Короткий путівник: що, коли і як читати?

фото: Александр Савчук, София Светличная

Сучасна людина постійно щось читає. Це може бути жіночий роман, детектив, професійна література, нон-фікшн, класика або статті з медіа-журналу. Я одна з таких людей. Тільки у мене манія: після кожної прочитаної книжки роблю фото і пишу відгук. Так би мовити, щоб залишився післясмак.

Що почитати?
Ще три роки тому я не знала, що, крім класичної літератури є нереально круті книжки, які беруть тебе в полон і не відпускають. Ти вчишся на них, пізнаєш себе, випадаєш з зовнішнього світу. Засмучуєшся при одній лише думці, що ще стільки не прочитано і списки книжкових бажань весь час поповнюються. Та що про це говорити. Потрібно самому відчути.

Тягаючи паперові екземпляри з собою, я часто чую від своїх знайомих питання: “Що почитати?”, “З чого почати?”, “Важко читається?”. Відповідь одна: просто бери й читай!
Моя книжкова хода почалась з роздрукованої на принтері книги Білла Рідлера “Я в захваті від своєї невдачі”. І далі понеслося. Зараз, я читаю мінімум одну книжку на тиждень. І одним напрямом не обмежуюсь. Від правильного харчування до нетворкінгу. Від дизайну до спорту. Від True Story до копірайтингу. Вибір настільки великий, що гріх говорити “я не знаю, що читати”.
Книжкові інтернет-магазини переповнені. Видавництва постійно видають новинки. Книжкові блоги рясніють рецензіями. А кількість бестселерів у світі невгамовно зростає. Вам все ще нічого читати?

2

А коли читати?
Той, хто дійсно зайнятий – знаходить час на читання, при чому постійно, скрізь і з задоволенням. Той, хто лінується, знайде купу відмовок. “У мене немає на це часу” – the best.
Маленькі підказки:
• прочитайте поради, як читати більше від Остіна Клеона автора книжок “Кради як художник” і “Покажи свою роботу”;
• підпишіться на профілі відомих людей у Fb, які багато читають / часто радять, що почитати / як читати більше;
• озбройтеся книжками про швидкочитання (Пітер Камп “Скорочтение”, Павло Палагін “Скорочтение на практике”);
• коли плануєте завдання на місяць / тиждень / день – зробіть графу “час на книжку”;
• плануйте свою стопку книг на місяць; ось, перше число настало, а у вас уже стос різноманітної літератури на тумбочці лежить.

3

Як читати?
Книги повинні приносити користь. Потрібно виділяти для себе ключові моменти. Використовувати набуті знання, поради, приклади й, безумовно, натхнення!
Якщо книжка не електронна, а паперова, то різнокольорові стікери-липучки вам допоможуть. Так само не забуваємо робити позначки в телефоні / планшеті / щоденнику. А краще заведіть окремий блокнот. Де можна нові ідеї “приміряти” на наявний або новий проект.

4

Наостанок
Кожен закохується у світ книжки по-своєму. Комусь достатньо просто читати, ковтаючи книжку за книжкою. Хтось має певну мету: книжковий марафон “100 книг за рік”, книга на тиждень, може 10 сторінок на день тощо.
Для когось важливо бути “на коні”, розбираючись в різних сферах, знаходити спільні теми з людьми. Книга може бути відрадою, панацеєю, знаком або фільтром. Вона може дарувати тепло, хвилювання, надію і силу.
Чим для мене є книжки? Як частинки одного пирога – це і самовираженням, і можливістю розвиватися, рости, пізнавати себе, допомогати комусь. Одним словом книжка – це щось прекрасне. Власне, як і все в цьому світі 🙂

Софія Світлична

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

10 thoughts on “Короткий путівник: що, коли і як читати?

    Залишити відповідь