Нестандартна сім’я. Сучасне видання “Кайдашевої сім’ї” розриває шаблони

У видавництві “Основи” 30 листопада вийде друком креативне видання «Кайдашевої сім’ї» Івана Нечуя-Левицького для школярів. Альтернативна серія української класики покликана дати другий шанс літературі, підігнавши її під образ сучасної молодої людини.

Одна з найяскравіших повістей української літератури, «Кайдашева сім’я», покликана розкрити трагедію села Наддніпрянщини у ХІХ столітті. Конфлікти усередині однієї колоритної (але якої ж типової!) родини зображені з гумором, проте добре ставлення до сварливих Кайдашів не перешкоджає автору безжально критикувати суспільний лад, спосіб організації життя громади, поведінку духовенства, які призводять до «змізеріння людського духу».

Особливість видання – концептуальне та креативне оформлення. Сучасні колажні ілюстрації художниці Лєри Схємки провокують читача – і спонукають замислитися: а може, справді так мало змінився світ із тих часів, якщо ми щиро сміємося над жениханням Карпа і Лавріна, лайками Кайдашихи і її невістки Мотрі, співчуваємо старому Омелькові, співпереживаємо тендітній Мелашці?

Лєра Схємка пояснює, що її ілюстрації до книжки – це не зображення того, як виглядали Мотря чи Кайдашиха, це зображення напружених і зовсім не ідеальних стосунків, які диктував характер графіки. Історія 1878-го року  розповідається візуальною мовою, близькою людині з 2015-го.

кайдашева2

Анна Копилова, авторка ідеї серії альтернативної шкільної літератури, вважає, що «Кайдашева сім’я» є настільки класичним твором, що ілюстраціями до нього може бути або традиційний академічний живопис, або щось надсучасне, божевільне (у хорошому сенсі).

кайдашева3

кайдашева1

Раніше «Основи» випустили в альтернативній серії української класики «Лісову пісню» Лесі Українки в оформленні Поліни Дорошенко та «Вечера на хуторе близ Диканьки» Миколи Гоголя, оформлені Іллею Ісуповим.

13 thoughts on “Нестандартна сім’я. Сучасне видання “Кайдашевої сім’ї” розриває шаблони

    Залишити відповідь