Одягни його шапочку

«Шапочка і Кит» ― прониклива та емоційна дитяча книга про боротьбу з лейкозом, яку варто «прописати» й усім дорослим.

«Дитячий» досвід Катерини Бабкіної розпочався у 2014 році: вона написала «Гарбузовий рік». У книзі йдеться про виростання та дорослішання, про дитинство як джерело, до якого ми всі повертаємося. Дуже чітко у ній проходить сюжетна лінія Рената ― хлопчика в інвалідному візку, якого сестричка називає метеликом, бо він в усьому бачить хороше, а його візок відкидає схожу на крила тінь.

Наступна і поки що остання дитяча книга Бабкіної ― «Шапочка і Кит» з талановитими ілюстраціями Юлії Пилипчатіної. Тут сюжет цілком крутиться навколо онкохворого хлопчика. У одному з інтерв’ю Катерина казала, що писала, опираючись на консультації багатьох людей, причетних до сфери паліативної медицини.

Головний герой — хлопчик Шапочка, що хворіє на лейкоз і ввесь останній рік провів у лікарні. Одного весняного дня він зустрічає Кита, і вони стають приятелями. Це трохи нагадує «Малого та Карлсона» Астрід Ліндгрен.

На цьому закінчується дитяча історія і починається доросла. Хлопчикові 8 років, але він ще ніколи не був у школі. Через хворобу йому не можна спілкуватися з однолітками, собаками та іншими потенційно небезпечними об’єктами. Мама і тато розлучені, і вона будує взаємини із новим бойфрендом, а це не подобається бабусі, та й тато не надто у захваті. Іншими словами, життя маленького хлопчика Шапочки дуже звичайне і подібне на справжнє життя, про яке зазвичай не пишуть в дитячих книжках.

Світ Шапочки, його уявлення про дружбу, смерть, кохання, майбутнє і все інше зумовлені його дуже відмінним від інших дітей досвідом. Його розуміння світу може виявитися чеснішим і глибшим, аніж у багатьох дорослих. Воно не засмічене тим, що йому могли б розповідати у школі, на вулицях, з чим він міг би зіткнутися у транспорті або продуктовому. Але те, що його світогляд формувався відмінно від уявлення решти світу, також робить хлопчика аутсайдером.

Такі книги є хорошим приводом до розмови з дітьми (і дорослими) про інших людей, які мають відмінні від наших можливості, свої небезпеки, хвороби і потреби, але так само мають бути улюбленими і щасливими.

З допомогою книги Катерина Бабкіна планує зібрати 1.000.000 гривень для фонду «Таблеточки»: 5 гривень з продажу кожного примірника підуть на лікування і підтримку онкохворих дітей. На додачу до книги, навесні обіцяють випустити інтерактивний мобільний додаток.

Дочитайте і відкладіть «Шапочку і Кита» вбік. Найбільше питань викликає кінцівка. Книга Катерини Бабкіної кожним словом заслуговує, щоб її прочитали. Вона страшенно сумна і кумедна водночас. Там є і про дуже хороші речі (які все одно також невеселі). Шапочка розповідає, як бути добрими і цікавитися світом, навіть коли розумієш, що насправді усе погано.

Багатьом дорослим варто цьому навчитись. Сподіваюся, Катерина Бабкіна і далі буде розповідати такі історії: у неї це дуже добре виходить.

Схожі книги: «Малюк і Карлсон» Астрід Ліндгрен, «У дзеркалі, у загадці» Юстейна Ґордера, «Гарбузовий рік» Катерини Бабкіної.

Катерина Кролевська

Купити в Yakaboo.ua

9 thoughts on “Одягни його шапочку

    Залишити відповідь