Топ-5 незвичайних книжкових новинок для дітей

Невидимий одяг і діти, які не люблять одягатися, улюблені тварини відомих ілюстраторів, охорона навколишнього середовища в картинках, ельфи і круті підлітки. Сучасних дітей важко чимось здивувати. Книги конкурують з інтернет-іграми, телебаченням, розважальними центрами. Однак є такі художні твори, які вчать, як ніщо інше, базовим і дуже важливим речам. Але вчать весело і незвично. Про книги з нестандартними поглядами на речі читайте в нашому огляді.

«Магазин невидимих речей. The Shop of Invisible Things» Іван Андрусяк, Фонтан Казок, 2016

Книга-білінгва – українською та англійською – розповідає у віршованій формі історію маленької Лялі. Ляля, як і багато дітей, любить ходити голяка. Вона не слухається батьків і йде до уявного магазину невидимих речей. Там вибирає той одяг, який їй найбільше подобається. Це мила і смішна історія про цікавого і трохи неслухняного малюка. Ілюстрації для книги зроблені у вигляді зшитої із клаптиків тканини аплікації.

“Мое любимое животное” Эрик Карл, Карьера Пресс, 2016

Ерік Карл, відомий ілюстратор і автор дитячого бестселера – книжки-картонки «Дуже голодна гусениця» – придумав новий проект. Для нього він попросив своїх друзів-ілюстраторів з усього світу намалювати і розповісти про свою улюблену тварину. Вийшла цікава, дуже яскрава книжка з напівфантастичними істотами.

Адже хто знає, що діється в головах у цих художників? Наприклад, чех Петер Сис на повному серйозі розповідає про традицію в його країні на Різдво купувати коропів з бочок на вулиці. А ось Мо Віллемс, американський художник, зізнався, що його улюблена тварина – ніжньоамазонський неотропічній хлопоок.

“Три «П». Повторне використання, помірність, переробка”, Нурія Рока, Навчальна книга — Богдан, 2014

Ця книжка для супермаленьких розповідає про дуже важливі речі, а саме забрудення довкілля. Іспанська авторка Нурія Рока створила цілу серію невеличких книжечок для пояснення дуже простих на перший погляд речей — про органи чуття, родинне дерево та стихії. Книжка про переробку займає особливе місце. В книжці пояснюється дитині, як важливо турбуватися про Землю та довкілля загалом. Йдеться мова про дбайливе та помірне використання ресурсів, повторне використання, переробку паперу, скла, консервних банок. Сумлінних громадян варто виховувати змалку.

«Щоденник ельфа” Наталка Малетич, Видавництво Старого Лева, 2015

Книжка — підтвердження, що ельфи живуть не лише в скандинавський казках, а й у цілком українських історіях. Історія розповідає про те, що усі діти народжуються ельфами. У школі вони вчаться зміцнювати свої прозорі крила, гарно літати та розумітися із дорослими ельфами, батьками. Діти-ельфи так само ходять до школи, як і звичні діти. Пишуть самостійні, кидаються сніжками та встрягають в пригоди. І всі ці історії мають перевагу — написані гарною українською.

«Хто проти суперкрутих”  Аугільд Сульберг, Видавництва Старого Лева, 2016

Це майже традиційна історія про життя підлітків. 12-річна Анне Беа вважає себе потворою. Ну хто ж себе таким не вважав у цьому ніжному віці? Ще й суперкруті дівчата-однокласниці із неї насміхаються. Єдиним порятунком Анне є її друг Нільс. Проте книга не про це, а про здатність протистояти перешкодам та внутрішньо дорослішати. І норвезькій письменниці вдалось про це гарно розповісти. Не дивлячись, що герої мають незвичні для нас імена, проблеми в норвезьких підлітків ті самі.

Огляд вийшов в рамках проекту з виданням rbc.ua

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

15 thoughts on “Топ-5 незвичайних книжкових новинок для дітей

    Залишити відповідь