Топ-10 новинок тижня від Yakaboo

Не дивлячись на свята та інші весняні приємності до вашої уваги новинки тижня. Найсвіжіші, найцікавіші та вже традиційні для середи. На цьому тижні вас чекає – нова Улицька, серйозний Фонкінос, багато страшних, але дуже цікавих трилерів, парочка детективів і незвичайний роман про війну від Лорана Біне.

1. Людмила Улицкая “Человек со связями”, АСТ, 2016, 576 с.

Нова збірка Людмили Улицької. До книги входить вже відома повість “Веселі похорони» і дві збірки оповідань «Перші і останні” і “Наскрізна лінія”, які вже видавалися в 2006-му. Замикає книжку збірка нових оповідань «Людина зі зв’язками». Книга про нерозривність людських зв’язків. Про спробу втекти від повсякденності, про нерозривний зв’язок брехні з повсякденним життям, про долю, яка змінюється від на перший погляд неважливих подій, про розуміння, що все закінчується, але ніщо не минає.

2. Давид Фонкинос «Шарлотта», Азбука, 2016, 192 с.

Давид Фонкінос – один з найбільш популярних французьких письменників. «Шарлотта» – твір 2014 року. Це історія німецької художниці Шарлотти Соломон, яка загинула в 26 років в газовій камері Освенцима на шостому місяці вагітності. Після вигнання ховалася на півдні Франції, де встигла написати автобіографічну книгу з 769 її роботами написаними гуашшю. Перед смертю передала цей рукопис лікарю. Книга має документальну основу.

3. Дорис Лессинг “Бабушки”, Эксмо, 2016, 416 с.

Роман Нобелівської лауреатки Доріс Лессінг 1990 року. «Бабусі» – це чотири історії-новели, не схожі одна на одну. Новела, яка дала назву книжці розповідає про історію жінки, яка закохалась у сина подруги. У 2013 році історія була екранізована.

4. Евгений Водолазкин “Авиатор”, АСТ, 2016, 416 с.

Новий роман письменника Євгена Водолазкіна, автора роману «Лавр» (володар «Великої книги», «Ясної поляни» і лауреат Російського Букера). Найбільш очікуваний російський роман 2016 року за версією Forbes і Meduza. «Авіатор» – це історія про людину, яка одного разу прокидається в лікарняному ліжку і розуміє, що нічого не знає про себе. Щоб хоча б що-небудь згадати вона записує свої уривчасті спогади: Петербург початку ХХ століття, дачне дитинство в Сіверському та Алушті, гімназія і перше кохання, революція 1917-го, закоханість в авіацію, Соловки. Але на дворі 1999 рік.

5. Лоран Бине «HhhH”, Фантом Пресс, 2016, 416 с.

HhhH – Himmlers Hirn heisst Heydrich. «Мозок Гіммлера зветься Гейдріхом» – німецька приказка часів Третього рейху. Роман Біне це історія замаху і вбивства одного з найжорстокіших людей з гітлерівського оточення Рейнхарда Гейдріха. Він володів безмежною владою і був безмежно жорстоким. Один з ініціаторів «рішення» єврейського питання. Після окупації він керував Чехословаччиною. І саме два молодих і відчайдушних чеха Якоб Кубіш і Йозеф Габчік організували на нього замах. Від якого Гейдріх згодом і помер. А два хлопця стали героями. Книга отримала Гонкурівську премію в 2010 році.

6.Колір зла, КСД, 2016, 464 с.

“Колір зла” – збірка оповідань у жанрі хоррор авторства класиків жанру. Серед авторів – Кінг, Лавкрафт, Готорн, Бредбері, Несбіт. Упорядкував збірку в 1990 році американський критик і видавець Девід Хартвелл. Якого не раз нагороджували, як упорядника різноманітних антологій жахів і фентезі.

7. Карл-Йоган Вальгрен «Тень мальчика», Рипол Классик, 2016, 320 с.

Карл-Йоган Вальгрен – шведський письменник, лауреат найбільшої у Швеції Августівської премії, автор інтелектуальних трилерів. Дія роману відбувається в 1970-х роках. Батько з двома синами прямує до метро. Збирається спуститься ліфтом. Але старший хлопчик хоче бігти сходами. Незнайома жінка пропонує подивитись за ним. Після цього хлопчик зникає. Інша частина відбувається в 2012 році в Стокгольмі. Данні Катц покінчив з кримінальним минулим і живе спокійним життям. Але його несподівано підставляють, він виявляється замішаним у вбивстві жінки. Тепер йому потрібно себе виправдати і знайти справжнього вбивцю.

8. Самюэл Бйорк “Сова”, АСТ, 2016, 448 с.

Семюель Бйорк – норвезький письменник, драматург і музикант, номінований на премію норвезьких книготорговців. Перший роман «Я подорожую одна» був виданий в 22 країнах. Роман «Сова» – це історія вбивства дівчинки-підлітка з притулку для важких дітей. Її знаходять мертвою в совиному пір’ї в пентаграммі зі свічок. Розслідування ритуального вбивства ведуть герої першого детективного роману Бйорк – Холгер Мунк та Мія Крюгер.

9. Петер Хениш “Маленькая фигурка моего отца”, Симпозиум, 2015, 352 с.

Петер Хеніш, австрійський письменник, написав історію свого батька, знаменитого фоторепортера Третього рейху. Роман вперше виданий в 1975 році. Історія про те, що ми можемо вибирати, а що ні, про життя художника і маленької людини в ХХ столітті. Це перше видання Хеніша російською.

10. Адам Джонсон “Сын повелителя сирот», 2014, Библос, 512 с.

Роман володар Пулітцерівської премії в 2013 році. Адам Джонсон, американський письменник, викладач літературної майстерності в Стенфорді. Дія роману відбувається на початку ХХІ століття в Північній Кореї. Править країною Кім Чен Ір, процвітає корупція, бідність і жорстокість. Головний герой Чон До, син начальника табору для сиріт, 14-річний хлопчик, стає солдатом, а потім працює на риболовецькому судні, яке шпигує за іноземними кораблями.

Про ці та інші новинки Yakaboo.ua ви можете також почути щосереди о 18:00 в програмі “Книжное сословие” з Юрієм Володарським на радіо Nostalgie 99 FM

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

10 thoughts on “Топ-10 новинок тижня від Yakaboo

    Залишити відповідь