Січневий must read: 5 книг, які варто прочитати посеред зими

Фото: LASZLO ILYES via Flickr

Середина зими, сніжна і морозна – саме час читати хороші історії. Про випробування, які випадають людині та її вразливість, або невразливість. Заблукати в лабіринтах магічного реалізму, в яких не відрізнити правду від вигадки. Полюбити химерних героїв і досліджувати звуки і запахи, що пробиваються крізь текст.

1

“Выживший. Роман о мести”, Майкл Панке

Заснований на реальних подіях роман про помсту, мужність, витривалість і великодушність. Дикий Захід ХІХ століття. Ці землі – доля справжніх чоловіків. Хлюпики і слабаки тут не виживають. Г’ю Гласс, маунтімен і першопроходець, учасник експедиції генерала Вільяма Ешлі, що досліджувала витоки Міссурі, потрапляє в страшну халепу. Зійтися врукопаш з розлюченою ведмедицею-грізлі, сподіваючись лише на мисливський ніж – і встояти у поєдинку – цього вже вистачило б для того, щоб стати героєм. Але доля тільки почала перевіряти Г’ю Гласса на міцність. Вважаючи, що поранення мисливця смертельні, товариші, що зголосилися доглядати за ним, обібрали його і кинули вмирати – але він вижив. І запам’ятав. Йому належало пройти понад 300 кілометрів по територіях. Без зброї, їжі і води, зі зламаною ногою і розірваної спиною. Він пройшов. Г’ю Гласс дуже любив життя – і дуже хотів помститися тим, хто вирішив його у нього забрати.

Українська прем’єра фільму “Легенда Г’ю Гласса” з Леонардо Ді Капріо і Томом Гарді відбулася 7 січня. Кінострічка отримала “Золотий глобус” як кращий драматичний фільм, постановник отримав нагороду за кращу режисуру, а виконавець головної ролі Леонардо Ді Капріо – за кращу чоловічу драматичну роль.

2

“Антрополог на Марсе”,  Оливер Сакс

Олівер Сакс – британський невролог і нейропсихолог, автор ряду популярних книг, в яких він розповідає реальні історії своїх пацієнтів. Екранізація його книги “Пробудження” з Робертом Де Ніро в головній ролі мала великий успіх. Твори Сакса перекладені на двадцять мов, але найбільшу популярність завоювали міжнародні бестселери “Человек, который принял жену за шляпу” та “Антрополог на Марсе”, написані в жанрі “клинічних оповідей” XIX століття.

У цій книзі зібрані неймовірні історії пацієнтів доктора Сакса, які зуміли відстояти своє місце в житті, незважаючи на ссуворий медичний вирок, що не підлягає перегляду. Сім дивовижних історій про невичерпні можливості людського мозку, про стійкість і любов, яка захищає, рятує, дає сили жити і долати навіть найжорстокіші удари долі.

3

“Ящик для письменных принадлежностей”, Милорад Павич

Фірмовий звабливий гіпертекстуальний лабіринт Мілорада Павича. Вивчення старовинної скриньки для письма, дослідження кожної її шухлядки та потаємного куточка, її запахів і звуків письменник перетворює на захоплюючу подорож космосом людської душі. Тут розлучені часом і простором герої можуть згадати забуті імена кохання і нарешті знайти себе і один одного. У кожному творі Павича чудернацьким чином поєднуються пристрасть до життя і пристрасть до самої книги.

“Если поднять крышку и открыть ящик, перед нами окажется поверхность для письма. Она ограничена латунной рамкой, снабжённой некоторыми вспомогательными средствами, обеспечивающими доступ в разные отсеки и части ящика. Итак, в рамке расположены два замка и одно углубление для внутреннего ключа, который по размеру больше, чем ключ от внешнего замка. По форме он представляет собой трубку с треугольным отверстием в торце. В прошлом похожими инструментами пользовались зубные врачи, чтобы рвать зубы. Латунь, из которой сделан ключ, местами изъедена и покрыта зелёным налетом. В верхней части ящика находится первый внутренний замок. При закрывании этого замка внутренним ключом возникает особый эффект. На дне ящика, из имеющегося там отверстия, при повороте ключа выступает винт. Для того чтобы во время качки ящик не упал со стола или с другой поверхности, на которой он стоит, с помощью упомянутого ключа и винта его можно зафиксировать на деревянной основе. И пока ящик закрыт на ключ, винт остаётся недоступным”…

4

“Флорентийская чародейка”, Салман Рушди

Імперія Великих Моголів, могутній Акбар, Флоренція XVI століття, з її філософами і художниками, воїнами і куртизанками, блискучий розум тієї епохи – Нікколо Макіавеллі, великі географічні відкриття – все склалося у найяскравішу мозаїку, кожна частинка якої – найтонший відтінок, що дозволяє створити найбагатше змістовне полотно. При дворі правителя Могольськой імперії з’являється золотоволосий чужинець і стверждує, що він – дядько імператора…

Вигадані і реальні персонажі, Схід і Захід, історія і магічний реалізм. Це історія всіх – й історія кожного, історія світу – й історія особистості, а світ цей, як і раніше, сповнений таємниць, і найнеймовірніше може виявитися правдою. Світло ж минулого, якщо його направити під вірним кутом, здатне висвітити теперішнє краще будь-якого прожектора.

5

“Стимпанк!”

Чотирнадцять оповідань у жанрі стімпанк – чотирнадцять химерних картин минулого, майбутнього і не-цілком-сьогодення. Шанувальники стімпанка знайдуть у цій книзі все, чого очікують: тут будуть і провулки, смутно освітлені газовими ліхтарями, і безстрашні безпритульні, і парові машини, і небувалі винаходи. Письменники і художники, чиї твори увійшли до цієї антології, переосмислили романтику і пригоди стімпанка, перетасували його елементи по-своєму і заново зліпили весь жанр з іншого тіста – або, точніше, зібрали з інших коліщат і шестерень.

Божевільні винахідники, геніальні діти-механіки, таємничі вбивці, автомобілісти-революціонери, стімпанкові ельфи і школярки, що кинули виклик владі монополістів – події, що відбуваються з ними, поширилися на Канаду, Нову Зеландію, Уельс, Стародавній Рим, Австралію майбутнього, альтернативну Каліфорнію і навіть на постапокаліптичні міста.

12 thoughts on “Січневий must read: 5 книг, які варто прочитати посеред зими

    Залишити відповідь