Топ-10 новинок тижня від Yakaboo.ua

На носі ще половина літа – час запійного читання в парках, садах і гамаках. Добре, що цей дорогоцінний час є чим заповнити. Наприклад, новим романом Річарда Фленагана про австралійських полонених, меланхолійними оповіданнями Сергія Осоки, або романом Олександра Жолковського, в якому він розбирає своє життя, як літературний твір, а може вже відомим романом Себастьяна Баррі «Скрижалі долі», як раз перед швидким виходом його нового твору, автобіографічної есеїстикою Людмили Улицької, або поринути в нехудожнє читання і дізнатися, чому нації занепадають в бестселері від Нью-Йорк Таймс.

1.Ричард Флэнаган «Узкая дорога на дальний север»,  Эксмо, 2016, 416 с.
У цьому романі, який Ентоні Грейлінг, член журі Букерівської премії 2014 року, назвав шедевром, письменник з Австралії Фленаган розповість про долю австралійських військовополонених, кинутих на будівництво сумнозвісної Дороги смерті. Дороги, яка забрала життя десятків тисяч людей, загиблих в нелюдських умовах далеко від дому. Але це не просто розповідь про трагічні часи – це історія любові, смиренності та відваги. Це книга про те, що може зробити людина, яка повірила, що шанс на майбутнє існує.

2.Александр Жолковский «Напрасные совершенства и другие виньетки», АСТ, 2015, 544 с.

Відомий російсько-американський філолог Олександр Жолковський в книжці «Марні досконалості» розбирає своє життя – за допомогою тих самих прийомів, які раніше застосовував до аналізу чужих творів. Та ж нещадна доброта, самозамилування і самоїдство, блиск і ризик. Борис Пастернак, Ернест Хемінгуей, Дмитро Шостакович, Лев Гумільов, Олександр Кушнер, Сергій Гандлевський, Михайло Гаспаров, Юрій Щеглов і багато інших – співрозмовники автора і герої його спогадів, захоплених, цинічних і завжди бездоганно викладених. Ця проза цікава, непередбачувана і, за словами його заочної супротивниці Ахматової, рівно настільки безсоромна, щоб наблизитися до поезії. (Д. Биков)

3.Себастьян Барри «Скрижали судьбы», АСТ, 2013, 416 с.

Роман Себастьяна Баррі «Скрижалі долі» – це два щоденники, лікаря психіатричної лікарні та його старої пацієнтки, яка вже кілька десятків років мешкає в будинку скорботи, але зберегла ясність розуму і відмінну пам’ять. Перед нами історії двох людей, їх любові та болю, радощів і страждань, мук совісті й моральних пошуків. Доля переплела їх життя, і читачеві належить з’ясувати, наскільки заплутаним виявився цей вузол.

4.Людмила Улицкая «Священный мусор. Поднимаясь по лестнице Якова», АСТ, 2016, 478 с.

Книга автобіографічної прози та есеїстики писалася-збиралася Людмилою Улицькою в цілому більше двадцяти років, паралельно з «Сонечкою», «Казусом Кукоцького», «Даніелем Штайном …», «Зеленим шатром». Тим цікавіше побачити, як зі «сміття життя» виростає література і як він стає для автора «священним», і вже неможливо викинути нічого – ні осколки й черепки минулого, ні думки, ні досвід, ні знання, ні здогади, ні придбання, ні втрати…Ця книга – безстрашна в своїй відвертості й довірливості. Улицька вперше пускає в свій світ читача, вступає з ним у діалог не тільки за допомогою художніх образів, а прямо і довірливо – очі в очі. До книги увійшли нові тексти про роман «Лестница Якова».

5.Себастьян Фолкс «Пташиний спів», Книжный клуб «Клуб семейного досуга», 2016, 592 с.

Роман британського письменника Себастьяна Фолкса 1993 року.  Страшна світова війна, з якої почалося ХХ століття, через багато десятків років ще відлунює у долі Елізабет Бенсон. Випадково знайдений щоденник давно померлого діда, учасника битви при Соммі, сапера-тунельника, чия війна велася і під землею, лишив її спокою. У плутанині спогадів тих небагатьох, хто ще живий з учасників тієї бійні, у нерозбірливій павутині письма Елізабет шукає розгадки таємниць своєї родини: фатальної пристрасті, вірного кохання, мужності й самопожертви, невідплатного боргу перед тими, хто не дожив до миру кілька годин. «Спів птахів» є частиною трилогії, яка включає також романи «Шарлотта Грей» та «Дівчинка і Золотий Лев». Вперше українською.

6.Джон Рэктор «Пропавшая»,  Аграф, Профит Стайл, 2016, 320 с.

Американський письменник Джон Ректор – автор кількох бестселерів, написаних в детективному жанрі. Його роман «Забуті речі» в 2013 році отримав Міжнародну премію за найкращий трилер. «Крижаний поцілунок» відібраний Голлівудом як сценарій до кінофільму. Ректор – один з найбільш популярних авторів в цьому жанрі. Його твори перекладено багатьма мовами. Зникла Діана, дружина головного героя Джейка. Він письменник, викладає в університеті. Людина обдарована, але в юності мала зв’язок із кримінальним світом. Навколишні переконують Джейка, що всі його біди пов’язані з похмурим минулим. Чи так це? Куди поділася Діана? Які ще потрясіння доведеться пережити Джейку? Чи зустрінуться знову наші герої? Відповіді в романі Джона Ректора.

7. Аноним «Канал имени Москвы. Лабиринт», АСТ, 2016, 320 с.

Цю книгу чекали десятки тисяч читачів, полонених «Каналом імені Москви», – найкращим циклом року, книгою-потрясінням від таємничого Аноніма, про якого відомо лише, що це майстер магічного реалізму, який блискуче змагається з головними метрами жанру. Поневіряння серед чудес триває, але на шляху до міфічної Москви таїться древній Лабіринт, про який говорять, що він хижий і що він живий, і що немає з нього виходу. І десь є Священна Книга, в ній начебто вказано ключ, але таємний код пророчого тексту стереже зловісне братство ченців, на рахунку якого вже не один злочин…Човен пливе широкими темними водами Пироговських морів, і страшна розгадка зовсім поруч. А десь у високій дзвіниці Ікші, відрізаного туманом міста тіней і бачень, жінка-воїн теж все ближче підходить до розгадки, яка загрожує поміняти все уявлення про минуле і майбутнє, про життя і смерть, й про тендітну вразливу і могутню силу, що пов’язує все в одне ціле.

8. Валери Тонг Куонг «Провидение»,  Эксмо, 2016, 224 с.

Роман французької письменниці Валері Тонг Куонг «Провидіння» («Небо належить всім»), що вийшов у видавництві «Сток» в 2008 році, нагороджений премією Femina як найкращий роман року. Що може об’єднати матір-одиначку, яка працює секретаркою і найбільше на світі боїться, що її звільнять; відомого продюсера, який сподівається, що одруження на примхливій ​​красуні дозволить йому почати життя з чистого аркуша; немолодого архітектора, якому напередодні лікар повідомив про смертельний діагноз; дівчину-юриста, яка вважає, що чорний колір шкіри завадить їй зробити кар’єру? Звичайно, у звичайному житті у них навряд чи може бути щось спільне. Але доля, відома вигадниця і пустунка, перетасувала карти й змусила їх зустрітися паризькому госпіталі й кожному з них подарувала шанс на щастя.

9.  Джеймс Робінсон, Дарон Аджемоглу «Чому нації занепадають? Походження влади, багатства і бідності», Наш формат, 2016, 472 с.

«Чому нації занепадають?» – не просто бестселер New York Times і Wall Street Journal, але й одна з найкращих книг 2015 року за версією Марка Цукерберга і входить до списку mustread-літератури Білла Гейтса. У 2012 році книга увійшла до короткого списку премії Financial Times Business Book of the Year. Книжка охоплює: економіку, політику, історію, світоглядну літературу, нерівність, фінанси, розвиток, розподіл капіталу. Ґрунтуючись на п’ятнадцятирічних дослідженнях в галузі історії, політології та економіки, автори легко і доступно пояснюють, чому економічний успіх держави не залежить від культури, клімату або географічного положення. Аджемоглу і Робінсон переконані, що країни стають успішними тому, що їх громадяни повалили владну еліту і створили товариства, де головною цінністю стали рівні економічні й політичні права кожного. На їхню думку, саме свобода робить світ багатшим.

10. Сергій Осока «Нічні купання в серпні»,  Видавництво Старого Лева, 2016, 224 с.

Перша прозова збірка Сергія Осоки (1980 року народження) в основному збудована на буттєвих сюжетах і образах тих людей, які в дитинстві або юності пережили голодування, а за часів своєї старості переживають інші напасті: хвороби, безсилля, черствість, непорозуміння, відчуження. Автор майстерно пов’язує їх в стосунках з дітьми, внуками й правнуками – ще такими недосвідченими, а вже зарозумілими, і ці зв’язки, скріплені непоказною любов’ю, зачіпають читача до глибини душі та повертають його до особистого досвіду. Графічний реалізм і тонка лінія містики, неусвідомлене пробудження прагнення до любовних пестощів і усвідомлення швидкоплинності любовних спокус, краса молодості й потворність старості, муки пізнання і гіркота розчарувань – все згармонізовано разками слів на міцній волосіні задуму.

Про ці та інші новинки Yakaboo.ua ви можете також почути щосереди о 18:00 в програмі «Книжное сословие» з Юрієм Володарським на радіо Nostalgie 99 FM

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

11 thoughts on “Топ-10 новинок тижня від Yakaboo.ua

    Залишити відповідь