Топ-10 дуже серйозних новинок тижня від Yakaboo

Якщо говорити про книжкові новинки, цей тиждень був дуже серйозним – тут і роман-алегорія XX століття, історичний роман про Чінгізхана, есе про Гоголя і дослідження серіалу «Гострі козирки».

1.Леонид Гиршович “Арена ХХ”, Время, 2016, 608 с.

Новий роман російського письменника Леоніда Гершовича про ХХ століття, яке письменник порівнює з цирком. Московський бомонд між святом життя і нічними арештами. Ідеологи Пролеткульту в провінційній Казані – там ще живі спогади про приїзд Троцького. Російський Берлін: новий 1933 рік зустрічають за старим стилем під спів студентських пісень своєї молодості. «Театро Колон» в Буенос-Айресі готується до прем’єри «Трістана та Ізольди» Ріхарда Вагнера – серед виконавців ті, кому в Німеччині більше немає місця. Бій з сирійцями на Голанських висотах. Солдат-скрипаль відмовляється здаватися, тому що «німцям і арабам в полон не здаються». Він убив свого супротивника. «Я снял с его шеи номерок, в такой же, как у меня, ладанке, и надел ему свой. Нет, я не братался с ним — я оставил улику. А себе на шею повесил жернов» «… Бачу якусь аналогію (боюся сказати-вимовити) з Томасом  Манном», – літературознавець Симон Маркиш.

2. Михаил Найман «Плохо быть мной», Авиация и время, 2015, 640 с.

Книжка письменника і брата критика Анни Наринської Михайла Наймана про свою життя. Вчився в Англії, у 1994 – 1997 р.р. брав активну участь в акціях неформального руху сучасної електронної музики. Займався музикою, образотворчим мистецтвом, художньою прозою. У 2013-му письменник помер від лімфоми 39-річним. Ця книга про закордонне життя, в Англії і США, роботи і різноманітні досліди: парамедиком в Нью-Джерсі і рейви в Північному Лондоні, займався з дітьми в Російській школі в штаті Вермонт і підробляв, продаючи бутерброди в закусочній курортного міста на півдні Англії. Найман почав її писати десять років по тому після повернення в Росію.

3. Марта Петрова «Илиади», Время, 2007, 272 с.

Новий роман фіналіста російського Букера в 2004 році Марти Петрової. Звичайний осінній день. Журналістка з плеєром бадьоро крокує під музику по московських вулицях, уявляючи навколишній світ кліпом, в якому реальність змінюється фантазіями, зустрічі втратами, сміх сльозами, спогади мріями.

4. Кейт Мортон «Хранительнеца тайн», Эксмо, 2016, 576 с.

Кейт Мортон – одна з найбільш відомих австралійськіх письменниць, автор бестселера на 10 млн. проданих копій. Роман «Коли розсіється туман»  був бестселером №1 у Великій Британії в 2007 за версією Sunday Times і в 2008 році за версією New York Times. «Берегиня таємниць» – це історія шістнадцятирічної Лорел Ніколсон, яка стала свідком шокуючого злочину – її мама Дороті вбиває людину. Через п’ятдесят років ця історія, як і раніше турбує героїню. Ким була та людина і чому мама так вчинила? Лорел відчуває, що може втратити останній шанс дізнатися правду, і приймається шукати відповіді в минулому Дороті. Вона йде по слідах незнайомців, які зустрілися колись у понівеченому війною Лондоні, щоб зрозуміти, як їх долі пов’язані з долею її матері.

5. Том Поллок «Сын города», АСТ, 2016, 384 с.

Роман молодого британського автора-фантаста Тома Поллока. Головна героїня Бет, їй всього шістнадцять. Вона вже пізнала гіркоту втрат, відчуження і зради. Все, що у неї залишилося, – нічне місто із нічними графіті. Але несподівано Бет дізнається, що є й інший, таємний Лондон: місто примарних поїздів і гордовитих відображень, бродячих статуй і танцюючого народу, місто Жінок в стінах і юного Бога-халамидника. Місто, залишене Богинею Вулиць, і яке відчайдушно потребує її. Місто, яке пожирає сталеве чудовисько, ім’я якому – Вись. Саме в цьому місті Бет має знайти своє місце, свою любов і свою війну.

6. Исай Калашников «Жестокий век», АСТ, 2015, 928 с.

Роман радянського письменника Ісаї Калашникова про Чінгізхана. Книга входить в проект “Історія Російської Держави”, для якого Борис Акунін відбирає кращі твори світової літератури про Росію. Історичний роман «Жорстокий вік» – це барвисте полотно життя монголів в кінці ХII – початку XIII століття. Блискавичні степові переходи, неприборкане вільне життя, де нерозлучні смертельна небезпека і удача … Військо геніального полководця і чудовиська Чингісхана, схожого на вулканічну лаву, змітало на своєму шляху все живе: винищувало племена і народи, перетворювало на попіл квітучі цивілізації. Бажання Чингісхана, вершителя цього жорстокого абсурду, стати єдиним правителем Всесвіту, штовхало його до нових і нових кривавих завойовницьких походів.

7. Владислав Острошенко. Гоголиана. Писатель и пространство, АСТ, 2016, 320 с.

Книга Владислава Отрошенко «Гоголіана. Письменник і Простір »створена з двох творів автора: самої «Гоголіани», до складу якої увійшли кілька раніше не виданих есе про життя великого російського письменника, а також «Таємні історії творінь». Дві роботи, написані в жанрі есе-новел, розкривають давно знайомі канонічні образи в абсолютно новому, невідомому, а може, і просто забутому світі: Гоголь, Пушкін, Тютчев постають перед нами не як символи століття, великі письменники і поети, чия безсмертна творчість свідчить сама за них, а скоріше виглядають звичайними і живими людьми, зі своїми думками, враженнями та фантазіями. Недарма твори Владислава Отрошенко були перекладені на багато іноземних мов і удостоїлися ряду нагород по всьому світу, в тому числі «Гринцане Кавур» (Італія), Артіада Росії, Ясна Поляна ім. Л. М. Толстого, «Тенета-Рунет», Чеховський Дар, отримали 1-е місце і золоту медаль на П’ятому Берлінському міжнародному конкурсі «Краща книга року 2014», а також премію Уряду Російської Федерації в галузі культури.

8. Юлия Вознесенская «Звезда Чернобыль», Лепта Книга, Вече, Грифь, 2015, 256 с.

Роман православної письменниці Юлії Вознесенської про долю трьох сестер, чиї життя перекреслила Чорнобильська катастрофа, і про любов, яка перемагає страх, смерть і дає надію на майбутнє. Твір видається в Росії вперше. Написаний в кращих традиціях реалістичної російської літератури, роман містить у собі і документальний матеріал, взятий автором з радянських газет, повідомлень по радіо і телевізійних передач.

9. Карл Чин «Острые козырьки. Как это было», АСТ, 2016, 224 с.

Книга про історичний підтекст серіалу «Бі-бі-сі» «Гострі козирки». Це історія про життя у темних закутках Бірмінгема після Першої світової війни і поступове зростання впливу Томаса Шелбі і його банди розбійників. Але мало хто знає, що за вигаданими персонажами серіалу стоять настільки ж захоплюючі, криваві і інтригуючі історії, як і ті, що показані на телеекрані. На відміну від Шелбі, його заклятий ворог, лондонський гангстер Біллі Кімбер, – реальна людина, хіба що жив також в Бірмінгемі. Проникливий розум, харизма і дипломатичні таланти цього грізного бійця дозволили йому стати лідером знаменитої «Бірмінгемської банди», що наводила жах на іподроми Англії. «Забіяки», «головорізи», «хулігани», «різники» або навіть просто «хлопці» – всі ці епітети в різний час з’являлися в пресі для позначення організованої злочинності Великобританії рубежу XIX-XX століть. Але жоден з них не став настільки популярним і загальним, як «гострі козирки» Біллі Кімбера.

10. Андрей Иллеш “Записки безбилетника. Из жизни гражданина N», Время, 2015

Зібрання з двох книг документальної прози журналіста Андея Іллеша. Герої книги – дворова шпана шістдесятих років, мисливці та рибалки Далекого Сходу, тайговики – в загальному, ті, з ким автор гідно і з азартом проживав своє життя. Мініатюри Іллеша, написані чудовою російською мовою, – справжній подарунок для читача, вихованого на кращих зразках літератури другої половини двадцятого століття. У другій частині «З життя громадянина N» – блогерська спадщина Іллеша. У цій книзі зібрані його есеї з «Живого Журналу» і незакінчена повість про життя громадянина N. В іронічному образі останнього – сумніви і протиріччя, якими страждає людина в переломні часи життя суспільства.

Про ці та інші новинки Yakaboo.ua ви можете також почути щосереди о 18:00 в програмі “Книжное сословие” з Юрієм Володарським на радіо Nostalgie 99 FM

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

11 thoughts on “Топ-10 дуже серйозних новинок тижня від Yakaboo

    Залишити відповідь