П’ять книжкових новинок для дітей та підлітків до Форуму видавців

15–18 вересня 2016 року Львів перетвориться на Форум видавців, авторів, перекладачів, науковців, підприємців, істориків, журналістів, друкарів, а також читачів. Упродовж чотирьох днів у Палаці Мистецтв (вул. Коперника, 17) та ще 60 локаціях у центрі міста відбудуться сотні книжкових заходів, на які з’їдуться світові зірки літератури й відвідувачі з усієї України. Щорічно до Форуму видавці готують десятки новинок, зокрема й книжок для дітей та підлітків, та таких, що всі хочеться отримати у власну бібліотеку. Сьогодні ми трохи ближче познайомимо вас із п’ятьма книжками, а решту новинок радимо подивитися й погортати вже незабаром на Форумі!

Мар’яна Прохасько, «Кучеряві думають, що робити в дощ» (Видавництво Старого Лева)

Батькам наймолодших книгодрузяк ми рекомендуємо придивитися до книжки «Кучеряві думають, що робити в дощ». Це продовження мальованої історії про родину Кучерявих, яка розпочалася з твору «Кучеряві повертаються у місто». Родзинкою видання є повна відсутність тексту, і, як наслідок – запрошення до творення власної історії на основі зображень. Спробуйте прочитати малюнки і розповісти цю історію своїм дітям. Або послухайте, як вони описують те, що бачать на ілюстраціях, і яка історія складається у них. Чи зробіть це разом. І навіть якщо ви не кучеряві, з вами, можливо, трапляються схожі пригоди. От, наприклад, а що ви робите у дощ?

Валентина Вздульська, «Плутон» (Vivat)

Читачам, які вже готові переживати та проговорювати сильні і не завжди радісні емоції, ми пропонуємо почитати новий твір Валентини Вздульської «Плутон». У цій невеличкій за обсягом книжці – ціла історія міцної дружби хлопчика Марка, який дуже цікавиться астрономією, та його пса Плутона, грізного на вигляд, а насправді дуже лагідного. На жаль, історію цю хлопчик оповідає з пам’яті, бо Плутон загинув, а кумедний цуцик, якого батьки дарують Маркові, звісно ж, не може замінити втраченого друга. Та завдяки своїй любові до вивчення космосу, Марко врешті знаходить шлях, як перемогти свій сум і відкрити серце для нової дружби.

Результат пошуку зображень за запитом "Стонадцять халеп Остапа Квіточки"

Сашко Дерманський, «Стонадцять халеп Остапа Квіточки» (А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА)

Звісно, що цієї осені чи не найочікуванішою новинкою від «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГИ» є переклад восьмої частини саги про Гаррі Поттера. Але не хочеться, щоб поява цієї книжки затулила твори інших, не менш цікавих авторів, серед яких уже добре знаний письменник Сашко Дерманський. Не секрет, що його книжки, написані буцімто для дітей, з шаленою втіхою «поглинають» і старші читачі, включно з бабусями й дідусями. Цього разу автор утнув іншу штуку: «Стонадцять халеп Остапа Квіточки» — книжка, написана нібито для старшої читацької аудиторії, але ж… Немає жодних сумнівів, що чудернацькі та смішні пригоди молодого вчителя Остапа й не менш чудернацькі та смішні походеньки недодідька Вельзепера припадуть до смаку не лише старшим, а й молодшим школярам. Проілюстрував ці пригоди Максим Паленко, відомий своїми роботами до книжок Сашка Дерманського про Чудове Чудовисько та трилогії Володимира Рутківського про джур.

Результат пошуку зображень за запитом "Ольга Купріян, «Солоні поцілунки»"

Ольга Купріян, «Солоні поцілунки» (Видавничий центр «Академія»)

В день, коли тобі виповнюється 14 років, Земля має обертатися на твою честь: однокласники – умлівати від твоєї нової сукні, хлопець – організувати найромантичніше побачення з довгоочікуваним французьким поцілунком, а батьки – створити затишне родинне коло для щасливої іменинниці. Натомість все летить шкереберть, і єдине, що залишається в такій ситуації, це наодинці задути власноруч запалені свічки на торті й написати у щоденнику: «Найгірший день народження у моєму житті». Але життя триває, і попереду три місяці літа, а, отже, ще багато часу для дружніх балачок, жартів, танців, побачень і поцілунків.

Повість Ольги Купріян – не посібник зі статевого виховання. Утім вона стане у пригоді тим батькам, які воліють радше «підсунути» дитині потрібну книжку. Адже тут яскраво й реалістично зображено життя 14-15 річних підлітків. Тут є й особисті проблеми дорослішання й усвідомлення себе як представника певної статі, стосунки з батьками, з однокласниками, дружба й суперництво, взаємини з дорослими поза родиною та кохання.

Результат пошуку зображень за запитом "Бути мною"

Анна Хьоґлунд, «Бути мною». Переклад зі шведської: Юлія Юрчук. (Видавництво)

Ще одна довгоочікувана книжка для підлітків з’явилася завдяки зусиллям новоствореного «Видавництва». «Бути мною» — це історія тринадцятирічної дівчини на ім’я Руса, яка осмислює себе. Яка вона насправді? Як сприймати своє тіло, і чи це має бути соромно? Коли в дівчат починається менструація, як вона відбувається? Чи справді однолітки Руси вже займаються сексом, чи це лише їхні фантазії? Чому хлопці недобре поводяться з дівчатами і чи можна це якось виправити? Такі й інші питання бентежать дівчину, і вона шукає відповіді.

«Бути мною» — не тільки перша в Україні, а й одна з небагатьох у світі книжка, яка так відверто розкриває замовчувані підліткові проблеми. Тонко й дотепно, а водночас глибоко й пронизливо Анна Хьоґлунд порушує важливі гендерні питання повсякденного життя дівчинки-підлітка. Усе це щедро ілюстровано авторськими малюнками, афористичними репліками, колажами й коміксами.

bОгляд підготовлено порталом BaraBooka 

BaraBooka
«BaraBooka. Простір української дитячої книги» – соціальний культурно-освітній проект, перший український універсальний інформаційний ресурс про видання для дітей та юнацтва.
http://www.barabooka.com.ua/

21 thoughts on “П’ять книжкових новинок для дітей та підлітків до Форуму видавців

    Залишити відповідь