Оригінали Адама Гранта – джерело натхнення!

Кожна книжка, яка з’являється нині на українському ринку по-своєму вклад, відкриття і цінність. Якщо говорити про мотивуючу літературу та добірки книг з ведення бізнесу, то кожна з них на вагу золота. Серед україномовних примірників, на жаль, ніша бізнес-напрямку таки й досі пустує.

Перекладні видання – як на мене, не менш рідкісний випадок, тим паче, коли йдеться про якісну літературу у всіх вимірах.
Бізнес-книги стоять на межі з моїми улюбленими “з серії для батьків”, бо кожна справа, то є велика відповідальність і змінює життя по вектору посвяти себе чомусь (комусь – у випадку батьківства). І тут жодна книга не навчить, і не претендує на абсолютну істину, проте сконцентрує на меті та дасть повірити у свої сили, послабить безпідставні комплекси.

Добре, коли твій вибір – хобі, і присвячувати себе завжди є час, а от коли ти вимушений партнер, контролер чи співвласник, а в тебе молода сім’я та інші вподобання – то інша справа.

Раніше я виокремила місце на книжковій полиці лише для “Як ви збудуєте своє життя?” від ВСЛ, бо книга паралельно розкривала питання поєднання бізнесу і сім’ї. Вважала, що не скоро знайдеться не менш достойне видання, щоб виділяти під це місце на полиці. Та ось вийшла книга “Включайся” від Шеріл Сендберг… її видання було символічним і посилило рішучість придбати “Оригіналів”. Не встигнувши розгорнути Lean In як слід, мені довелося терміново підібрати книгу на подарунок близькому другові сім’ї. Хто він? Та вічний студент, який отримує вже третю вищу освіту та не пропускає жодного бізнес-тренінгу, мотиваційних занять та коучінгу. Ось чому вибір теж впав на мотиваційно-бізнесовий напрям.

Книжка Шеріл тут очевидно не підходила через свою “жіночність” і вихід із ситуації знайшовся у попередньому продажу довгоочікуваних “Оригіналів” Адама Ґранта.

Сендберг написала до неї передмову. Не можу стверджувати, що це рекламний хід, і, насправді Шеріл книги не читала.:) Так можна подумати, адже більшість книг виходять в популярність через “сарафанне радіо” відомих людей. Але ні. У передмові жінка розкрила секрети дружби з автором, при чому вони торкалися дуже важливих тем, навіть таких, як смерть рідних. Мали спільні проекти та допомагали один одному. Мали спільні сторінки життя. Одним словом, Шеріл переконала мене почитати Оригіналів і собі. А також те, що Адам Ґрант звертається до читача, як до друга.

Робота дуже велика, відчувається, що кожне подароване читачам слово Ґрант прожив і відповідальний за нього. І ще, автор також торкається питань сім’ї, проводить нитку стосунків крізь справи бізнесу. Це, як на мене, визначально для людини такого рівня та її праці. Як мінімум дві важливі істини автор розкрив для мене вже на початку:

1) оригінальність – не обов’язково в першості з нуля, не в створенні, а часто в новій обгортці, незаангажованій та свіжій, в удосконаленні.

Ті відчуття, коли прокидаєшся з новою ідеєю, зі стартапом, довгоочікуваною новою справою і з кожною хвилиною розпитування знайомих на предмет “а тобі сподобалося б” і перечитування сторінок в Інтернеті про аналогічні бізнеси, скоріш за все, підтвердять описуваний автором різновид “амнезії”… ваш мозок вже пережив цей досвід, і лише зараз видав його на гора, а тому ідея не нова. Проте – це не означає, що не оригінальна!

2) стабільність, і прагнення її зберегти на старті та ризикованих піках розвитку – це нормальна практика і поширене явище у молодих сім’ях.

Йдеться про випадки, коли молоді люди, отримавши перше місце роботи, хай і “на дядька”, та все ж таки є де отримувати досвід, не поспішають змінювати її на втілення шаленої ідеї в режимі 24/7. Хай краще годину на день, але з роботою, бо якщо бізнес ідея не підійметься, то хоч постійні витрати буде чим покривати. Так починала більшість. Це пережили відомі нонконформісти.
Що ж до самого видання, то зауважу про присутність технічних помилок. На щастя, їх одиниці. Проте обкладинка дійсно – супер! Книга авторитетно виконує роль подарунка для людей, що працюють, започатковують свій бізнес, створюють сім’ю, навчаються. Читають та/або колекціонують книги.

Відомі проекти, гучні імена нонконформістів, їхні історії – злети і падіння, переконливі рішення, все це присутнє в Адама, проте є ще свій, інакший шарм подання всього цього. Ті, хто слухав промову автора на TEDex, зрозуміє, про що йде мова.
Хай вас знайде натхнення, а ви – його! У книжках його багато.

Ірина Варламова

Купити книжку в Yakaboo.ua

Ірина Варламова
Десь два роки тому в моїх профайлах можна було побачити: юрисконсульт, депутат, помічник керівника... Усе так, певною мірою, і залишається, та зараз моя найголовніша роль - мама. А найбільшим хобі завжди було читання. То ж я заснувала спільноту про читання дітям "Читата: читає мама і тато". Зі своїми дописами можу трапитись вам ще на Барабуці та в блозі Видавництва Старого Лева, у рубриці "Книготерапія" в сумській студентській газеті "Academix". Допомагаю бібліотеці в рідному селі поповнювати фонд та триматися сучасності. Просто так. Мрію відкрити книгарню-кав’ярню з дитячою кімнатою. Мотиваційна література для батьків, дитліт; книги для бізнесу та саморозвитку, історичні романи завжди знайдуться на моїх поличках і сторінках блогу.

10 thoughts on “Оригінали Адама Гранта – джерело натхнення!

    Залишити відповідь