Поза форматами. Яскравий щоденник

Нещодавно наші друзі з Бабабуки писали про 5 дитячих книжок, за якими варто йти на Книжковий Арсенал. Ми ж хочемо порекомендувати ще одну, точніше навіть не книгу, а щоденник – “Яскравий щоденник”, який вирізняється форматом і змістом.

Його не порівняти з книгою, бо автором стає дитина, яка регулярно заповнює сторінки. Це не розмальовка, не книжка з цікавими завданнями, не енциклопедія. Хоча в щоденнику досить цікавих ідей для розваг, творчості, розвитку дитячих навичок. В ньому достатньо місця для зображення щоденних подій та вражень, сторінок для вільного малювання. Кожен розворот щоденника пропонує цікаві наукові факти і досить глибокі теми для обговорення.

У чому ж ідея? В той час, як будь-яку інформацію дитина змалечку може за лічені секунди знайти в інтернеті, на перше місце виходять зовсім інші вміння – систематизувати цю інформацію, аналізувати, мислити нешаблонно, вільно викладати свої думки. Саме над їхнім розвитком і працює щоденник.

Сторінка на щодень має чітку структуру (і завдяки цьому дитина не губиться в інформації):
Науковий факт. Покликаний привити малечі інтерес до науки та стимулювати її до невеличких щоденних наукових досліджень. Енциклопедії, інтернет, батьківська допомога – і девіз “Яскравого щоденника” «Кожен день – це відкриття» втілюється у життя.
Тема для обговорення з батьками. Одні теми мають глибокий зміст (наприклад, “Лідерство”), інші (“Що розповів би чайник про вашу родину”) покликані розвивати фантазію, але усі вони сприяють тому, що діти навчаються послідовно та зв’язно викладати власні думки.
Польові нотатки. Любов до природи також потрібно прививати змалечку: тут можна розповісти про домашнього улюбленця чи улюбленців, побачених під час прогулянки пташок чи знайдені квіти, емоції від відвідування зоопарку тощо.
Гастро-куточок. Харчові звички впливають як на функціонування нашого організму, так і на наше самопочуття. Щойно дитя почне прослідковувати цей зв’язок, пояснити йому, чому плитка шоколаду – не найкращий обід, буде набагато простіше.
Куточок вдячності. В кожному дні є привід для щастя. Щонайменше три. Тому поділитися ними слід у куточку вдячності і ще раз подякувати долі, що вони трапилися. З цього проростуть паростки оптимізму і свідомого проживання кожного дня.

ящ1

“Яскравий щоденник” не лише допомагає розвинути вміння дитини та розширити її кругозір. Для багатьох батьків час, проведений за заповненням щоденника, стає справжнім одкровенням. І недивно – адже, будьмо відверті, найчастіше наша комунікація з дітьми зводиться до банальних «Чи їв? Чи зробив уроки? Чи не застудився? Чи не задовго дивився телевізор?..»

З допомогою щоденника можна перетворитися на півгодини на найцікавішу маму у світі – запропонувати дитині щире та змістовне спілкування. І, звичайно ж, зберегти за допомогою щоденника дитячі спогади. Напевне ваш син чи донька із задоволенням переглянуть їх через роки.

65 thoughts on “Поза форматами. Яскравий щоденник

    Залишити відповідь