13 книг для читання восени

Фото: Sergio Ríos via Flickr

З настанням перших справжніх осінніх днів хочеться загорнутися у плед з чашкою гарячого какао та гарною книгою, яка зафарбує яскравими барвами дощові будні й подарує ще шматочок тепла. Трохи романтики, крихітка медитації та смутку – ідеальне поєднання для осіннього вечора.

«Вересові меди», Надія Гуменюк

1

Україна. Перша світова. Посеред дороги, що веде від волинського села до лісу, подружжя знаходить немовля… Минули роки. Сільська красуня Богдана Ясницька мріє про театральну сцену. Кинувши все, утікши навіть із власного весілля, талановита дівчина вирушає до першого українського театру на Волині — та назустріч своїй долі… Попереду — довге й бурхливе ХХ століття, сповнене карколомних подій та історичних зламів. І складне, напружене й яскраве життя сміливої і пристрасної жінки, у якому будуть справжня дружба й людська заздрість, болісні втрати та дивовижні знайдення, перемоги, поразки, таємниці, кохання… І медовий смак щастя.

 

«Дім з вітражем», Жанна Слоньовська

2

Роман – переможець конкурсу польського видавництва «Знак» Literanova обраний з-поміж більш як тисячі рукописів. Авторка – у минулому львів’янка, нині – мешканка Кракова, українка з польськими коренями. Дім з вітражем і власне вітраж – 1912 року «народження», Львів, чотири покоління жінок (прабабця, бабця, мама і донька), зріз культурного і політичного життя в періоди становлення української державності (Соломія Крушельницька і визвольні змагання, В’ячеслав Чорновіл і його соратниця, оперна співачка Маріанна) – елементи захоплюючої, інтригуючої любовної історії: так про Львів не писав ще ніхто.

 

«Просто вместе», Анна Гавальда

3

Молода талановита художниця Камілла Фок живе у крихітній кімнатці-комірчині під дахом розкішного будинку з видом на Марсове поле. Витончена та тендітна, вона сумнівається у своєму покликанні, не хоче більше ризикувати і працює ночами прибиральницею в офісі. Одного зимового вечора хвору від холоду і голоду дівчину знаходить сусід, сором’язливий ботанік Філібер. Занепокоєний її станом, він вмовляє дівчину пожити якийсь час разом з ним та його приятелем Франком – красунчиком поваром, мотоциклістом та хуліганом. Камілла приймає запрошення, і так починається її нове дивне життя та одна з найбільш зворушливих і ніжних історій кохання Парижу.

 

«Кульбабове вино», Рей Бредбері

рей

Літо у неіснуючому містечку Ґрін Таун 1928 року… Веселі пустощі чотирьох безтурботних хлопчаків… І кульбабове вино, яке готує дідусь… Воно – як чарівна капсула часу, що вбирає у себе досвід минулих літ, воно – як ностальгія за дитинством, у яке зможе хоча б на мить повернутися кожен, хто візьме до рук фантастичну повість Рея Бредбері «Кульбабове вино». Ця книга – острівець, на якому зупиняється час. Її сторінки дихають далекими дитинно-безмежними спогадами – теплими, п’янкими, вічними, проте яких нам не спіймати ніколи.

 

 

“Медея и ее дети”, Людмила Улицкая

5

Один з найцікавіших досвідів вибудовування нового “сімейного роману”. Тут зійшлося усе: і неперевершене вміння автора розповідати історії окремої людини, і вільне володіння міфологічними пластами, і актуальність, і навіть ідейність.  Головна героїня – бездітна Медея Сіноплі, тезка античної Медеї, – теж своєрідне божество для великої розгалудженої родини. Тільки вона не вбиває, а збирає, єднає, зклеює власною кров’ю крихкі внутрішньосімейні зв’язки.

 

 

«Осень патриарха», Габриэль Гарсиа Маркес

6

“Мені завжди хотілося написати книгу про абсолютну владу”, – так автор визначив головну тему свого твору. Диктатор неназваної латиноамериканської країни знаходиться при владі вже так довго, що вже й не пам’ятає, як до неї прийшов. Він – і людина, і ожилий міф, і ляльковод, і маріонетка в руках Року. Він самотній у своєму величезному палаці, де реальне та нереальне співіснують у найдивніший спосіб. Він хоче і боїться смерті. Але… чи можлива смерть для втілення легенди? Можливо, щасливим володар стане лише тоді, коли помре і зрозуміє, що для нього “незліченний час вічності” нарешті скінчився?

 

«Двери сна», Милорад Павич

7

Кожен текст робить читача учасником магічної гри, затіяної неабияким мудрецем, філософом та містифікатором. До книги увійшли оповідання та п’єси видатного сербського письменника Мілорада Павича зі збірок “Стеклянная улитка” (1998), “Страшные любовные истории” (2001), “Кровать для троих” (2003) та “Эротические истории” (2006).

 

 

 

«Норвежский лес», Харуки Мураками

8

…Вечорами я продавав платівки. А в проміжках розсіяно спостерігав за публікою, що проходила повз вітрину. Сім’ї, парочки, п’янички, якудзи, жваві дівки у міні-спідницях, хлопці з бітницькими борідками, хостес з барів та інші незрозумілі люди. Варто було лише поставити рок, як біля магазину зібралися хіппі та нероби – деякі пританцьовували, хтось нюхав розчинник, хтось просто сидів на асфальті. Я взагалі перестав розуміти, що до чого. “Що ж це таке? – думав я. – Що всі вони хочуть цим сказати?”…

 

 

«Мальчик в полосатой пижаме», Джон Бойн

9

Не так воно просто розповісти двома словами про цю дивовижну книгу. Зазвичай анотація дає читачу зрозуміти, про ще піде мова, але в цьому разі є побоювання, що будь-які попередні висновки або підказки лише завадять. Дуже важливо, щоб ви почали читати, не знаючи, що на вас чекає. Скажемо лише, що це буде незвичайна та захоплююча подорож разом з дев’ятирічним хлопчиком на ім’я Бруно. Але одразу попередимо: книга не призначена для дітей цього віку, навпаки, це дуже доросла книга, звернена до людей, які знають, що таке колючий дріт. Саме він стане на вашому з Бруно шляху. Книга захопить вас і навряд чи швидко відпустить.

 

«Здравствуй, грусть», Франсуаза Саган

10

Справжній французький шарм та тонкий психологізм. Вона написала 40 книжок, 40 простих та зворушливих історій про кохання. Писала тоді, коли не могла не писати. “Я пишу інстинктивно, як живу або дихаю”. Її творчість відрізняється пронизливим осіннім смутком та легкістю, кожного разу Франсуаза Саган як вперше розповідає про осяяння та розчарування крихкого жіночого світу, де так зрідка трапляються хвилини пристрасті й так часто – години розлуки.

 

 

«Шоколад», Джоанн Гаррис

шоколад

У маленькому французькому містечку — карнавал. І саме в цей час у ньому з`являються дві дивні особи — доросла й дитина. Віана Роше та її дочка Анук приїхали, щоб подарувати мешканцям міста небачену досі розкіш — цукерню. Місцевий священик обурений і ставить парафіян перед вибором — церква або шоколад. Якби ж цукерки й шоколадки жінки, чиє волосся пахне вітрами далеких країв, не були такими смачними! Якби вона не вміла вгадувати, чого саме потребує кожен, хто заходить до її крамнички! Тоді у цьому містечку не сталося б стільки драматичних подій… Відкрийте для себе рецепти щастя від Джоан Гаррис. Пориньте у світ шоколадної магії, і ви зрозумієте, що навіть за допомогою солодощів можна змінити життя — звісно, якщо ви маєте добре серце та гарні наміри.

«Жареные зеленые помидоры в кафе Полустанок», Фэнни Флэгг

12

Якщо наблизити цю книжку до вуха, то напевне можна почути чийсь сміх, плач, розмови, шум поїзда, шарудіння листя, передзвін виделок та ложок. Прислухайтеся до звуків, що пробиваються крізь обкладинку, і ви дізнаєтеся історію одного маленького американськкого містечка, в якому, як і скрізь у світі, переплелися любов та біль, страхи та надії, дружба та ненависть. Історія ця розповідається настільки щиро, що запам’ятається на довгі роки, і роман Фенні Флегг стане однією з найулюбленіших книжок – як став для багатьох у світі. Адже великий роман Фенні Флегг і є саме життя.

 

«Страшенно голосно і неймовірно близько», Джонатан Сафран Фоер

13

Дев’ятирічний Оскар Шелл має важливе й надзвичайно секретне завдання, яке охоплює всі п’ять округів Нью-Йорка. Його мета – знайти замок, до якого підходить загадковий ключ із комірчини Оскарового батька, який загинув у Всесвітньому торговельному центрі 11 вересня 2001 року. Ця, на перший погляд, нездійсненна справа дасть хлопчику змогу познайомитися з очевидцями різних подій і забезпечить йому бурхливу, зворушливу, місцями надзвичайно веселу подорож, яка допоможе загоїти всі рани.

28 thoughts on “13 книг для читання восени

    Залишити відповідь