Нон-фікшн: 30 найцікавіших новинок до Форуму видавців

Заключний огляд після художньої прози (зарубіжної та української) та дитячої літератури до Форуму видавців. Так, на десерт ми залишили підбірку із якісного та щойновиданого нон-фікшину. Репортажі, книжки про здоров’я, батьківство та фізику, і ще багато усього цікавого.

Наш формат

1%d0%bf2

Стівен Левітт і Стівен Дабнер “Думай як фрік” (придбати)
Для успіху в сучасному світі треба не лише знати більше, працювати швидше, а й мислити оригінально. Бо виграє той, хто першим знайде нетривіальний розв’язок проблеми. Автори світового бестселера «Фрікономіка» Стівен Левітт і Стівен Дабнер пропонують читачам перелаштувати спосіб мислення і застосовувати нестандартні підходи до розв’язання різноманітних ситуацій.
У книжці зібрано маловідомі факти з історії, психології, економіки, а іронічний стиль не дасть читачеві нудьгувати.

Малала Юсуфзай та С’юзан Кейн “Я — Малала. Історія незламної боротьби за право на освіту” 
Доля жінки в Пакистані визначена наперед: бути покірною дружиною, догоджати чоловікові й виховувати дітей. Але 1997 року народилася «інакша» дівчинка. Вона хотіла ходити в школу, носити яскравий одяг і не ховати обличчя. В цей час владу в її рідних краях, в долині Сват, захопив «Талібан». За найменшу провину перед «законом» терористи карали людей побоями і навіть смертю. Героїня і авторка цієї книжки розуміла важливість освіти і боронила права жінок, за що й отримала кулю в голову… Її звуть Малала. І це тільки початок її історії…

Олівер Сакс “Стрімголов. Історія одного життя”
У книзі «Стрімголов. Історія одного життя» один із найголовніших популяризаторів
медицини — геніальний невролог Олівер Сакс — постає перед читачем «без цензури», можливо, у трохи незвичних як для лікаря амплуа. Його мемуари — відверта розповідь про складні життєві перипетії сором’язливого й дещо нетовариського чоловіка, який завдяки поєднанню особистого й професійного досвіду здобуває унікальну чутливість до стану інших людей (і не лише своїх пацієнтів). Ця книга — про найважливіші події, знакові зустрічі, важливі місця та людей, які зробили Сакса саме тим, ким він був.

Мері Шіді Курсінка “Виховання надзвичайної дитини”
Що робити, якщо ваша дитина надто активна, емоційна, вразлива, чутлива… словом, надзвичайна?
У цій книжці талановитий педагог і дбайлива мама Мері Шіді Курсінка ділиться з батьками унікальним досвідом, інформацією і стратегіями виховання, набутими за багато років роботи в дитячому центрі. Вона допоможе вам зрозуміти причини дивної поведінки дитини, знайти її сильні та слабкі сторони, гасити конфлікти й емоційні атаки, обрати школу, вирішити проблеми із засинанням і прокиданням тощо. Кредо авторки — «Розвиток, а не досконалість!» — вже стало базовим принципом виховання у мільйонах сімей по всьому світі.

Мартін Форд “Пришестя роботів. Техніка і загроза майбутнього безробіття”
У книжці футуролога з Массачусетського технологічного інституту Мартіна Форда йдеться про штучний інтелект і роботехніку, чиї можливості вже перевершують всяку уяву, руйнують стереотипи і конкурують з людським мозком. Автор скурпульозно досліджує технологічні інновації і моделює недалеке майбутнє, коли машини замінять людей і заживуть своїм життям. Ця книжка похитне віру читачів у абсолютну доцільність роботизації і спонукає задуматися над майбутнім людства.

Ласло Бок “Робота рулить! Уроки Google: правила гри у команді мрії”
Чому так багато людей хоче працювати в Google? Навряд чи їх спокушають тільки безкоштовні обіди. Google став роботодавцем мрії тому, що цінує своїх працівників, вдосконалює умови праці і створює плідне середовище для розквіту ідей. Для ґуґлерів робота не існує окремо від життя. Великі й малі компанії, високотехнологічні і цілком традиційні, можуть з користю для себе переймати цей приклад. Ласло Бок, директор Google по роботі з персоналом, на своєму досвіді показує, як набрати команду найкращих гравців, як зробити роботу ефективнішою, а людей щасливішими. Книжка стане в нагоді і працівникам, і різного калібру підприємцям, які хочуть розвиватися і вважають, що робота має приносити радість.

Віват

2%d0%bf

Ася Казанцева “В Інтернеті хтось помиляється” (читати уривок)

Ася Казанцева — наукова журналістка, блогерка, популяризаторка науки. Лауреатка премії в галузі науково-популярної літератури «Просветитель». Авторка бестселера «Хто б міг подумати! Як мозок змушує робити нас дурниці». У своєму новому творі Ася Казанцева продовжує досліджувати різні дискусійні питання. Легко й невимушено, проте науково обґрунтовано, вона аналізує усталені міфи, до яких ми вже встигли призвичаїтися, і доводить їх шкідливість.Чи справді м’ясо шкідливе для здоров’я? Ви переконані, що акупунктура є панацеєю від усіх хвороб, а щеплення призводить до аутизму? І ладні погодитися з думкою, що чоловіки розумніші за жінок? Перш ніж подумки відповісти на ці запитання, розгорніть книжку. Обіцяємо, вам буде цікаво про все це дізнатися. І не тільки про це!

Артем Чапай “Тато в декреті”

Це концентрат років особистого досвіду батька двох синів, зокрема року з гаком у відпустці з догляду за дітьми, опис радощів і клопотів догляду за дітьми, у поєднанні з історіями інших людей. Як можна водночас відчувати ніжність і скреготати зубами від того, що тобі «виносять мозок»? Чому, навіть пішовши в декрет, чоловік лишається у привілейованому становищі порівняно з жінкою? Чи є у тат батьківський інстинкт? Чому Україна просто-таки створена для чоловіків із немовлятами? Чим реальність батька в декреті відрізняється від досвіду матері? Ось лише кілька з сотні запитань, на які відповідає ця книжка. Ще десятки питань автор ставить, сам не знаючи відповідей.

Діма Зіцер “Свобода від виховання”

Чи знаєте ви, що для гармонійного розвитку дітей потрібна не так педагогіка, як логіка? І що найкраще в житті з дитиною трапляється не завдяки, а всупереч так званому традиційному вихованню? Досвідчений педагог Діма Зіцер не перший рік вивчає взаємодію дорослих і малих людей. У книжці «Свобода від виховання» він розповідає , як повернути радість від спілкування з дітьми, і доводить , що ростити їх — це цікава пригода, а не важкий обов’язок.

Ерік Райз  “Стартап без помилок”

Сьогодення вимагає припинити даремно витрачати свій і чужий час і почати змінювати світ на краще, зокрема й у галузі бізнес-технологій. Саме завдяки книжці «Стартап без помилок» навчитися створювати власний прибутковий бізнес зможе будь-хто. Безумовно, читачі відчують неабияке натхнення, ознайомившись із концепцією Еріка Райза.

КСД

3%d0%bf

Пол Каланіті “Коли подих стає повітрям” (придбати)

Бестселер The New York Times та Amazon.com. Книжка являє собою мемуари 36-річного лікаря, який діагнозував у себе рак легенів 4 стадії. На сторінках роману порушені серйозні філософські теми: чи варте життя того, щоб бути прожитим, що надає йому сенсу перед обличчям смерті, що означає виховувати нове життя, в той час, як інше згасає? Це неймовірно зворушливий твір, який знайде відгук у серці кожного, хто наважиться відкрити для себе цю історію. Тема книги бесперечно актуальна, адже усі ми рано чи пізно задаємося подібними питаннями.

Карло Ровеллі “Сім основних уроків з фізики” (придбати)

Автор – відомий італійський фізик-теоретик – є одним із засновників теорії петльової квантової гравітації. Наукова революція, яка стрімко наближає людство до міжзоряних мандрівок, зробила фізику цікавою не лише для вчених. Ровеллі дає розуміння підвалин загальної теорії відносності, демонструє велич архітектури Всесвіту та розкриває основи фізики елементарних частин, квантової механіки і квантової гравітації, над таємницями яких б’ються фізики-теоретики. Автор надзвичайно яскраво й захопливо розповідає про головне: наука про Всесвіт не може бути нудною. І від дивовиж цього Всесвіту справді перехоплює подих…

Ювал Ной Харарі “Людина розумна. Історія людства від минулого до майбутнього” (придбати)

Дослідження, що стало світовим бестселером № 1 за версією New York Times та лідером продажів на Amazon.com, ламає уставлені уявлення про земну історію від появи людини і народження мови до наших днів та примушує задуматись: шлях розвитку наших предків міг би бути зовсім іншим. У книжці ви не знайдете нудної хронології і сухих дат, але разом з автором будете розмірковувати про численні «Чому?». Чому Людина Розумна отримала шанс на майбутнє та що винищило її найближчих древніх родичів? Чому перехід від збиральництва до сільського господарства став пасткою для людини і погіршив її життя? Чому могутні імперії інків та монголів зазнали краху і були переможені нечисленними групани європейців? Що таке “теорія пліток” і як розмови про те, чого насправді не існує, підняли людину на вищий щабель цивілізації?

Сергій Плохій “Брама Європи. Історія України від скіфських воєн до незалежності” (придбати)

Історія України з часів скіфів до сьогодення від професора Гарвардського університету. Книжка за масштабом та науковою цінністю стоїть поряд із творами М. Грушевського! В книзі цікаво викладено історію українських земель від скіфів до нашого часу, висвітлено процеси, що вплинули на розвиток і становлення держави. Автор фокусує увагу на українцях як найбільшій демографічній групі, а згодом – головній силі, що стояла за створенням сучасної нації.

Пол Клейнман “Психологія 101: Факти, теорія, статистика, тести й таке інше” (придбати)

В книжці наведена не тільки корисна інформація, але й незвичайні факти для тих, хто цікавиться психологією. Це видання – справжній путівник у світі класичної та сучасної психології для тих, хто вперше зацікавився цією наукою або прагне краще зрозуміти себе та поведінку людей. Отримати просте й розуміле пояснення складних наукових термінів, познайомитися з популярно та захопливо викладеними біографіями видатних науковців-психологів і основами їхніх відкриттів і теорій, які, власне, і сформували сучасну психологічну науку, дізнатися про класичні та скандальні наукові експерименти та безліч цікавих фактів, які були відомі лише тим, хто займається психологією професійно, допоможе читачу Пол Клейнман.

Видавництво Старого Лева

4%d0%bf

Богдан Логвиненко “Перехожі. Південно-Східна Азія”

Ці короткі історії — наче портрети тих, кого автор зустрічає під час своєї подорожі Таїландом, Лаосом, В’єтнамом, Малайзією та Сінгапуром. Портрети людей живих і справжніх — без прикрас, без вигадок і художніх метафор. Портрети прості і спонтанні. Тут корінні мешканці і туристи, індійські студенти і в’єтнамські мільйонери, типові таксисти і нетипові власники кафе. Усі, чиїми очима дивиться мандрівник, усі, чиїми вухами він слухає. Ті, ким захоплюється, ті, кому дивується, ті, яких не розуміє. Ті, які його обдаровують — і, може, він сам не знає, хто більше: старий дисидент, який дає цінні поради про життя, чи десятирічний хлопчик, що не боїться розповідати про свої мрії…

Жайме Лернер “Акупунктура міста” (придбати)

Книжка Жейме Лернера, бразильського архітектора українського походження, консультанта ООН із питань міського планування та політичного діяча про те, як перетворити міс­то на затишний і улюб­лений дім. Ставши мером занедбаного і похмурого мегаполіса, Лернер із однодумцями спромігся перетворити його на квітучий парк, переконавши городян, що й промислове місто здатне дарувати насолоду, комфорт і відпочинок.

Кріс Кайл “Американський снайпер”

Книга спогадів Кріса Кайла, військовослужбовця підрозділу спецоперацій ВМС США «морські котики», визнаного найуспішнішим снайпером у військовій історії США, розкриває перед нами американський погляд на військовий конфлікт в Іраку. Ця книга стала основою для однойменного кінофільму, знятого славетним Клінтом Іствудом.

 КомораТемпора

5%d0%bf

 Оксана Забужко “І знов я влізаю в танк…”, Комора

Нова збірка актуальної публіцистики відомої письменниці — це книга для тих, хто не уникає чесних відповідей на нагальні питання і переймається викликами, які ставить перед українцями сьогодення. Тут ідеться про химери «поневоленого розуму» та про нові маски й форми, яких набуває в епоху мас-медіа давня війна, про пошук героїв, про знакові постаті й тексти, а зрештою про те, як гідність і спротив нав’язаним правилам гри дають нову надію європейській цивілізації. Це ексклюзивний репортаж із гарячих точок інформаційного фронту, де триває боротьба із забуттям і байдужістю, які мало не коштували нам держави.

Леся Українка “Листи: 1876–1897”, Комора

З ким товаришувала Лариса Косач, ким захоплювалася і з кого кпила, що читала, де бувала, чим журилася і про що мріяла, як народжувалися задуми її творів… Із листів, написаних до рідних, близького оточення і «товаришів по зброї», перед нами постає молода, енергійна, блискуче освічена українська аристократка, яка активно відстоює свої погляди, творить нові смисли і змінює світ. Уперше опублікований без вилучень, зі збереженням авторського правопису, епістолярій Лесі Українки відкриває читачам можливість по-новому побачити одну з найяскравіших постатей української культури межі XIX-XX століть.

“Небо Левка Мацієвича. Спогади, листи, фото”, Темпора

Лев Мацієвич (1877–1910) – яскрава, але, на жаль, досі призабута постать української історії. Він був одним із перших льотчиків Російської імперії, конструював підводні човни, працював над проектом авіаносця. А ще – був великим патріотом, одним із співзасновників Революційної української партії (РУП). У колі його товаришів і знайомих – М. Вороний, М. Міхновський, С. Петлюра, О. Олесь, М. Коцюбинський та десятки інших із плеяди української інтелігенції початку ХХ століття.

Майк Йогансен “Подорожі філософа під кепом”, Темпора

У цій книжці зібрано п’ять художніх репортажів Майка Йогансена – письменника, перекладача, журналіста, мисливця, більярдиста і просто чудермайстра, коли скористатися словом, яке він сам вигадав. П’ять репортажів – це п’ять подорожніх нарисів: у єврейські поселення, у болгарський національний район, у Дагестан, до Дніпро-Бузького лиману і в Казахстан, де добувають нафту. Мандруйте з Майком, і приємної вам подорожі!

Шляхи під сонцем. Репортаж 20-х років, Темпора

«Шляхи під сонцем» – це п’ять подорожніх репортажів шести українських письменників 20-х років. Письменники різні, долі в них різні, вподобання й хобі так само різні, а отже, вони по-різному дивилися на світ. Дмитро Бузько і Гео Шкурупійплавали Дніпром і бачили Дніпрельстан. Олександр Мар’ямов роздивлявся Іран та Ірак. Миколі Трублаїні випала честь помандрувати в полярні води до далекого острова Врангеля, дорогою завітавши у тропіки. Валер’ян Поліщук ретельно оглядав Норвегію й трошки менш ретельніше – Швецію й Фінляндію, а Саві Голованівському доля дозволила глянути на фашистську Італію. Що може бути цікавіше, ніж далекі мандрівки, та ще й у таку бурхливу й швидку добу?

ArtHuss, КліоКниги — ХХІ

6%d0%bf

Олександр Михед “Бачити, щоб бути побаченим: реаліті-шоу, реаліті-роман та революція онлайн” (замовити), ArtHuss

Захопливий нон-фікшн Олександра Михеда – це результат багаторічного дослідження і пошуку відповіді на питання – чим є сучасна реальність? Із чого починалося шоу «Прихована камера»? Чому кожен із нас сам став Великим Братом? Як красуні завойовують чергового «Холостяка», а телебачення – мільйони глядацьких сердець? Чи багато телемагії у «Битві екстрасенсів»? Як реаліті-шоу впливають на суспільство, на літературу та мистецтво? І чи вплинуло реальне телебачення на стрім-трансляції з Майдану?

Станіслав Кульчицький, Лариса Якубова “Триста років самотності: український Донбас у пошуках смислів і Батьківщини”Кліо

На тлі поворотних етапів політичної, соціально-економічної та етнокультурної історії нового й новітнього часу у книзі реконструйовано обставини колонізації Донеччини і Луганщини, участь окремих етнічних груп у господарському освоєнні регіону, процеси етнокультурної взаємодії та суперечності, які вони генерували. Через дослідження державних практик регулювання міжнаціональних взаємин та інтеграції регіональної ідентичності в загальнонаціональний та загальнодержавний контекст здійснено спробу встановити властиві регіону форми соціальної та міжетнічної взаємодії, окреслено сучасні тенденції, перспективи й потенційні загрози.

 Юліус Вебер “Російська окупація Чернівців” (придбати), Книги — ХХІ

Масштаб Першої світової війни потряс увесь світ та зруйнував старі європейські уклади життя. На тлі великих і малих баталій, воєнних операцій, окрім їхніх безпосередніх учасників – військових, тягар війни падав на цивільне населення, яке ставало  заручником воєнних подій. Австрійські Чернівці тричі  опинялися  під  російською  окупацією,  російська військова  та цивільна  адміністрація  завзято прагнули долучити місто до «російського світу». Літопис тих подій, які розгорталися у краєвій столиці Буковини, занотував та описав із відчуттям великого співпереживання та відповідальності редактор тодішньої чернівецької газети Czernowitzer Tagblatt.

 Laurus, Фоліо

7%d0%bf

Філіпп Делорм “Анна Київська. Дружина Генріха І”Laurus

В історичному дослідженні відомого французького письменника і науковця Філіппа Делорма йдеться про біографію однієї з королев Франції, Анни Київської, нам відомої як Анна Ярославна. Обережно вивчаючи кожну деталь, автор відтворює добу Анни, XI століття, як на теренах Київської Русі, так і на теренах королівства франків. Переклад із французької Івана Рябчія.

Катерина Липа “Теорія архітектури, містика і війна”Laurus

Книжку присвячено малодослідженому аспекту впливу західноєвропейської теорії фортифікації доби Ренесансу на оборонне будівництво в Україні – магічному захисту. Давні теоретики архітектури вважали магію цілком дієвим засобом оборони, тож пропоновані у архітектурних трактатах форми фортифікаційних споруд продиктовані серед іншого і містичними поглядами доби. Автор намагається з’ясувати, чи дотримувалися українські зодчі XVI – XVII ст. правил будівельної магії, і як це впливало на розпланування і об’ємно-просторове вирішення замків, фортець та міських укріплень. Книжка зацікавить архітекторів, мистецтвознавців, істориків, культурологів та усіх, кому небайдужа архітектурна спадщина України.

“Історія європейської цивілізації. Близький Схід”, редакція Умберто Еко, Фоліо

Проект “Історія європейської цивілізації” охоплює від античних часів до ХХ століття і поділений на три основних блоки: Античність: Рим, Греція, Близький Схід; Середньовіччя: Раннє середньовіччя, Високе середньовіччя, Пізнє середньовіччя, ХV століття; Сучасність: ХVI – ХХ століття. При створенні цього надзвичайного проекту його упорядник – видатний італійський вчений філософ, літературний критик, письменник Умберто Еко – керувався мультидисциплінарним принципом: Історія, Філософія, Міфологія та Релігія, Образотворче мистецтво, Література, Наука і техніка, Музика. Статті до розділів написані провідними італійськими фахівцями у кожній галузі. Це третій том після Греції та Риму.

«Ukraine. The best. Культурний простір від А до Я»

123 творчих біографії, що розкривають контекст співіснування української музики, літератури, кіно, арту, фотографії і театру за останні 25 років. Життєпис кожного героя на сторінках книги містить архівні фото, унікальні факти та авторські ілюстрації.

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

57 thoughts on “Нон-фікшн: 30 найцікавіших новинок до Форуму видавців

    Залишити відповідь