Таємниці, що творять чудо

Френсіс Годґсон Бернет – одна з тих письменниць, яких, на мою думку, треба читати в дитинстві. І не тому, що в той час інше сприйняття в людини. Ні, в дорослому віці на таких письменників просто не вистачає часу, але знати їхні книги і любити їх, вважаю святим обов’язком кожного справжнього книголюба.


Ця романтична ідеалістка вже понад сто років полонить своїми творами не одне покоління читачів у цілому світі. Мабуть, небагато знайдеться людей, які ніколи не чули про такі її чудові романи, як «Маленька принцеса», «Таємний сад» та «Маленький Лорд Фонтлерой». До речі, всі вони на сьогоднішній день є перекладені українською мовою і їх можна придбати в будь-якій книгарні.

Оскільки на момент прийняття рішення «що почитати» безсмертні бернетівські «Маленьку принцесу» і «Маленького лорда Фонтлероя» я вже прочитала, то цілком логічно, що мій вибір зупинився на «Таємному саду», який, на мою думку, не варто було відкладати в довгий ящик. Те, що бралося до рук знехотя, проковтнулося мною за два вечори і ще декілька днів я ходила під враженням від прекрасної книги, що надихає і примушує вірити в чудо!

Маленька худорлява дев’ятирічна сирота Мері Ленокс, на прізвисько «А-міс-Мері-вічно-проти», приїжджає до Мізелтвейтського маєтку у графстві Йоркшир, Англія, який належить її дядечку Арчибалду Крейвену, самотньому диваку, про якого ходять численні плітки. Зранку, прокинувшись від сторонніх звуків, Мері зауважує у себе в кімнаті молоду служницю. Так вона знайомиться із Мартою, яка говорить дивною для вуха дівчинки, що виросла у Індії, йоркширською говіркою. Марта цілком випадково розповідає дівчинці про дивний сад, в який ось уже десять років ніхто не ступає ногою. Залишена сама на себе, Мері починає досліджувати цей великий старезний будинок на краю вересового пустища, у якому сто зачинених кімнат, і сади навколо нього, намагаючись відшукати таємничий покинутий всіма сад. Чи вдасться дівчинці віднайти цей дивний таємний сад і розгадати його таємницю? І чи це єдина таємниця цього моторошного маєтку? Ось що доведеться дізнатися допитливому читачу, читаючи роман Френсіс Годґсон Бернет «Таємний сад».

Магічний реалізм та цікавий інтигуючий сюжет книги, який базується передусім на теорії позитивного мислення, роблять своє – від книги годі відірватися. Я не хочу спойлерити і розкривати всі секрети книги, адже завжди цікавіше прочитати все самому, проте привідкрию пелену таємниці і скажу, що основна ідея твору полягає в тому, що «аби ваше життя змінилося, треба насамперед змінити думки у своїй голові». І це безперечна істина, яку всі знають, але не всі керуються нею. Френсіс Годґсон Бернет стверджує, що коли чогось дуже хочеш, то варто у це вірити всією душею і безперервно промовляти у голос, тоді воно неодмінно здійсниться. Все, що ти робиш треба супроводжувати сміхом, адже немає найкращих ліків, ніж сміх і веселощі. І не варто забувати про подяку, адже в житті так важливо вміти дякувати за все, що маєш!

Ще зовсім недавно в книгарнях можна було знайти цю книгу в різних виконаннях – від простішого (в-а «Країна Мрій» і «Свічадо») до складнішого (в-а «Ранок» і «Махаон-Україна»). Я ж володію чудовим примірником від в-а «Махаон-Україна», який проілюстрований моїм улюбленим ілюстратором Робертом Інґпеном, володарем найпрестижнішої нагороди в царині дитячої літератури – премії ім. Г. Х. Андресена, за свій внесок у дитячу літературу, як художник-ілюстратор. Це найкраще видання зі всіх, які можна знайти на даний момент в книгарнях. Переклад з англійської Наталки Римської, зроблений для видавництва «Свічадо». Хто знає переклади цієї перекладачки, тому відомо, що вона любить присмачувати свої роботи маловживаними словами, які іноді муляють око пересічного читача. Проте саме в цьому романі таких слівець зовсім мало, завдяки цьому текст читається дуже легко і захоплююче.

«Таємний сад» – одна з найкращих дитячих книг ХХ століття, яка гарантує гарні враження всім без винятку читачам віком від 9 до 99 років. Гарний подарунок тим, хто хоче вірити у чудо і хто потребує таємниць у своєму житті. Не варто забувати, що «коли хочеш щось змінити, не можна починати із того, ніби «вже запізно», а «Таємний сад» допоможе вам у цьому.

Мар’яна Глинка

Купити книги автора в Yakaboo.ua

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

21 thoughts on “Таємниці, що творять чудо

    Залишити відповідь