Топ-10 новинок тижня для різного настрою від Yakaboo

Новинки цього тижня на будь-який смак, погоду і настрій. Роман про пригоди в книжковому магазині, історія людини з кризою середнього віку від Давида Фонкіноса, короткі, але дуже яскраві оповідання від Керета і Нікітюк, історія виживання під час Голокосту від Аарона Аппельфельда, а також дуже захоплюючі, страшні й детективні романи від Кінга, Гобі та Чарльза Каммінга. Вибирайте!

1.Робін Слоун «Круглосуточный книжный мистера Пенумбры», Livebook, 2016, 352 с.

Книжка-бестселер американського письменника Робіна Слоуна (одна з 100 кращих книг 2012 року, вибір редактора New York Times. Книжка поєднує елементи фентезі, таємниці, дружби і пригод, як спосіб погляду на сучасний конфлікт і перехід між новими технологіями (електронними) і старими ( друкованими книгами). Головний герой безробітний дизайнер, який починає працювати в запиленому магазині з дуже малою кількістю покупців. Він береться за цю роботу тільки, щоб почати відкривати один секрет за іншим. Таємничі старі книги, разом з власником магазину, ведуть до 500-річної таємниці організації. На полицях магазину власник, містер Пенумбра, зберігає книги, яких, якщо вірити Гуглу, не існує. Низка дивних символів, тиснені золотом палітурки, рідкісні читачі та нічний продавець, якому ексцентричний власник ясно дає зрозуміти: не став питань, а головне – не читай.

2.Давид Фонкінос “Мне лучше”, АСТ, Сorpus, 2016, 480 с.

Роман одного з найвідоміших французьких письменників Давида Фонкіноса, який в 2014 році отримав дві дуже престижні нагороди – премію Ренодо і Гонкурівську премії ліцеїстів. Герой роману «Мені краще» – ровесник автора, йому трохи за сорок. У нього є все, що потрібно для щастя: хороша робота, гарна дружина, двоє дітей, друзі. І раптом – гострий біль в спині. Лікарі розводять руками і радять шукати психологічні причини. Доводиться розбиратися зі своїм минулим, з’ясовувати стосунки з дітьми, з батьками, з дружиною. Благополуччя тріщить по швах, а пошуки зцілення перетворюються в справжній квест.

3.Етгар Керет “І раптом стукіт у двері”, Фоліо, 2016, 186 с.

Перший український переклад відомого ізраїльського письменника Етгара Керета. В основному пише короткі оповідання, також складає п’єси, сценарії, вірші і комікси. Пише на івриті. Герої невеликих оповідань зі збірника “І раптом стукіт у двері”, які увійшли в цю книгу, живуть одночасно в двох світах: реальному і фантасмагоричному. Їх поведінка іноді здається абсурдною, але в той же час вона цілком буденна. В цьому і полягає мистецтво письменника – він використовує гіперболізовані, а часом і фантастичні засоби для того, щоб розповісти про повсякденне життя, часом чисто прозові та банальні життєві ситуації. Автор українського перекладу – перекладач і поет Андрій Бондар.

4.  Аарон Аппельфельд «Цветы тьмы», АСТ,  2015, 352 с.

Аарон Аппельфельд – ізраїльський письменник родом з Чернівців. Пише на івриті. Дитиною пережив Голокост, ховаючись в лісах України, його роман багато в чому співвідноситься з переживаннями самого письменника. «Квіти темряви» – це історія про хлопчика Хуго, якого під час війни мати вирішила заховати у повії Мар’яни. Так Хуго з’являється в борделі, в комірчині за кімнатою, де Мар’яна приймає клієнтів. Хуго не просто треба вижити – йому ще треба навчитися жити. Ще й не розгубити спогадів і дізнатися про світ, часом жорстокий, іноді ласкавий і завжди дивовижний.

5. Олена Мордовіна «Баланс белого», Каяла, 2016, 224 с.

Олена Мордовина – письменниця з Хабаровська, народилася в Києві. «Баланс білого» – її перший роман. Головна героїня, студентка Саша, прокидається в палаті психіатричної лікарні. Вона не може згадати, як сюди потрапила і що сталося дорогою до Пітера, куди вона поїхала автостопом разом зі своїм приятелем. Або ця подорож їй примарилося? Її друзі починають розслідування і з’ясовують, що дещо все-таки сталося. Ця історія не для любителів позитивного читання.

6.Чарльз Камминг «Холоднее войны», Центрполиграф, 2016, 383 с.

Чарльз Каммінг, британський автор шпигунських романів, почав свою кар’єру своєрідно. У 1995 році після закінчення університету його намагалися завербувати для роботи на МІ-6, знайому нам з фільмів про Джеймса Бонда. Але Каммінг відмовився. З тих пір пише детективи про секретних агентів. Сюжет «Холодніше війни» – агент МІ-6 в Туреччині гине в загадковій авіакатастрофі. Амелія Левен, глава Секретної розвідувальної служби Великобританії, намагаючись уникнути зайвого галасу, залучає до розслідування екс-співробітника розвідки, свого старого знайомого Томаса Келлі, відстороненого від справ через міжнародний політичний скандал. У Стамбулі опальний агент виявляє, що один із співробітників резидентури передає секретні відомості про спільні операції на Близькому Сході третій стороні. Том починає полювання за кротом, в ході якої йому належить побувати в Греції, Туреччині та Східній Європі. У романах Каммінга багато шпигунів, подорожей, і звичайно ж секретних агентів.

7. Стівен Кінг «Ловець снів», КСД, 2016, 672 с.

Свіжий український переклад чергового роману короля жахів Стівена Кінга. «Ловець снів» – фантастичний роман 2001 року. Четверо друзів дитинства до сих пір не втратили один одного, іноді вони виїжджають разом на полювання. Їх об’єднує ще одне – володіння надприродними здібностями. Можливо, ними наділив їх ще один друг дитинства – Даддітс (його розумовий розвиток затримався на рівні 5-річної дитини), який зараз знаходиться на межі смерті. Тим часом на Землю потрапляє корабель прибульців, який приносить людям жахливу заразу – золотисто-червоний мох байрума, який, заражаючи людей, не тільки дарує їм здатність до телепатії, але також і вражає їх кишковий тракт, перетворюючись в паразита, розростається і вбиває носія.

8. Валентина Гобі «Детская комната», 2016, 224 с.

Роман французької письменниці Валентини Гобі про життя в концтаборі. Кожен день в концтаборі «Равенсбрюк» гинуть сотні людей: від холоду, голоду, хвороб, кулі в потилицю. «Дитяча кімната» – це історія Сюзанни Ланглуа, учасниці Опору, яка потрапляє в табір Равенсбрюк. Життя там для всіх втрачає будь-який сенс і навіть їм не належить, але у Сюзанни інші обставини. Вона вагітна і єдина її мета – щоб її дитина могла народитися і пережити війну. У табірних умовах діти не живуть більше трьох місяців. В кінцевому підсумку, вони всі вмирають від виснаження. Сюзанна і її подруги будуть робити все можливе і неможливе, щоб не дати дітям померти.

9. Марися Нікітюк «Безодня», Видавництво Анетти Антоненко, 2016, 280 с.

«Безодня» – перша книга кінорежисера, сценариста і театрознавця Марисі Нікітюк. Це 10 оповідань-катастроф, що описують як загибель внутрішніх світів, психічні розлади людей, їх моральне падіння, так і колапси цілих систем і світів, в яких ми живемо. Скріплені одночасно нетривіальною жорстокістю, кривавістю і безмежною любов’ю, оповідання звучать в унікальній тональності «поетичного трешу». Основним центром всіх історій є погляд на природу людини в нових обставинах, в обставинах українського суспільства і сучасного світу в цілому. А основним питанням є – чи заслуговує такий світ на існування?

10.  Роман Свечников «Рома едет. Вокруг света без гроша в кармане», Corpus, 2016, 336 с.

“Рома їде” – розповідь про кругосвітню подорож, в яку вирушив двадцятирічний Роман Свєчніков з Мінська. Перед тим кинув університет на третьому курсі і зважився на навколосвітню подорож. За два роки побував у 25 країнах. Подорожував майже без грошей. Іноді підробляв, часто просився на нічліг до знайомих і незнайомих людей. Автостопом, пішки, на мотоциклі, на човні. Через океан – на літаку. Писав в різні видання про свою подорож.

Про ці та інші новинки Yakaboo.ua ви можете також почути щосереди о 18:00 в програмі«Книжное сословие» з Юрієм Володарським на радіо Nostalgie 99 FM

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

12 thoughts on “Топ-10 новинок тижня для різного настрою від Yakaboo

    Залишити відповідь