Різдвяні історії для дітей і дорослих

Фото: Kevin Dooley via Flickr

Світ охопив святковий дух магії, подарунків і прекрасних історій. В деяких країнах вже почалися канікули, дорослі та діти встигли пошматувати подарункове пакування і ласощі. Ми ж іще готуємося, робимо останні приготування та чекаємо снігу, так остаточно й не звикнувши до примх погоди. Але ж головними лишаються не атрибути, а настрій, який кожен може створити сам і поділитися з близькими. Ось декілька книжок, які стануть у нагоді й дітям, і дорослим, які прагнуть зробити це. 

Для дітей

“Баранчик Рассел і Різдвяне Диво”

1
1.2

Коли Санта та його зламані сани опинились у Світлячковому лісі, він був переконаний, що Різдва не буде. Так воно й сталося б, якби не баранчик Рассел. Адже Рассел поспішає на допомогу! Узявшись за молоток та пилку, він доводить, що кмітливість і наполеглива праця цілком замінюють чари. Познайомившись із Расселом, ви вже ніколи його не забудете, – цей кучерявий баранчик не залишає байдужими ні дітей, ні дорослих, адже він завжди все робить не так, як решта овець у його отарі.

“Різдво для Сплета”

22.1

Настала ніч перед Різдвом. Кіт Сплет не може склепити повік: раптом він був не дуже чемним і не заслужив на найбільший у світі подарунок? Треба дочекатися Санту і самому розповісти йому про всі свої подвиги… Та Санта не приходить. Невже Сплет і справді був не досить слухняним? Невже даремно допомагав мамі по господарству? Вірний Сеймур і молодша сестричка ведуть Сплета у вітальню, а там… Чорний пухнастик просто не міг залишитися без свята.

“13 Різдвяних історій”

3

Ці 13 різдвяних історій від сучасних українських письменників насправді дуже різні, і водночас вони взаємно доповнюють одна одну, як пазли великого полотна. Як саме життя. Як, зрештою, Різдво для кожного з нас, яке містить у собі значно більше сенсів, аніж традиційна картинка родинної ідилії – довкола столу з дванадцятьма стравами. Тут реальність і містика, гумор та іронія, філософське осмислення буття і трепетне світло любові, яка є істинним проводирем, як Вифлеємська зірка – крізь темінь різдвяної ночі.

 

 

“Найкраща (найгірша) у світі Різдвяна вистава”

44.1

Звичайна і традиційна різдвяна вистава в маленькому американському містечку раптово, завдяки втручанню зграї юних шибайголов Гердманів, стає не такою звичайною і аж ніяк не традиційною. Що вигадають діти, які не знають історії Різдва, і чим це обернеться для мешканців містечка — читайте у дотепній, кумедній і глибоко Різдвяній повісті.

“Життя та пригоди Санта- Клауса”

5

Ця дивовижна різдвяна книга з’явилася друком у 1902 році. Вперше читали її діти, котрі були ровесниками наших прабабусь. І ось через 100 із хвостиком років вона прийшла до української малечі. Про що ж у ній йдеться? Звичайно, про Санта-Клауса і його подарунки, про різдвяні дива та про багато-багато інших цікавинок.

 

 

 

 

Для дорослих

“Вечера на хуторе близ Диканьки”

66.1

Знамениті повісті Миколи Гоголя. Канонічний текст, в якому написанню багатьох слів повернуто «титли», змінені в радянських редакціях, унікальні ілюстрації, що розкривають фантастичні секрети Наддніпрянської України кінця ХVІІІ століття, несподівана «карта подорожей» головних героїв книги, оригінальні вставки з фрагментами як маловідомих, так і класичних перекладів українською мовою, що своєрідно коментують ілюстрації – все це робить видання справжнім подарунком для тих, хто любить, знає і цінує творчість нашого видатного земляка.

“Санта действительно существует? Философское расследование”

7

Гумористичне філософське дослідження на тему існування Санта-Клауса, проведене продюсером «Теорії великого вибуху». Питання існування Санта-Клауса чи Діда Мороза може здатися несерйозним – адже ви вже виросли. Але за цим питанням ховається важливий парадокс: існують речі, які не вважаються реально існуючими, але в які ми вперто віримо. У цій книзі Ерік Каплан – сценарист популярного серіалу «Теорія великого вибуху» – показує, як великі філософи Бертран Рассел і Людвіг Вітгенштейн намагалися вирішити конфлікт між реальним і нереальним, але не змогли; як цей та інші парадокси вирішувалися у буддизмі, даосизмі, теософії, сучасній філософії; і, нарешті, розповідає, як фундаментальні філософські парадокси розв’язуються в комедіях, ілюструючи розповідь прикладами з «Теорії великого вибуху» та інших творів поп-культури.

“Сказка на Рождество”

8

Різдво в Італії – головне і найрадісніше домашнє свято. Але дуже важко радіти, якщо не всіх вдається зібрати за столом, а таких сімей було досить багато під час Другої світової війни. Ось і маленький Альбертіно читає вірші порожньому стільцю, на якому мав би сидіти його тато. Як же зробити, щоб тато, ув’язнений у німецькому концтаборі для військовополонених, почув привітання? А татові як передати своїм домашнім, що він їх пам’ятає і любить? Зустрінуться вони коли-небудь ще?

Цю казку склав у грудні 1944 року в німецькому концтаборі італійський журналіст і письменник Джованніно Гуарескі. Написав він її, з одного боку, тому що дуже сумував за своєю сім’єю, а з іншого – тому що хотів підтримати своїх товаришів по ув’язненню, нагадати їм, що, як би не було важко, вдома їх чекають. Адже надія здатна творити чудеса.

– Я доставлю вас в лагерь, – сказал один из ангелов, развозивших сны. – Садитесь.

Это был большой прекрасный трехмоторный Ангел с тремя парами крыльев, так что очень скоро Альбертино, бабушка и Флик и Светлячок летели высоко над землей.

“Рождественская песнь”

99.1

Світова класика з унікальними ілюстраціями Лібіко Марайя – художника, чиї малюнки не забуваються ніколи. Знаменита повість Чарльза Діккенса. Чарівна історія прозріння скнари і відлюдника Скруджа, який зустрічається зі своїм минулим і майбутнім у переддень свята Різдва. Після першої публікації цей твір став сенсацією, вплинувши на наші різдвяні традиції. Це історія-притча про переродження, в якій письменник за допомогою фантастичних образів святочних Духів показує своєму герою єдиний шлях до порятунку – робити добро людям. Ім’я Скруджа вже давно стало прозивним, позначаючи людину вельми скупу і жорстоку.

“Подарок от кота Боба”

10

До зустрічі з Бобом бездомний вуличний музикант Джеймс не любив Різдво, але рудий кіт все змінив. Він у буквальному сенсі подарував своєму господареві нове життя, створивши справжнє різдвяне диво. Незважаючи на те, що електрику можуть відключити і в Лондоні, а кишені можуть виявитися порожніми, вірні друзі Джеймс і кіт Боб разом зустрінуть Різдво! Це видання – продовження історії Джеймса і його рудого друга, описаної в першій книзі “Вуличний кіт на ім’я Боб”, що стала світовим бестселером.

1 405 thoughts on “Різдвяні історії для дітей і дорослих

    Залишити відповідь