В Стамбулі відкрили книгарню для біженців

фото із FB-сторінки книгарні

Власник книгарні сирієць Самер аль-Кадрі прагне створити куточок батьківщини для біженців, що опинились закордоном внаслідок сирійської війни. У книгарні Pages Bookstore and Cafe в старій частині Стамбула можна читати надворі в тіні дерев, слухати арабську музику та пити каву. Відвідувачі називають заклад затишним.

Аль-Кадрі витратив півроку на організацію закладу. Книганю називають першою арабською книжковою крамницею у цій частині міста.

unnamed (1)

Зараз близько 3 мільйонів біженців із Сирії проживають в Туреччині. Близько півмільйона біженців загинули, коли намагались повернутись додому. Аль-Кадрі був біженцем двічі. У 1982 році він втік із рідного міста Хама під час повстання. З того часу жив в Дамаску. Закінчив університет та відкрив видавничий дім дитячої літератури Bright Fingers. Через політичні погляди у 2012 році видавництво в Аль-Кадрі. відібрали. Звідти він перебрався до Аммана, а потім разом із дружиною до Стамбулу, де і відкрив книгарню Pages (“Сторінки”).

unnamed (2)
Самер аль-Кадрі, власник книгарні

У книгарні можна сидіти та читати безкоштовно. Ця опція створення в першу чергу для сирійських підлітків та дітей. Також книжки можна брати в оренду на місяць за 20 лір (172 грн.)

Читати: У Сингапурі з’явились книжкові автомати

Аль-Кадрі відчуває відповідальність за цих дітей: “Наше покоління не хоче змінюватись.  Всі трагедії, що розгортаються в Сирії, масова втеча свого народу, у цьому всьому є і позитивна сторона – сирійці тепер знають, що є світ за межами своєї батьківщини, вони вийшли з оболонки. А діти жадають знань як ніколи”.

unnamed (3)

Більшість книг в книгарні арабською мовою, проте перекладені із усіх можливих мов. Від бестселера “Код да Вінчі” до російської класики. Найпопулярнішими книжками є “Сорок правил кохання” Еліф Шафак та вже класичні “Колгосп тварин” і “1984” Джорджа Орвелла.

unnamed

До книгарні ходять не лише сирійці, але й курди та турки. Тут спілкуються та знаходять нових друзів.

Також Кадрі заснував ще одне видавництво. Буде видавати книжки молодих сирійських письменників та розповсюджувати на Близькому Сході.  Як книгарня, так і видавництво не є комерційними проектами. Аль-Кадрі сподівається, що заклади зможуть функціонувати завдяки продажу книжок та пожертвуванням для магазину.

Джерело: bookriot.com

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

12 thoughts on “В Стамбулі відкрили книгарню для біженців

    Залишити відповідь