Секрет антистрес-розмальовок. Чому дитяча забава раптом стала популярною серед дорослих

Фото: instagram.com/johannabasford

Успіх, що супроводжує розмальовки для дорослих, здивував не лише найбільш популярного їх творця британку Джоанну Басфорд, але й увесь світ. Чому раптом дорослі вдалися до дитинства і проводять вечори, розфарбовуючи квіточки, листочки і тваринок? Чому новини про вихід нової розмальовки збирають безліч лайків і захоплених коментарів? Чому ці книжки тримаються на верхівці рейтингів Amazon’а? Що особливого є в цих чорно-білих малюнках, через які люди, озброївшись кольоровими олівцями і ручками, готові відмовитися від давніх хобі і почати розмальовувати? Давайте спробуємо розібратися.

Зовсім недавно розфарбувати картинку дорослий міг собі дозволити хіба що разом із дитиною, та й то нишком, ніби соромлячись і побоюючись зізнатися самому собі, що це дуже навіть захоплююче заняття. Але раптом привселюдно видавці повідомили, що розмальовки не просто дозволені дорослій людині, але й корисні. Отримувати задоволення не заборонено.

Психологи стверджують, що художня діяльність сприяє самоспостереженню, самоусвідомленню і як наслідок – зняттю стресу. Плавні лінії, повторювані рухи, поєднання кольорів розслаблюють мозок, а сам процес діє на людину на кшталт медитації. До речі, одним із перших почав застосовувати розфарбовування як техніку розслаблення Карл-Густав Юнг. Вперше він намалював мандалу в 1916 році, а за два роки малював у своєму блокноті щодня. Надалі він усвідомив, що кожен малюнок відбиває його внутрішнє життя на даний момент. У підсумку вчений дійшов висновку, що подібна діяльність прокладає шлях до розкриття індивідуальності кожної людини.

Під час розфарбовування задіяні різні ділянки мозку – як ті, що відповідають за креативність, так і ті, що керують логічним мисленням. Водночас емоційність притуплюється, і ми цілком занурюємося у процес. З кожним рухом олівця тіло розслаблюється, в душі запановує спокій, і життя починається здаватися настільки ж яскравим, як створювана картинка, повсякденні турботи і негаразди відходять на другий план.

басфорд7

Беручи до уваги спосіб життя сучасної людини, мультизадачність, скажений темп, масиви інформації, час, відведений виключно для себе і для творчості, стає особливо цінним. Нехай це буде всього 20 хвилин, але в цей момент життя навколо завмирає, ми зупиняємося і поглядаємо всередину себе, вихоплюючи з надр себе справжнього.

Віднедавна в деяких країнах антистрес-розмальовки стали використовувати як терапію в місцях позбавлення волі та лікувальних установах. Вважається, що заняття малюванням допомагає реабілітації людей, які вимушено опинилися у складних обставинах. Вони отримують можливість відволіктися від труднощів і переосмислити своє життя, відкрити у собі нові таланти і отримати позитивні емоції. Розмальовки здатні сприятливо впливати на психічне і фізичне здоров’я людини. Багато хто зізнається, що розфарбовування допомагає подолати безсоння і депресію.

Читайте також: Людина-антистрес Джоанна Басфорд

Розфарбовування картинок, що містять безліч різних елементів, може також стати прекрасною можливістю проведення спільного часу з дітьми. Формат антистрес-розмальовок дозволяє одночасно працювати над одним малюнком кільком людям, а атмосфера спокою і затишку, спільна творчість зближують і звільняють від комплексів. Не виключено, що в процесі дитина повідає вам те, про що ви раніше і не здогадувалися.

басфорднью

Крім того, нове захоплення слугує об’єднувальним елементом для людей в різних куточках планети. Вони створюють групи і викладають в соцмережах свої роботи, щоб обміняти досвідом, отримати визнання і надихнути тих, хто ще не повірив у власні сили і терапевтичний ефект розмальовок. Адже у випадку з розфарбовування немає страху перед чистим аркушем і не обов’язково бути художником. Водночас кожна робота є неповторною та унікальною.

Читайте також: Розмальовки для дорослих. Як старий принтер допоміг Джоанні Басфорд завоювати світ

На додаток до розмальовок, що вже завоювали любов мільйонів по всьому світу, обертів набирає нова книжка Джоанни Басфорд “Загублений океан”, а також очікує публикації розмальовка для дорослих за мотивами історій про Гаррі Поттера.

57 thoughts on “Секрет антистрес-розмальовок. Чому дитяча забава раптом стала популярною серед дорослих

    Залишити відповідь