Люба Матильдо! Не дозволяй нікому говорити, що ти не повинна читати цю книжку

Лист батька, який вирішив, що найкращий спосіб виявити турботу про тримісячну доньку – це познайомити її з книжками.Люба Матильдо!

Це я – твій тато. Це той, що без молока.

Вибач за такий старомодний спосіб комунікації. Листи вже застаріли. До того часу, коли ти станеш достатньо дорослою, щоб прочитати цей лист, можливо, спілкування вже буде полягати в обміні голографічними смайликами між імплантованими в мозок чипами.

Хочу бути відвертим з тобою. За три місяці наших стосунків я не почуваюся батьком. Я завжди думав, що батьківство додає мудрості. Але я відчуваю, що воно надає мені лише чисті памперси і потьоки по спині після годування о 3 годині ранку.

З такими думками я хочу почати своє батьківство просто зараз. І немає кращого способу, щоб зробити це, аніж познайомити тебе з книжками.

Почнемо з основ. Що таке книжка? На жаль для тебе, це не мамині груди, які ти так любиш. Книжки – це такі пласкі, масивні предмети, які лежать усюди в нашому домі. Книжки – це те, що підпирає кут твого ліжечка, щоб ти перестала зригувати, це те, що тримає твоя мама вільною рукою, коли годує тебе, це подарунки, які не можна надягнути.

І ці неживі предмети є однією з найбільш важливих і приголомшливих речей у світі. Одні з них красиві, інші прості, але всі вони цінні.

Далі: як використовувати книжки? Жування і пускання слини на них неприйнятне. Але ми пробачимо тобі це в перші роки. Думаю, ми придбаємо кілька «слиностійких» спеціально для тебе. Однак ти будеш рада почути, що нюхати їх дозволено навіть у дорослому віці.

Найкращий спосіб витягти що-небудь з книжки – прочитати її. Читання – складний процес, але коли ти змусиш літери складатися у слова, то отримаєш всі ключі від усіх королівств, які будуть зберігатися в твоїй голові.

Тепер я знаю, що ти думаєш: «Тато знову занадто захоплений, як того разу, коли він думав, що я вперше спробувала усміхнутися, а я лише спробувала відригнути. Те, що ти розповідаєш про книжки, непогано звучить, але що вони насправді можуть?»

Отже, моя люба, сподіваюся, ти зручно влаштувалася.

Книжки дозволять тобі розшифрувати цю божевільну життєву плутанину. Вони допоможуть тобі зрозуміти цей світ і дозволять пройти й крізь рутину, і крізь непередбачувані обставини. Вони – найбільш вдалий притулок і порятунок. Вони – для злетів і падінь, вони допоможуть і злетіти вгору, і спуститися на землю.

На кожній сторінці – відгомін чогось. Ти не дізнаєшся про лісову дорогу без Роберта Фроста, про жахи рабства без Тоні Моррісон, про годування домашнього улюбленця без Маргарет Етвуд.

Книжки навчають співчуття. Хочеш знати, як виглядає життя того, хто несхожий на тебе? Хочеш дізнатися, що означає бути народженим у бідності, яку, дасть Бог, ти не пізнаєш? Хочеш знати, чому люди роблять небезпечні, самовіддані, шокуючі й натхненні вчинки? Читай книжки. Вони допоможуть тобі побачити, що ховається за масками деяких людей.

Книжки розкажуть тобі про далекі землі та дивовижні ідеї. Вони поведуть тебе в такі місця, які я ніколи не побачу. Вони дадуть тобі можливість зробити світ трішки кращим.

Книжки розіграють твою уяву. Ти не обмежена своїм фізичним тілом – від милих пальчиків рук до пальців ніг. Чари живуть у книжках. Як і в єдинорогах. І книжки дозволять тобі поспілкуватися з ними. І коли ти станеш трохи старшою, книжки допоможуть тобі зберегти ці дорогоцінні спогади твого дитинства. Ніколи не втрачай здатності дивуватися і насолоджуватися тими речами, які нудні дорослі за браком уяви вважають «дурними».

За допомогою книжок ми отримуємо знання. Так, люди повідомляють нам інформацію. Однак у більшості випадків вони почерпнули її з книжок. І у людей може бути смердючий подих. І вони можуть не мати рації. Тому довіряй книжкам.

Я міг би продовжити, але ось ти починаєш ворушитися уві сні. І перш, ніж я підійду до тебе, ось кілька ключових пунктів.

Не дозволяй нікому говорити, що ти не повинна читати якусь книжку. Або що якийсь жанр не є літературою. Або що комікси тільки для дітей. Є такі сноби. Не будь снобом.

Уникай людей, які пишаються тим, що не читають. Інакше тобі захочеться напудити на них. Це можна, але це не заохочується. Принаймні, поки ти ще в памперсі.

І нарешті, будь щедрою. Якщо ти щось любиш, поділися цим. Я в передчутті, з якими книжками ти познайомиш мене, тими, які ще не написано, з тією дитячою класикою, яку ми будемо читати разом, поки не засинатимемо і не понесемо ці історії в наші ще не сформовані мрії.

Люба Матильдо, цей світ, який ти успадкуєш, більш несправедливий і жорстокий, більш складний і смішний, більш красивий і щедрий, ніж ти можеш собі уявити. Якщо хочеш переконатися в цьому, читай.

Люблю тебе.

Тато

Джерело: BookRiot

27 thoughts on “Люба Матильдо! Не дозволяй нікому говорити, що ти не повинна читати цю книжку

    Залишити відповідь