відбувається у 2000-х роках. У суспільстві панує ідея про те, що особистість повністю належить системі. А протистоїть зовнішньому ворогові. Видання Друг читача: “Оповідь ведеться від імені вченого Лео Каля, який винайшов сироватку правди (Каллокаїн). За той час, поки речовину тестують на людях, головний герой розуміє, що не всі громадяни Всесвітньої держави мислять загальноприйнятими категоріями. Деякі з них переконані в тому, що є інша держава, де панують любов, дружба й свобода”.

“Бенкет круків. Пісня льоду й полум’я. Книга четверта”  Джордж Р.Р. Мартін(КМ-Букс)

Фантастична сага “Пісня льоду й полум’я” давно завоювала серця читачів у всьому світі, перекладена більш як на 20 мов і продається мільйонними накладами. Четверта книга циклу – «Бенкет круків» – це перший крок до примирення у роздертому чварами королівстві, з руїн якого постають нові хисткі союзи й альянси, та поки переможці плетуть небезпечні інтриги, їх може зненацька заскочити справжній ворог.

Крадії - Фолкнер В.

“Крадії” Вільям Фолкнер (КМ-Букс)

Опублікований 1962 року роман «Крадії» став останнім твором видатного американського письменника Вільяма Фолкнера, що певним чином підсумував його літературну кар’єру. 1963 року цей крутійський роман завоював другу для цього автора Пулітцерівську премію.

Око тигра

“Око тигра. У пошуках скарбів” Вілбур Сміт (КСД)

Пригодницький роман південноафриканського письменника Вілбура Сміта розповідає про колишнього солдата Гаррі Флетчер, який проміняв війну на спокійне життя. Але чарівна жінка та люди з його минулого втягують його в небезпечну авантюру. У Гаррі не залишається вибору – він повинен переграти своїх супротивників і підняти з дна дорогоцінний вантаж. Адже той, хто заволодіє скарбом, не тільки розбагатіє, але й залишиться живий.

Не йди

“Не йди” Маргарет Мадзантіні (КСД)

Бестселер італійської письменниці та акторки. Написаний у 2001 році. Отримав одну із найпристижніших італійських літературних премій Стрега. КСД про роман:Не буває нещасного кохання. Буває важке, гірке, божевільне й смертельно небезпечне. Його кохання було безумством. Нестримна пристрасть до нещасної нужденної емігрантки спалахнула в серці успішного лікаря і чудового сім’янина.”

Талісман

“Талісман” Стівен Кінг, Пітер Страуб (КСД)

Роман Стівена Кінга написаний у співавторстві із Пітером Страубом, автором романів у жанрі жахи, триллер та містика.  Території — містичне місце, де кожна людина має Двійника. Саме туди прямує Джек, хлопчисько, який прагне знайти загадковий Талісман, щоб зберегти життя власної матері. Проте на Територіях вона є могутньою Королевою, про що хлопець тим часом не знає. Неймовірні пригоди, жахи, небезпека, магія перевтілення — усе це трапиться в нього на шляху. Але що ж коїтиметься в реальному світі, доки хлопчина виконуватиме своє завдання? Чи встигне він врятувати матір і чи не втратить себе при цьому?

Дитячі новинки очікуйте в наступному огляді.

Матеріал підготовлено в межах спецпроекту з виданням lb.ua

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

13 thoughts on “Художні новинки від українських видавців: дівчина із перловою сережкою, антиутопія та Подерв’янський

    Залишити відповідь