Миколайчики для юних читачів: 6 дитячих книжок про Святого Миколая

Ілюстрація з книги "Їде святий Миколай"

Коли за вікном пролітають перші сніжинки, малята починають відчувати наближення свята.  Грудень – це той чудовий місяць, коли авторитет Святого Миколая допомагає батькам переконати дітлахів прибрати за собою іграшки, та і загалом поводитися трошки чемніше. Ще б пак, адже магія прадавньої лотереї «подарунок чи лозинка під подушкою» безвідмовно діє навіть на затятих бешкетників! Примножте святкову атмосферу, почитавши родиною шість книжечок, що розповідають дітям різного віку про доброго святого та його малих помічників.

1

 

 

Для найменших читачів “Видавництво Старого Лева” підготувало найпершу книжечку про Святого Миколая – «Їде святий Миколай» від Антіна Лотоцького з ілюстраціями Олександри Абельчакової. Невеличка барвиста книжка-картонка розказує про те, як на небі проходить підготовка до святкової ночі та хто допомагає Миколаю обдарувати чемних малюків.

1.1

2

Дошкільнята разом з батьками можуть зайнятися приготуванням ароматних імбирних пряників за рецептом з книги «Гостинці з Ялинового лісу». Сторінки прикрашають упізнавані малюнки художниці Катерини Степаніщевої, а невеличкий текст супроводжують англійські слова, які дітлахи можуть принагідно вивчити. Цьогорічна книжка-розмальовка стала четвертим виданням про Святого Миколая, яке випустило видавництво «Братське». Цьому святу присвячено також вірші, казки та оповідання для молодшого і середнього шкільного віку, зібрані у книжках  «Особливий подарунок» (ілюстрації Світлани Чернишевої), «Дарунок святого Миколая» (ілюстрації Мар’яни Качмар) та «Подорож листа. Історія до свята Миколая» (авторка Валентина Вздульська, ілюстрації Даши Ракової).

3

Мар’яна Качмар, яка намалювала ілюстрації до «Дарунка Святого Миколая», сама стала авторкою кількох творів про це тепле зимове свято. Видана «Свічадом» книга «Дива у лісі» оповідає про те, що й до звірят Святий Миколай приходить із подарунками. А чого саме вони потребують і чому вкорочує свою довгу бороду святий улюбленець дітей – малі читачі дізнаються, коли батьки прочитають їм цю дуже зимову казку. Можливо, почувши про лісові пригоди святого, діти допоможуть йому прийти і до своїх домашніх улюбленців… наготувавши для них подарунки. Серед доробку художниці та письменниці ви також знайдете книжки «Тихо Миколай ступає» та «Як Миколай до Ісуса ходив».

4Книжку Наталії Пуряєвої «Миколайки» з кольоровими акварельними малюнками Марини Шутурми варто заховати насамперед під хлоп’ячі подушки, оскільки всі її головні персонажі – хлопчаки-школярі. Авторка не зациклюється на темі Миколая-дарувальника. Святий у неї може прийти до героя в сон і розрадити його тривоги, наприклад, щодо розміру вух, може й присоромити, якщо треба, і пораду добру дати. У кожному тексті малі персонажі письменниці осмислюють певну життєву проблему і стають добрішими, працьовитішими й людянішими. Наприкінці книжки читачів чекає посвідчення миколайка, адже кожен, хто її прочитає, вже знатиме, як стати помічником святого, тобто миколайком.

5.5 5

Варто згадати також «Казки під подушку» від друзів «Львівської хвилі» та «Нові казки під подушку». Родзинкою цих ошатних видань є те, що над ними працювали не лише відомі музиканти й радіоведучі, а й чимало прекрасних художників-ілюстраторів. Збірники містять і казки про Миколая, і новорічні та різдвяні оповіді. Наприклад, зворушливу казку Кузьми Скрябіна про те, як Миколай допоміг знайти нових батьків сироті з інтернату («Тарасик, тролейбус і святий Миколай»), а також історію Володимира Бєглова про дівчинку Яринку, яка мусила доводити старшому братові, що Святий Миколай таки існує («Хто приносить подарунки»). А от герой Тараса Тополі Славко написав Миколаєві у Facebook. І навіть отримав відповідь.

5.1

Огляд підготовлено порталом BaraBooka

10 thoughts on “Миколайчики для юних читачів: 6 дитячих книжок про Святого Миколая

    Залишити відповідь