Топ-5 оригінальних книжкових героїв за Адамом Ґрантом

фото: whartonmagazine.com

“Ти не особливий. Ти не є прекрасною та неповторною сніжинкою. Ти така ж сама органічна речовина, схильна до розкладу, як і всі інші”,  – казав Тайлер Дерден із “Бійцівського клубу”. Проте науковець Адам Ґранта має трішки інші погляди на оригінальність. У книжці “Оригінали. Як нонконформісти рухають світ” він досліджує питання, чим люди із оригінальним типом мислення відрізняють від решти. За Ґрантом їх об’єднує: бажання не приймати ситуацію за замовчуванням та радикальний характер, який допомагає їм виділятися із натовпу.

У процесі читання “Оригіналів” журналістка видання bustle.com Шон Фіцпатрік дослідила наскільки оригінальними є герої її улюблених книг за шкалою Ґранта. Обрала п’ять героїв та п’ять рис, на яких фокусується дослідник.

1. За замовчуванням – не варіант

Герой: Гекельбері Фінн, “Пригоди Гекельбері Фінна” Марк Твен

За Ґрантом помітна ознака оригінальної людини – відмова приймати щось за замовчуванням та пошук нових варіантів. Оригінали, замість того, щоб приймати речі, такими як вони є, намагаються зайти нові шляхи для вирішення проблем в існуючій системі.

Гекельбері не слухає внутрішній голос мудрості, а вирішує робити так, як він вважає за потрібне, і допомагає Джиму втекти, не дивлячись на те, що він буде замішаний в криміналі, допомагаючи йому втекти із рабства. Його відмова від дії за замовчуванням (адже допомога рабу втекти прирівнюється до крадіжки майна рабовласника) та використання альтернативи (допомога Джиму, адже той дбав про нього) – робить його найбільш оригінальним героєм роману.

2. Вигадуй багато ідей

Герой: Вайолет Бодлер із  A Series of Unfortunate Events (“Лихо та й годі”) Лемоні Снікет

Ґрант цитує професора Роберта Саттона: “Оригінальні мислителі вигадують багато ідей, які часто нічим не закінчуються і призводять до невдач. Але це того варте, адже вони генерують серед цієї купи ідей обов’язково будуть по-справжньому нові”. Не всі ідеї оригіналів гарні, але завдяки їхній кількості, із цієї вибірки завжди знайдуться ті, що закінчаться успіхом.

Найстарша із сиріток Бодлер протягом усієї серії пригод вигадує варіанти, як врятувати її брата та сестру від страшного графа Олафа. Не всі її ідеї ідеальні, проте їх кількість вражає. Навіть, якщо її ідеї не спрацьовують за планом, вони усе рівно допомагають появі все нових ідей для порятунку сиріт.

3. Не мовчи

Героїня: Елізабет Беннет, “Гордість і упередження” Джейн Остін

Коли в оригіналів не усе добре на роботі чи в особистому житті, вони мають два варіанти: намагатись щось змінити або втекти, і знайти щось краще. Попри те, чи оригінали хочуться змінити систему, в яку вони не вірять зсередини чи піти на пошуки кращих можливостей, вони мають одну спільну рису: “вони обирають діалог замість мовчання”. Вони не соромляться сказати, чого вони хочуть, і краще переживуть висміювання. Замість того, щоб мовчки думати, що щось не так.

Улюблена героїня Джейн Остін не та, хто буде спокійною, коли все йде не так, як їй хочеться. Одна із речей, за які ми любимо Ліззі – те як вона висловлює свої думки та відповідає, навіть якщо це єхидні коментарі Містера Дарсі чи знущання Містера Коллінза. Ніхто не може змусити мовчати Ліззі (навіть мати, яка дуже намагається це зробити), і впертість – є головною рисою її оригінальності.

4. Приступай до роботи…Завтра 

Герої: Джек Дулуоз, Рей Сміт та інші герої романів Джека Керуака.

Вітання, прокрастинаторам світу, ви не ліниві, ви лише досліджуєте риси оригінальних думок! Ґрант пише: “Перерва посеред пошуку ідей чи писання допоможе із дивергентним мисленням, а додатковий час допоможе ідеями доспіти”. Це також може зіграти й в протилежному напрямку: багато оригінальних мислителів не беруться за свої відкриття чи теорії, аж поки не буде пізно.

Якщо хтось і знається на прокрастинації, так це численні альтер-его Джека Керуака. Оповідачі його історій залишають усе позаду разом із роботою, щоб поринути в тривалі гуляння із випивкою та жінками. Але хто каже, що ці перерви для розпусти не допомагають письменницькому процесу? Не кажіть мені, що ви не прокрастинували схожим чином у студентські роки.

5.Будь радикальнішим

Герой: Піта Мелларк, “Голодні ігри” Сюзанна Коллінз

Радикали – це зазвичай люди з оригінальним способом мислення, але часом і їм треба зробити крок назад, щоб бути успішними. Дослідники Дебра Меєрсон та Маурін Скаллі визначили, що щоб досягти успіху, оригіналам потрібно мати радикальний характер. Вони вірять в цінності, що відштовхуються від традицій та ідей, та йдуть проти цього, а з часом вчаться вгамовувати свою радикальність, та презентувати свої погляди та ідеї більш м’якими шляхами та придатними для широкої аудиторії.

Катніс Евердін могла би бути Переспівницею, але її презирство до народу Капітолію та відмова грати в ігри не сприяє прихильності аудиторії. Їй потрібний Піта, не менш підривний, як вона сама, але готовий спілкуватись із великою аудиторією. І саме він врятував себе та Катніс в іграх та здобув для них любов Панему.

Джерело: bustle.com

До 22 липня книжку “Оригінали. Як нонконформісти рухають світ” можна замовити за зниженою ціною в рамках передпродажу на Yakaboo.ua.

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

9 thoughts on “Топ-5 оригінальних книжкових героїв за Адамом Ґрантом

    Залишити відповідь