Серпень у розпалі: новинки нон-фікшн від українських видавництв

Що готують із художньої літератури українські видавці на серпень-вересень ми вже розповідали в попередньому огляді. Тепер надійшла черга нехудожньої літератури, нон-фікшн. І вибір тут різноманітний: автобіографія Олівера Сакса, новий переклад Джеймі Олівера, мандри Логвиненка та репортажі із серії Наші 20ті, Малколм Гладуелл, мемуари лікаря про боротьбу із раком легенів, науково-популярні книжки із психології та фізики, та ще багато захопливого!

Strimgolov_istoriya-odnogo-zhyttya

Олівер Сакс “Стрімголов” (Наш формат)

Наш формат не припиняє тішити та дивувати. Ось-ось вийде переклад мемуарів письменника та лікаря Олівера Сакса.  У книзі «Стрімголов. Історія одного життя» один із найголовніших популяризаторів медицини — геніальний невролог Олівер Сакс — постає перед читачем «без цензури», можливо, у трохи незвичних як для лікаря амплуа. Його мемуари — відверта розповідь про складні життєві перипетії сором’язливого й дещо нетовариського чоловіка, який завдяки поєднанню особистого й професійного досвіду здобуває унікальну чутливість до стану інших людей (і не лише своїх пацієнтів). Ця книга — про найважливіші події, знакові зустрічі, важливі місця та людей, які зробили Сакса саме тим, ким він був.

Сет Годін “Усі ми трохи дивакуваті. Міф про масовість та кінець конформізму” та “Пробуй, не зупиняйся. Коли ви востаннє робили щось уперше?” (Наш формат)

Щойно з друку вийшли дві новинки від гуру інтернет-маркетингу Сета Годіна у видавництві Наш формат. «Усі ми трохи дивакуваті» – маніфест неформатності, заклик бути собою та посібник з виживання у сучасному світі. Автор власним прикладом демонструє, як бути дивакуватим та використати свою унікальність на користь. “Пробуй, не зупиняйся. Коли ви востаннє робили щось уперше?”– маніфест про те, як, зрештою, припинити виконувати вказівки «згори», узяти ініціативу у свої руки і почати робити те, чого хочете саме ви. Це заклик побороти свій первісний страх перед незвіданим і заявити про себе, запустити новий проект, узятися за справді важливу і цікаву справу.

Джеймі Олівер “Готуємо з Джеймі” (ВСЛ)

Видавництво Старого Лева готує ще одну книжку (у минулому році виходила “Смачні страви за 30 хвилин від Джеймі” відомого британського кухаря Джеймі Олівера. Саме той, хто по-справжньому отримує задоволення від приготування їжі, підкаже вам як стати шеф-кухарем на власній кухні. Всесвітньовідомий британський кулінар переконаний, що з його книгою ви пізнаєте основи кухарського мистецтва, навчитеся обирати продукти і готувати з них, навіть якщо ви новачок у цій сфері.

Арт-бук «Скриня. Речі сили» (ВСЛ)

Арт-бук «Скриня. Речі Сили» — це спроба систематизувати те, з чого колись складався світ наших бабусь і що невблаганно зникає з нашого життя, наче міфічна Атлантида. Речі ужиткові, але настільки прекрасні, що мимоволі погоджуєшся із визначенням «неземна краса». Вони справді родом з «кращого світу» і служать нам порталами у «paradise city where the grass is green and the girls are pretty»*. Ми об’їхали цілу країну у пошуках народних скарбів та уклали список українського must have: того, що повинно бути у серці і в хаті кожного українця.

Жайме Ларнер “Акупунктура міста” (ВСЛ)

Книжка Жейме Лернера, бразильського архітектора українського походження, консультанта ООН із питань міського планування та політичного діяча про те, як перетворити міс­то на затишний і улюб­лений дім. Ставши мером занедбаного і похмурого мегаполіса, Лернер із однодумцями спромігся перетворити його на квітучий парк, переконавши городян, що й промислове місто здатне дарувати насолоду, комфорт і відпочинок.

Богдан Логвиненко “Перехожі. Південно-Східна Азія” (ВСЛ)

ВСЛ заінтригувало обкладинкою та книжкою про подорожі журналіста (та вже автора книжки “Saint Porno. Історія про кіно і тіло”, новинки цьогорічного Книжкового Арсеналу). Цього разу тема очікувана, але не менш бажана. Історія подорожей Логвиненка Південно-Азією. А подорожей було багато, а історії його цікаві (у цьому вже всі пересвідчились із цього фейсбук-сторіз). Логвиненко про книжку: “Історія її написання почалася більше трьох років тому, там є кілька текстів, що були написані задовго до появи самого проекту “Перехожі”. У цій книзі п’ять країн. Лаос, Таїланд, В’єтнам, Малайзія, Сінгапур. Де Індонезія? Ще буде. Зовсім інакша. Думаю, наступного року. Ця книга – приклад того, як фейсбучні історії можуть несподівано вийти друком.”

Репортаж 20-ж “Шляхи під сонцем”, Майк Йогансен “Подорожі філософа під кепом” (Темпора)

Ще дві репортажні новинки обіцяє видавництво “Темпора”. У рамках початої минулого року серії видання невідомих творів 20-х років вийде збірник репортажів, а також окремий збірник репортажів улюбленця упорядниці Ярини Цимбал Майка Йогансена.  Упорядниця розповідає: “В антології «Шляхи під сонцем» буде п’ять текстів, жоден із них після 1932 року не передруковувався. Чотири репортажі виходили окремими книжками, а один — зате двох авторів — так і залишився в журналі 1927 року. Ось такі були обкладинки цих книжок у 20-х, а ось така буде наша обкладинка. Ще в книжці будуть біографії наших авторів, іноді просто неймовірні, і фото, іноді просто красивенні 🙂 Будуть Персія, Донбас, Азов, Стамбул, Суец, Тайвань, Японія, Владивосток, Арктика, Польща, Німеччина, Скандинавія й Італія. Буде все!” А рахуючи, що період 20-30 років був одним із найбільш плідних в українській літературі, обидві збірки мають бути надзвичайно цікавими.

Манфред Лютц “Блеф! Фальсифікація світу” (Видавництво Жупанського)

У рамках серії NonFiction Видавництво Жупанського обіцяє до Форуму перше українське видання книжки дуже популярного і відомого у всьому світі німецького психіатра, письменника і теолога Манфреда Лютца “Блеф! Фальсифікація світу” у перекладі з німецької Олександри Мельник. “Що коли б увесь світ виявився фальсифікацією? Якщо б усе довкола нас, навмисно чи ні, було б єдиною величезною фальсифікацією? Якби ми жили у штучному пластиковому світі, за яким залишалась би прихованою власне істина?”
Але не треба хвилюватися, автор не з’їхав з глузду, навпаки, він — психіатр. Проте він бачить очевидні докази того, що у світі, в якому ви живете, щось не так. Реальною виявляється моторошна підозра, що панує шахрайство, яке породжує подальший обман. І це шахрайство більшою чи меншою мірою стосується нас усіх. Ця книжка має на меті його викрити, щоб наприкінці читач зміг звільнитися з тенет помилок, від ілюзій сприйняття, від нав’язаної брехні, які заважають бути самими собою.

Коли подих стає повітрям

Пол Каланіті “Коли подих стає повітрям” (КСД)

“Коли подих стає повітрям” вже входить до рейтингу 75 найкращих книжок за останні 75 років та перебуває на шостому місці серед найбільш популярних книжок в Amazon. Книжка є мемуарами 36-річного лікаря, який діагнозував у себе рак легенів 4 стадії. На сторінках книжки порушені серйозні філософські теми: чи варте життя того, щоб бути прожитим, що надає йому сенсу перед обличчям смерті, що означає виховувати нове життя, в той час, як інше згасає? Це неймовірно зворушливий твір, який знайде відгук у серці кожного, хто наважиться відкрити для себе цю історію.

Неординарні. Історії успіху

Малколм Гладуелл “Неординарні. Історії успіху” (КСД)

Надзвичайно популярний у всьому світі журналіст та поп-соціолог канадієць Малколм Гладуелл тепер українською. Усі книжки автора є в топі бестселерів за версіями The New York Times та The Globe and Mail. Що робить людей неординарними? Чи багато вирішує випадок у нашому житті? Як цілковито реалізувати свої таланти? Скільки годин наполегливої праці необхідно, аби стати кращим із кращих? Шокуючі, вражаючі, неймовірні приклади з життя Біла Ґейтса, одне з найвідоміших досліджень в історії психології – експеримент «Терміти» Льюїса Термана, біографії зірок канадського хокею та звички селян минулого сторіччя.

Мистецтво мріяти. Як отримати те, чого насправді бажаєш

Барбара Шер “Мистецтво мріяти. Як отримати те, чого насправді бажаєш” (КСД)

Барбара Шер – одна із найвідоміших лекторів із лайф-коучінгу. За майже 40 років перша з семи книжок-бестселерів Барбари Шер була видана мільйонами примірників та стала справжньою біблією для коуч-тренерів по всьому світі. Написані легко та натхненно, її твори допомогли мільонам людей стати успішними, краще зрозуміти себе й здійснити свої мрії, перетворивши їх на чіткі цілі та зробивши їх реальністю.

Психологія 101: Факти, теорія, статистика, тести й таке інше

Пол Клейнман “Психологія 101: Факти, теорія, статистика, тести й таке інше” (КСД)

Це видання – справжній путівник у світі класичної та сучасної психології для тих, хто вперше зацікавився цією наукою або прагне краще зрозуміти себе та поведінку людей. Отримати просте й розуміле пояснення складних наукових термінів, познайомитися з популярно та захопливо викладеними біографіями видатних науковців-психологів і основами їхніх відкриттів і теорій, які, власне, і сформували сучасну психологічну науку, дізнатися про класичні та скандальні наукові експерименти та безліч цікавих фактів, які були відомі лише тим, хто займається психологією професійно, допоможе читачу Пол Клейнман.

Сім основних уроків з фізики

Карло Ровеллі “Сім основних уроків з фізики”  (КСД)

Наукова революція, яка стрімко наближає людство до міжзоряних мандрівок, зробила фізику цікавою не лише для вчених. Ровеллі дає розуміння підвалин загальної теорії відносності, демонструє велич архітектури Всесвіту та розкриває основи фізики елементарних частин, квантової механіки і квантової гравітації, над таємницями яких б’ються фізики-теоретики. Автор надзвичайно яскраво й захопливо розповідає про головне: наука про Всесвіт не може бути нудною. Карло Ровеллі відомий італійський фізик-теоретик, який працює над проблемою квантової гравітації, та письменник, чиї науково-популярні статті у щотижневому додатку до Sole 24 Ore та у La Repubblica здобули такої популярності у читачів, що були видані у 2015 році окремою книжкою.

Дивовижні пригоди всередині тіла. Велика подорож від голови до п’ят

Гевін Френсіс «Дивовижні пригоди всередині тіла. Велика подорож від голови до п’ят» (КСД)

Ви гадаєте, що знаєте усе про своє тіло, але чи так це насправді? «Подорож людиною» – літературна карта людського тіла з культурної, філософської та медичної точок зору. Лікарняний досвід Френсіса у повній мірі відображений на сторінках даної книжки.

Матеріал підготовлено в межах спецпроекту з виданням lb.ua

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

27 thoughts on “Серпень у розпалі: новинки нон-фікшн від українських видавництв

    Залишити відповідь